Καλύτερη είναι η εικόνα της φωτιάς της Πεντέλης, με την τελευταία ενημέρωση της πυροσβεστικής να αναφέρει πως δεν υπάρχουν ενεργά μέτωπα, παρά μόνο μικρές εστίες. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις εξακολουθούν να εργάζονται για να σβήσουν όλες τις μικροεστίες και να εξαλείψουν τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων. Πιο συγκεκριμένα, μικρές εστίες παραμένουν σε Διώνη, Δασαμάρι και ακόμη μικρότερες σε Ανθούσα, Πανόραμα Παλλήνης και Ντράφι. Πολύ ισχυρές δυνάμεις και 19 εναέρια μέσα συνεχίζουν να επιχειρούν για τον πλήρη έλεγχο της πυρκαγιάς. Σε όλη την υπόλοιπη περίμετρο της πυρκαγιάς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ενεργές εστίες.

Η φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης (19/7) στην Πεντέλη, ενώ μια τραγωδία σημειώθηκε στην Ανθούσα σήμερα, όπου ένας ηλικιωμένος άντρας είδε το σπίτι του να καίγεται για τρίτη φορά και έδωσε τέλος στη ζωή του.

Τα ενεργά μέτωπα της πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή της Πεντέλης αποτυπώνει ο χάρτης της zoom.earth. Δείτε εδώ ζωντανή εικόνα

Στην τελευταία ενημέρωση της πυροσβεστικής, ο εκπρόσωπος Τύπου ανέφερε:

Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας παραμένουν ισχυρές στο πεδίο και εξακολουθούν να επιχειρούν για να αποτρέψουν τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων. Η ιδιαίτερη αξιοποίηση των 19 εναερίων μέσων, που διατίθενται αυτή τη στιγμή για την πυρόσβεση από αέρος, έχει ως σκοπό την αντιμετώπιση σημειακών εστιών μέχρι τον πλήρη έλεγχο της πυρκαγιάς.
Στο έργο των Πυροσβεστών και των εθελοντών του Πυροσβεστικού Σώματος συνδράμουν στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, εθελοντικές ομάδες της Πολιτικής Προστασίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ιδιώτες εθελοντές.
Από νωρίς το πρωί ο ΔΕΔΔΗΕ επιθεωρεί και αποκαθιστά ήδη τις βλάβες που παρουσιάστηκαν στο δίκτυό του.
Διαρκής είναι η παρουσία της Ελληνικής Αστυνομίας που συνεχίζει την επιτήρηση των περιοχών και πραγματοποιεί κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, τη Δασική Υπηρεσία και το ΕΚΑΒ. Τα νοσοκομεία της Αττικής παραμένουν σε ετοιμότητα.
Ενημερώνουμε ότι πολίτες που δεν μπορούν να επιστρέψουν στις οικίες τους, μπορούν να καλούν στο τηλεφωνικό κέντρο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και στο τηλέφωνο 213 15 10 100 και να λαμβάνουν σχετική καθοδήγηση. Μέχρι στιγμής, έχει διασφαλιστεί η δωρεάν προσωρινή φιλοξενία 26 πολιτών που έχουν πληγεί από την πυρκαγιά στην περιοχή της Πεντέλης.
Όλες οι φάσεις των επιχειρήσεων πραγματοποιήθηκαν και συνεχίζουν να πραγματοποιούνται υπό το συντονισμό της διυπουργικής ομάδας της Πολιτικής Προστασίας.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο του Newsbeast από την περιοχή ανάμεσα σε Ντράφι και Διώνη…

Δορυφορικές παρατηρήσεις από το σύστημα FIRMS (Fire Information for Resource Management System) της NASA δείχνουν τα θερμά σημεία που ανιχνεύθηκαν από δορυφόρους πολικής τροχιάς κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 20.07.2022. Η εξάπλωση των θερμών σημείων από τον ορεινό όγκο της Πεντέλης προς τα νότια αποκαλύπτει τη μεγάλη εξάπλωση της δασικής πυρκαγιάς η οποία καθοδηγείται από τους ισχυρούς βόρειους ανέμους.

