Η καθημερινή χρήση κάνναβης μοιάζει ως απόλαυση για μερικά άτομα, όμως νέες έρευνες αναφέρουν ότι υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία, που εντοπίζονται για πρώτη φορά, αφού υπάρχουν περισσότερα στοιχεία, όσο προχωράει παγκόσμια η αποποινικοποίηση.

Το κάπνισμα της μαριχουάνας φαίνεται να συνδέεται με σοβαρά προβλήματα στην καρδιά, όπως καρδιακή προσβολή, αρτηριακή πίεση ή εγκεφαλικό, ενώ όσοι έχουν εξάρτηση παρουσιάζουν περισσότερες πιθανότητες για σοβαρό καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Το Insider αναφέρει ότι σχετικές ανεξάρτητες μελέτες έγιναν στο Medstar Health της Βαλτιμόρης, το Πανεπιστήμιο Bahria στο Πακιστάν και το Πανεπιστήμιο Adelphi στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κίνδυνος στην καθημερινή χρήση κάνναβης εντοπίζεται στο THC, το ενεργό συστατικό της που «φτιάχνει» τον άνθρωπο, όταν κάνει χρήση.

Τα αποτελέσματα λοιπόν, έδειξαν ότι ο κίνδυνος ελλοχεύει κυρίως στο κάπνισμα και όχι σε άλλες μορφές της κάνναβης, όπως σε ρόφημα ή σε φαγητό. Χαρακτηριστικά, όσοι καπνίζουν καθημερινά έχουν 34% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιακή ανεπάρκεια.

Ωστόσο, οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι χρειάζονται περισσότερες μελέτες και κυρίως οι γιατροί να ρωτούν τους ασθενείς αν καπνίζουν κάνναβη και όχι γενικά, γιατί καθώς η αποποινικοποίηση προχωράει (ασχέτως αν πρόκειται για ιατρική ή ψυχαγωγική χρήση) μπορούν να προκύψουν περισσότερα στοιχεία για τον μέσο χρήστη, ο οποίος πριν από χρόνια θα έκρυβε τις συνήθειες του.

«Σε αυτό το σημείο, χρειαζόμαστε περισσότερες μελέτες για να κατανοήσουμε τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της χρήσης κάνναβης. Οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να συμπεριλάβουν την ερώτηση “χρησιμοποιείτε κάνναβη;” όταν παίρνουν το ιστορικό ενός ασθενούς. Εάν ρωτάτε τους ασθενείς εάν καπνίζουν, οι άνθρωποι πιστεύουν ότι καπνίζουν. Το κύριο μήνυμα είναι να έχετε μεγαλύτερη επίγνωση των αυξημένων κινδύνων και να ανοίξετε τις γραμμές επικοινωνίας, ώστε η χρήση κάνναβης να αναγνωριστεί και να ληφθεί υπόψη», είπε χαρακτηριστικά ο Δρ. Avilash Mondal, επικεφαλής συγγραφέας σχετικής μελέτης και γιατρός στο Νοσοκομείο Nazareth στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ.

Επίσης, ο Robert L. Page, καθηγητή κλινικής φαρμακευτικής στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, διευκρίνισε πως «όταν μιλάω με ασθενείς, μου λένε πάντα, “λοιπόν, είναι φυτό η κάνναβη, επομένως πρέπει να είναι ασφαλές”. Αυτό απέχει πολύ από την αλήθεια, άρα πρέπει να προσέχετε».