Λίγες ημέρες πριν την εκπνοή του έτους και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας βρίσκεται αντιμέτωπο με τα χρέη του. Πριν από λίγες ημέρες έλαβε την τέταρτη δόση του τακτικού προϋπολογισμού, μειωμένη όμως κατά 50% σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τις λειτουργικές δαπάνες. Αυτό σημαίνει πως το Ίδρυμα δεν θα μπορέσει να εξοφλήσει όλα του τα χρέη και θα πληρώσει μόνο τα απολύτως απαραίτητα.

Σχεδόν 1,4 εκ. ευρώ ανέμενε η πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας να λάβει για τις λειτουργικές δαπάνες από την τέταρτη και τελευταία δόση του τακτικού προϋπολογισμού για το 2010, όπως δημοσιεύει ο Ταχυδρόμος. Αντ’ αυτού στο ταμείο του τοπικού Ιδρύματος βρίσκονται μόλις 700.000 ευρώ, χρήματα τα οποία δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδά του.

Σύμφωνα με τον αντιπρύτανη κ. Μιχάλη Ζουμπουλάκη το υπουργείο στις 21 Οκτωβρίου είχε υποσχεθεί πως ο προϋπολογισμός για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα ήταν 7,5 εκ. και τελικά με τα τελευταία χρήματα που εστάλησαν αγγίζει τα 6,5 εκ.

Η μόνη προτεραιότητα που θα δοθεί από το Ίδρυμα είναι η εξόφληση προμηθευτών, τα τιμολόγια των οποίων εκκρεμούν από την άνοιξη, αλλά και οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ μιας και το Πανεπιστήμιο δεν θα ρισκάρει να κοπεί το φως ή το νερό ή το τηλέφωνο.

Τα σενάρια για το 2011

Οι φόβοι όμως του Πανεπιστημίου είναι πιο έντονοι για το 2011. Αυτό γιατί θα μεταφερθεί ένα μεγάλο χρέος στα οικονομικά της νέας χρονιάς. Στην περίπτωση που το υπουργείο Παιδείας αποστείλει την πρώτη δόση για τη νέα χρονιά στο τέλος Φεβρουαρίου, τότε το Ίδρυμα θα μπορέσει να συνεχίσει να πληρώνει μόνο τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ, καθώς θα κρατήσει ένα ποσό ασφαλείας.

Το χειρότερο σενάριο όμως είναι να καταβληθεί η δόση του 2011 τον Απρίλιο, όπως έγινε το 2010. Στη σκέψη και μόνο πως μπορεί αυτό το σενάριο να γίνει πραγματικότητα ο αρμόδιος για τον οικονομικό προγραμματισμό του Πανεπιστημίου αντιπρύτανης κ. Μιχάλης Ζουμπουλάκης σηκώνει τα χέρια ψηλά.