Με το πρώτο φως της ημέρας έχουν ξεκινήσει ρίψεις νερού από αέρος. Επιχειρούν 485 πυροσβέστες με 28 ομάδες πεζοπόρα και 120 οχήματα. Στο πεδίο παραμένουν και οι Ρουμάνοι πυροσβέστες. Για την αεροπυρόσβεση ήδη επιχειρούν πέντε αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό, ενώ έχουν κινητοποιηθεί άλλα τέσσερα αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα. Συνδράμουν Δασική Υπηρεσία, ΕΚΑΒ, ΓΕΣ, ΟΤΑ και ΕΛΑΣ που διαθέτει 626 αστυνομικούς με 232 οχήματα.

Συνολικά έχουν γίνει από την ΕΛΑΣ 600 απομακρύνσεις πολιτών προς ασφαλές σημείο, ενώ μέσα στη νύχτα εκδόθηκαν συνολικά 5 μηνύματα μέσω του 112 για απομακρύνσεις πολιτών από την Πεντέλη και γύρω από το 414 στρατιωτικού νοσοκομείου, τις ανατολικές περιοχές του Γέρακα, Βούλα Πικερμίου και Πανόραμα Παλλήνης, Παλλήνη και Νέα Παλλήνη καθώς και για αποφυγή μετακίνησης στη Λεωφόρο Μαραθώνος, από τον κόμβο της Αττικής Οδού έως το Πικέρμι, λόγω της πυρκαγιάς στην περιοχή.

«Ήταν δύσκολη η πυρκαγιά, με την ταχύτητα των ανέμων στις μέγιστες τιμές να ξεπερνά τα 80 χιλιόμετρα την ώρα», τόνισε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής στην πρώτη έκτακτη ενημέρωση σήμερα για την εξέλιξη της φωτιάς που ξέσπασε χθες το απόγευμα στην Πεντέλη.

Εξαιτίας της έντασης και της ταχύτητας των ανέμων η φωτιά άλλαζε συνεχώς κατεύθυνση στη διάρκεια της νύχτας, όπως τόνισε. «Πρώτη προτεραιότητα είναι η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής και η προστασία των κρίσιμων δημόσιων υποδομών ζωτικής σημασία και της ιδιωτικής περιουσίας», συμπλήρωσε.

Μίλησε για 600 απομακρύνσεις ατόμων προς ασφαλές σημεία, ενώ εστάλησαν 5 μηνύματα από το 112 για οργανωμένη απομάκρυνση.

Έχουν γίνει ζημιές σε κατοικίες και η καταγραφή θα γίνει μετά τον έλεγχο της φωτιάς.

Επιχειρούν 485 πυροσβέστες, 28 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 120 οχήματα και οι Ρουμάνοι πυροσβέστες.

Αιχμές για εμπρησμό από τη δήμαρχο Πεντέλης

Η δήμαρχος Πεντέλης, Δήμητρα Κεχαγιά, άφησε αιχμές για εμπρηστική ενέργεια επισημαίνοντας πως «ήταν σε σημείο που δύσκολα θα μπορούσε να συμβεί με κάποιο φυσικό τρόπο». «Δεν υπάρχουν ενεργά μέτωπα, υπάρχουν όμως, αρκετές πιθανότητες αναζωπύρωσης στον ορεινό όγκο μας, από εκεί που πέρασε η φωτιά δηλαδή, από το απόγευμα και έπειτα, και εκεί επιχειρούν τα οχήματά μας. Βλέπω ένα καμένο τοπίο, η καμένη έκταση δεν είναι πολύ μεγάλη, αλλά είναι μία εικόνα που δεν μπορούμε να την δεχθούμε», είπε στο Mega.

«Οι πολίτες είχαν απομακρυνθεί για λόγους ασφαλείας, ωστόσο τώρα μπορούν να επιστρέψουν σπίτια τους. Καλούν να επιστρέψουν και τους ενημερώνει και η αστυνομία» συμπλήρωσε.

«Είναι δευτερεύον αυτή τη στιγμή να δούμε εμείς από πού προήλθε η φωτιά, είναι δουλειά των αρμόδιων αρχών. Η φωτιά δεν ξεκίνησε από τα διοικητικά μας όρια ήταν στο Ντράφι, ανέβηκε και πέρασε σε εμάς και πέρασε ξανά στο Ντράφι. Ήταν σε σημείο που δύσκολα θα μπορούσε να συμβεί με κάποιο φυσικό τρόπο. Οι αρχές θα κάνουν την έρευνα και θα δοθεί φως αφού ηρεμήσουν τα πράγματα» είπε κλείνοντας η δήμαρχος Πεντέλης.

