Λάθος είναι το Θέμα Δ3 του μαθήματος «Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής Γενικής Παιδείας» των Πανελλαδικών Εξετάσεων της Δ΄ Τάξης Εσπερινού Γενικού Λυκείου και ΕΠΑΛ (Ομάδα Β΄) στο οποίο εξετάστηκαν χθες οι μαθητές, σύμφωνα με την Μαθηματική Εταιρεία.

Η Μαθηματική Εταιρεία καλεί το υπουργείο Παιδείας να λάβει τα κατάλληλα μέτρα και να δώσει οδηγίες για τον τρόπο βαθμολόγησης των γραπτών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, λαμβάνοντας υπόψη το βαθμό δυσκολίας των θεμάτων των άλλων μαθημάτων Γενικής Παιδείας που εξετάσθηκαν την ίδια μέρα, επισημαίνει ότι υπάρχει άνιση μεταχείριση των μαθητών που επέλεξαν τα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας σε σχέση με τους μαθητές που επέλεξαν τα άλλα μαθήματα Γενικής Παιδείας.

Σύμφωνα με το φροντιστήριο Σύγχρονο, στα θέματα που δόθηκαν χτες στους υποψηφίους των Εσπερινών Λυκείων στο Θέμα Δ.3. μπορεί να γίνει η εξής παρατήρηση:

Αν και το θέμα λύνεται, παρόλα αυτά η υπόθεση του ερωτήματος είναι λανθασμένη (Όταν 0<α<β<γ<1 τότε δεν ισχύει α2+β2+γ2 = 6). Γενικά στα Μαθηματικά όταν έχουμε ψευδή υπόθεση οποιοδήποτε συμπέρασμα είναι αποδεκτό. Για το λόγο αυτό καλό είναι, ιδιαίτερα στις εξετάσεις, να αποφεύγονται τέτοιες περιπτώσεις διότι εδώ πιθανόν ο μαθητής που θα έβλεπε την αντίφαση να μην προχωρούσε στην λύση του ερωτήματος.

– Δείτε τις απαντήσεις των θεμάτων

– Διαβάστε την εκφώνηση των θεμάτων