Η επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Ξένιος Ζευς» απασχόλησε και το ενδιαφέρον του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών δεδομένου ότι οι καταστηματάρχες θεωρούν ότι ο κόσμος φοβάται να πλησιάσει τις επιχειρήσεις τους λόγω της υψηλής εγκληματικότητας.

Γι’ αυτό και ο πρόεδρος του ΕΣΑ, Παναγής Καρέλλας, δήλωσε: «Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, με δράσεις και παρεμβάσεις επί σειρά ετών επισημαίνει τα τεράστια προβλήματα που δημιουργούνται από την παθητική στάση της Πολιτείας για την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης, τονίζοντας σε κάθε περίπτωση ότι κάθε αναβολή αντιμετώπισής της προσθέτει ισχύ στην ωρολογιακή βόμβα των θεμελίων της οικονομίας και της κοινωνίας.

Η εκστρατεία καταπολέμησης της λαθρομετανάστευσης, όπως εκδηλώνεται τις τελευταίες ημέρες, καταδεικνύει ότι υπάρχει σχεδιασμός, πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα.

Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι ουσιαστικό μέρος της λύσης του προβλήματος είναι η παραδειγματική τιμωρία όσων εκμεταλλεύονται λαθρομετανάστες, προσφέροντας μαύρη εργασία και μεροκάματα πείνας, παρέχοντάς τους παράλληλα ακριβή αλλά άθλια στέγη. Αυτό το κύκλωμα-απόστημα αποτελεί το κύριο εκφραστή του παρεμπορίου, των κλοπιμαίων και της διακίνησης ναρκωτικών.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών καλεί την κυβέρνηση να συνεχίσει με τόλμη και αποφασιστικότητα, να εφαρμόσει τους ισχύοντες νόμους, να αγνοήσει τους κατ’ εξακολούθηση αποσκοπούντες σε πολιτικά και άλλα οφέλη, που μέσα από τις “ανθρωπιστικές παρεμβάσεις – καταγγελίες” στην ουσία πλειοδοτούν στην ευαισθησία με χρήματα άλλων, απαξιώνοντας ταυτόχρονα κάθε έννοια ασφάλειας, αξιοπρέπειας και δικαίωμα ελπίδας και προοπτικής του βαριά φορολογούμενου έλληνα πολίτη».