Η ενημέρωση από το ΕΚΑΒ – Πέντε άτομα στο νοσοκομείο

Η τελευταία ενημέρωση από το ΕΚΑΒ (05:45) αναφέρει πως εκκενώθηκαν Κατοικίες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης «Αρήτη» (Πεντέλης και Τυρνάβου, Γέρακας), που φιλοξενούσαν 46 άτομα. Οι 6 μεταφέρθηκαν με φορείο, ενώ 3 άτομα με καρέκλα. Τα 3 άτομα μεταφέρθηκαν στον οίκο ευγηρίας Θάλπη (Άγιος Στέφανος) και 6 άτομα διακομίσθηκαν στον Ερυθρό Σταυρό.

Έγινε επίσης εκκένωση από Κέντρο Ειδικών Ατόμων η «Χαρά» (Πωγωνίου 2, Παλλήνη Αττικής), φιλοξενούσε 57 άτομα, ενώ έγινε διακομιδή ενός ατόμου προς το Ιπποκράτειο.

Εκκένωση έγινε και από Μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων «Εφέστια» (Εθ. Αντιστάσεως 80, Γέρακας), η οποία φιλοξενούσε 44 άτομα. Μεταφέρθηκαν 10 άτομα, οι 2 σε Ερυθρό Σταυρό, οι 2 στο Ιπποκράτειο και σε εξέλιξη είναι η επιχείρηση για τα υπόλοιπα έξι.

Όσον αφορά τις διακομιδές από το ΕΚΑΒ, κατόπιν κλήσης στο 166 (μέχρι τις 05:45):

  • 3 Πυροσβέστες με αναπνευστικά και τραυματισμούς διακομίσθηκαν στο 251 ΓΝΑ,
  • 5 πολίτες διακομίσθηκαν 1 στο Γεννηματάς με ελαφρύ έγκαυμα, 3 Ερυθρό Σταυρό και 1 Σωτηρία με αναπνευστικά προβλήματα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται από τις 05:30 στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Λίγα λεπτά μετά τις 06:00 το πρωί από το 112 μήνυμα εστάλη μήνυμα για αποφυγή της μετακίνησης στη λεωφόρο Μαραθώνος από κόμβο Αττικής Οδού έως το Πικέρμι. Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά, πλέον, στη λεωφόρο Πεντέλης, καθώς και στην Αττική Οδό, στο ρεύμα προς την Ελευσίνα, αλλά και προς το αεροδρόμιο, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την ΕΛΑΣ. Υπενθυμίζεται, ότι η κυκλοφορία στα συγκεκριμένα σημεία είχε διακοπεί λόγω της φωτιάς στην περιοχή.

Σχετικά με τις πληροφορίες για διαρροή φυσικού αερίου στο λόφο Έντισον Παλλήνης, υπήρξε ελεγχόμενη φωτιά σε παροχή στο Block Α 12. Τα συνεργεία της ΕΔΑ Αττικής είναι στο σημείο και σε συντονισμό με το Πυροσβεστικό Σώμα έγινε ελεγχόμενη αποκοπή του δικτύου. Αυτή την ώρα έχει γίνει πλήρης αποκοπή του αερίου. Τα συνεργεία της ΕΔΑ Αττικής, βρίσκονται προληπτικά στις περιοχές ενδιαφέροντος (Παλλήνη, Πεντέλη, Γέρακα κλπ) ώστε να είναι εύκολη και γρήγορη πρόσβαση. Είναι με πλήρη διακριτικά ώστε να είναι εμφανής η παρουσία τους στις περιοχές, ενώ το κέντρο επιχειρήσεων της ΕΔΑ Αττικής είναι σε πλήρη ετοιμότητα.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΔΑ Αττικής αναφέρει: «Τις πρώτες πρωινές ώρες της 20ης Ιουλίου 2022 σημειώθηκε μικρή διαρροή φυσικού αερίου στον σταθμό δικτύου της Παλλήνης, ως αποτέλεσμα της πυρκαγιάς που μαίνεται στην περιοχή. Από την πρώτη στιγμή ενεργοποιήθηκε το πρωτόκολλο ασφαλείας της εταιρείας, ενημερώθηκαν οι αρμόδιες αρχές και κινητοποιήθηκε η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της ΕΔΑ Αττικής.

Χάρη στην άμεση επέμβαση εξειδικευμένου τεχνικού κλιμακίου της εταιρείας, σε συντονισμό με την πυροσβεστική και το κέντρο επιχειρήσεων της πολιτικής προστασίας, το συμβάν αντιμετωπίστηκε και απομονώθηκε πλήρως το σημείο. Η διαρροή αποκαταστάθηκε, ενώ η φωτιά στην περιοχή έχει σβήσει και το σημείο είναι υπό πλήρη έλεγχο.

Η ΕΔΑ Αττικής παρακολουθεί συνεχώς και σε πραγματικό χρόνο τη λειτουργία του δικτύου φυσικού αερίου μέσω συστημάτων του κέντρου ελέγχου, ενώ επιπλέον λειτουργούν αυτόματα συστήματα διακοπής της παροχής, σε περίπτωση διαρροής. Παράλληλα, εξειδικευμένα συνεργεία της βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα και διενεργούν επιτόπιους ελέγχους στην ευρύτερη περιοχή της Βορειοανατολικής Αττικής, σε απόλυτο συντονισμό με την Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και την Πυροσβεστική.

Υπενθυμίζεται ότι, για οποιοδήποτε θέμα ασφαλείας σχετικά με το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με το Κέντρο Άμεσης Επέμβασης της ΕΔΑ ΑΤΤΙΚΗΣ στην τηλεφωνική γραμμή 11322 που λειτουργεί σε 24ωρη βάση».

Ξεπέρασαν τα 100 χλμ/ώρα οι ριπές του ανέμου – Από τους 23 στους 38 βαθμούς η θερμοκρασία σε 30 λεπτά

Σύμφωνα με την πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr:

Με βάση το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του ΕΑΑ / meteo.gr, αλλά και όπως είχε επισημανθεί σε προηγούμενη ανακοίνωση, οι βόρειοι άνεμοι στην περιοχή της πυρκαγιάς ενισχύθηκαν σημαντικά από τις πρώτες πρωινές ώρες (02:30/03:00) της Τετάρτης 20.07.2022, πνέοντας μέχρι αυτή τη στιγμή (20.07.2022, 07:00) με μέσες εντάσεις που φτάνουν τα 7 μποφόρ και ριπές που ξεπερνούν τα 90-100 km/h.

Από τις καταγραφές του αυτόματου μετεωρολογικού σταθμού του ΕΑΑ / meteo.gr στην Παλλήνη, προκύπτει απότομη άνοδος της θερμοκρασίας κατά 15 βαθμούς Κελσίου την ώρα που το μέτωπο της φωτιάς πλησίαζε την περιοχή. Ειδικότερα, η θερμοκρασία μεταξύ 04:40 και 05:10 (20.07.2022), εντός δηλαδή 30 λεπτών, ανέβηκε από τους 23 στους 38 βαθμούς Κελσίου.

Το χρονικό

Οι φλόγες, λίγο πριν τις 19:00 το απόγευμα χθες μπήκαν στα πρώτα σπίτια και οι πυροσβέστες δίνουν μεγάλη μάχη, καθώς στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι. Τα εναέρια μέσα σταμάτησαν να επιχειρούν λόγω της νύχτας και συνδράμουν ξανά με το πρώτο φως της ημέρας, με στόχο να ελεγχθεί το μέτωπο της πυρκαγιάς.

Η ενημέρωση της πυροσβεστικής ανέφερε πως υπήρχαν δύο μέτωπα στην Πεντέλη, με το πρώτο να κινείται προς το βουνό και το δεύτερο, το οποίο ήταν και το πιο δύσκολο, να κατευθύνεται προς το Ντράφι όπου τελικά έκαψε και τα πρώτα σπίτια.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, ανέφερε πως οι συνθήκες που επικρατούν διευκολύνουν την εξάπλωση των πυρκαγιών, ενώ συνδράμει επίσης ο στρατός και στην περιοχή έχουν σταλεί αστυνομικές δυνάμεις για να βοηθήσουν τους πολίτες, αλλά και να φυλάξουν τα σπίτια.

Τα μηνύματα του 112

Η απόκοσμη εικόνα με την Ακρόπολη και τον Λυκαβηττό

Ο ΣΚΑΪ έδειξε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων μία εικόνα που μιλάει από μόνη της. Η Ακρόπολη και ο Λυκαβηττός σε ένα φόντο με το οποίο δεν έχει ξαναδεί κανείς τα δύο σύμβολα της Αθήνας.

Οι φλόγες από την Πεντέλη και οι καπνοί της φωτιάς να συνθέτουν ένα σκηνικό κόλασης στην πρωτεύουσα.

Πώς ξεκίνησε η φωτιά – Οι καπνοί φτάνουν μέχρι τον Υμηττό

Η πυρκαγιά ξεκίνησε βόρεια της Ανθούσας και κινήθηκε προς ορεινό όγκο της Πεντέλης.

Οι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους και πολλοί ήταν εκείνοι που δεν ήθελαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, βλέποντας τις φλόγες να τα περικυκλώνουν.

Οι καπνοί από τη φωτιά έφτασαν μέχρι και τον Υμηττό και ήταν ορατοί από όλες τις περιοχές στα βόρεια της Αθήνας.

Οι κλειστοί δρόμοι

Λόγω της φωτιάς διακόπηκε η κυκλοφορία σε: Περιφερειακή Οδό Πεντέλης – Νέας Μάκρης, από το ύψος του 414 έως τη θέση Άγιος Πέτρος και στην οδό Καλλισίων και Παπαδιαμάντη προς Ντράφι.

Διακοπή κυκλοφορίας και στην οδό Δουκίσσης Πλακεντίας και Φίλωνος προς Ντράφι και στην οδό Αναπαύσεως και Κλεισθένους προς Πεντέλη.

Δείτε εδώ τη live ενημέρωση της Τροχαίας.

Εκκενώθηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Ο πυρομετεωρολόγος κ. Θεόδωρος Γιάνναρος, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ γνωστοποίησε ότι ζητήθηκε από τους εργαζόμενους στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών να εγκαταλείψουν τις εγκαταστάσεις, τόσο για λόγους ασφαλείας, όσο και για τη διευκόλυνση του έργου των Πυροσβεστών.

Ο κ. Γιάνναρος χαρακτήρισε τις συνθήκες που επικρατούν στην Πεντέλη εξαιτίας της φωτιάς, «δυσμενείς».

Ενισχυμένη αστυνομική παρουσία – Περιπολούν για ληστείες

Περισσότεροι από 200 αστυνομικοί έχουν διατεθεί και συνδράμουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων, στη μεγάλη φωτιά που καίει στην περιοχή της Πεντέλης, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ.

Παράλληλα, 29 περιπολίες ασφαλείας με 82 αστυνομικούς παρέχουν κάθε αναγκαία συνδρομή και προστατεύουν τις περιουσίες των πολιτών στις περιοχές που πραγματοποιήθηκε προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων. Παράλληλα, οι αστυνομικοί επιβλέπουν την περιοχή και για κατοίκους που δεν έχουν εγκαταλείψει την περιοχή και έχουν μείνει προκειμένου να υπερασπιστούν τις περιουσίες τους. Είναι συχνά τα μηνύματα που εκπέμπουν από τα μεγάφωνα και ζητούν από όσους έχουν παραμείνει στην περιοχή να απομακρυνθούν.

Τουλάχιστον 16 άτομα απεγκλώβισαν αστυνομικοί σε Ανθούσα και Ντράφι

Καθοριστική αποδεικνύεται η συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας στη μάχη με τις φλόγες στην περιοχή της Πεντέλης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. απεγκλώβισαν από την Ανθούσα και το Ντράφι τουλάχιστον 16 άτομα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, στο Ντράφι, στην συμβολή των οδών Παπαδιαμάντη και Καβάφη πληρώματα της Άμεσης Δράσης από δυο περιπολικά απεγκλώβισαν τουλάχιστον 15 ηλικιωμένους, με τα δύο οχήματα της αστυνομίας να περνούν κυριολεκτικά μέσα από τις φλόγες.

Στην περιοχή της Ανθούσας ένας ιερέας είχε εγκλωβιστεί στην οδό Θήρας με 15 σκυλιά. Χρειάστηκε η επέμβαση της ομάδας ΔΙΑΣ για να τον απεγκλωβίσουν αλλά και μιας φιλοζωικής που απομάκρυναν τα ζώα και τα μετέφεραν σε ασφαλές σημείο.

Ήταν αρκετές οι περιπτώσεις που οι αστυνομικές δυνάμεις βοήθησαν τους κατοίκους να απομακρυνθούν με ασφάλεια.

Παραμένουν στην ευρύτερη περιοχή 282 αστυνομικοί της Ασφάλειας και της ΓΑΔΑ που περιπολούν ώστε να μην υπάρχουν λεηλασίες στις κατοικίες που έχουν εγκαταλειφθεί.

Στο μεταξύ, με νέα ανακοίνωση της η ΕΛΑΣ ενημερώνει ότι έχει προχωρήσει σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων σε επιπλέον δρόμους στην περιοχή της Πεντέλης και στο Ντράφι λόγω της πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει.

Ειδικότερα αυτή την ώρα έχει διακοπεί η κυκλοφορία σε:

  • Περιφερειακή Οδό Πεντέλης – Νέας Μάκρης, από το ύψος του 414 ΣΝΕΝ έως τη θέση ‘Αγιος Πέτρος
  • Στην οδό Καλλισίων και Παπαδιαμάντη προς Ντράφι
  • Στην οδό Δουκίσσης Πλακεντίας και Φίλωνος προς Ντράφι
  • Στην οδό Αναπαύσεως και Κλεισθένους προς Πεντέλη
  • Στη Λεωφόρο Ανθούσας από το ύψος της λεωφόρου Μαραθώνος προς Πεντέλης
  • Στην οδό Καλλισίων και Γράμμου προς Ντράφι
  • Στη Λεωφόρο Δωριέων και Πελασγών
  • Στη Λεωφόρο Ανθούσας και Ντράφι
  • Στη Λεωφόρο Ανθούσας και Καλαβρύτων
  • Στην οδό Καλλισίων και Φειδίου προς Ντράφι
  • Στην οδό Καλλισίων κσι Ικάρου προς Ντράφι

Στον αντίποδα αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Αναπαύσεως και Κλεισθένους προς Πεντέλη.

Μάχη να σωθεί το Παίδων Πεντέλης

Αντιπυρική ζώνη στήθηκε περιμετρικά του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο MEGA ο Βασίλης Κόκκαλης, αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας.

Ο ίδιος μίλησε για υπεράνθρωπες προσπάθειες, ωστόσο οι άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών στην κατάσβεση της φωτιάς.

Ο κος Κόκκαλης τόνισε πως σπεύδουν στο σημείο χωματουργικά μηχανήματα προκειμένου να ανοίξουν αντιπυρική ζώνη περιμετρικά του Νοσοκομείου Παίδων, καθώς οι φλόγες βρίσκονται πλέον σε απόσταση αναπνοής, ενώ η φωτιά κατευθύνεται προς την Καλλιθέα Πεντέλης.

«Ο Θεός να βάλει το χέρι του», είπε ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας στο MEGA, ωστόσο ο ίδιος εκτιμά πως η αποψινή νύχτα θα είναι δύσκολη.

«Οτιδήποτε σβήνουν οι πυροσβέστες μετά ανάβει ξανά λόγω των ανέμων. Είναι δύσκολο να πούμε ότι θα περιοριστεί η φωτιά κατά τη διάρκεια της νύχτας», δήλωσε.

Στο μέτωπο που βρισκόταν κοντά στο νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης άλλαξε η φορά του ανέμου και η φωτιά πλησίασε το νοσοκομείο. Στο σημείο αυτήν την ώρα βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής που καταβάλλουν τιτάνια προσπάθεια για να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο, ώστε να καταφέρουν να μην περάσει η φωτιά στις υποδομές του νοσοκομείου.

Νέο μήνυμα από το 112 για εκκένωση προς Βριλήσσια

Στις 02:00 τα ξημερώματα της Τετάρτης το 112 απέστειλε νέο μήνυμα προς τους κατοίκους της περιοχής προειδοποιώντας τους να την εκκενώσουν προς Βριλήσσια.

Πιο συγκεκριμένα το μήνυμα ανέφερε: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Πεντέλη και πέριξ του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου, εκκενώστε προς Βριλήσσια».

Για όσους εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και αναζητούν καταφύγιο για να περάσουν τη νύχτα υπάρχει η δυνατότητα να μεταβούν στο πάρκο Μίκης Θεοδωράκης, το δημαρχείο του Γέρακα και το γήπεδο της Παλλήνης, καθώς αυτά τα σημεία είναι ανοιχτά.

Νέα ειδοποίηση από το 112 για εκκένωση των ανατολικών περιοχών του Γέρακα προς Αγία Παρασκευή

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (20/7) το 112 έστειλε νέο μήνυμα προς τους κατοίκους των ανατολικών περιοχών του Γέρακα να εκκενώσουν την περιοχή με κατεύθυνση την Αγία Παρασκευή.

«Καίγονται σπίτια στην Παλαιά Πεντέλη» αναφέρει ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας

Δύσκολη είναι η κατάσταση στην Πεντέλη. Ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κόκκαλης είπε στην ΕΡΤ «Καίγονται σπίτια στην Παλαιά Πεντέλη».

Σπίτια στην Πεντέλη έχουν παραδοθεί στις φλόγες, καθώς το πύρινο μέτωπο κινείται με μεγάλη ταχύτητα και οι άνεμοι στην ευρύτερη περιοχή παραμένουν εξαιρετικά θυελλώδεις.

Ο κ. Κόκκαλης ανέφερε πως δεν υπάρχει εικόνα για πόσα σπίτια καίγονται, αλλά και για το μέγεθος των ζημιών που έχουν υποστεί.

Καίγονται σπίτια στον οικισμό Δέση του Γέρακα – Κλείνουν κομμάτια της Αττικής Οδού

Η πύρινη κόλαση στην περιοχή της Πεντέλης επεκτείνεται και οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη σε νέο μέτωπο, το οποίο από κατευθύνεται νότια από την πλατεία της Παλαιάς Πεντέλης προς το Γέρακα. Αυτό έχει προκαλέσει και το να κλείσει η Αττική Οδός σε κάποια σημεία της.

Σύμφωνα με πληροφορίες είναι το ίδιο μέτωπο που απειλούσε το Νοσοκομείο Παίδων της Πεντέλης.

Το νέο μέτωπο της πυρκαγιάς καλύπτει μεγάλη απόσταση και σε κάποια σημεία έχει προσεγγίσει και σπίτια, προκαλώντας ζημιές σε τουλάχιστον δύο από αυτά σύμφωνα με την ΕΡΤ, ενώ στις φλόγες παραδόθηκε κι ένα αυτοκίνητο. Στο σημείο, ανέφερε το ρεπορτάζ της ίδιας πηγής ακούγονταν και εκρήξεις και ήταν έντονη η μυρωδιά του καμμένου πλαστικού.

Στο μεταξύ, όπως ανέφερε ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού MEGA, φωτιά έχει ήδη φτάσει στις πρώτες κατοικίες του οικισμού Δέση, μίας απόμακρης ορεινής συνοικίας βορειοανατολικά του δήμου Γέρακα.

Οι κάτοικοι με τα λάστιχα στο χέρι προσπαθούν να σώσουν τα σπίτια τους, ενώ την ίδια στιγμή ηχούν οι σειρήνες της Πολιτικής Προστασίας που καλούν για εκκένωση της περιοχής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν κινητοποιηθεί και δύο οχήματα της πυροσβεστικής προσπαθούν να προσεγγίσουν το σημείο και να συναντηθούν με τους εθελοντές και τους κατοίκους που προσπαθούν με νύχια και με δόντια να κρατήσουν μακριά τη φωτιά.

Παράλληλα, κλείνουν τμήματα της Αττικής Οδού. Συγκεκριμένα, κλειστά είναι τα σημεία από τον κόμβο Κηφισίας έως τον κόμβο Ανθούσας στο ρεύμα προς Αεροδρόμιο και από τον κόμβο 20 Μαρκόπουλου – Κορωπίου έως τον κόμβο Ανθούσας στο ρεύμα προς Ελευσίνα.

Νέα μηνύματα από το 112 για να εκκενωθούν Παλλήνη, Νέα Παλλήνη, Πανόραμα Παλλήνης και Βούλα Πικερμίου

Στις πρώτες πρωινές ώρες, οι κάτοικοι της Παλλήνης, της Νέας Παλλήνης, του Πανοράματος Παλλήνης και της Βούλας Πικερμίου, έλαβαν μηνύματα από το 112 προκειμένου να εγκαταλείψουν τις συγκεκριμένες περιοχές με κατεύθυνηση το Πικέρμι και τη Ραφήνα.

Δείτε φωτογραφίες