Να συγκρατηθούν τα πύρινα μέτωπα έως το πρωί και να μην επεκταθούν οι φλόγες προς Διόνυσο και Πεντέλη, ώστε να μπορέσουν να επέμβουν ξανά εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις είναι η απόφαση του έκτακτου Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας που έλαβε χώρα στην παλιά πλατεία Πεντέλης στις 22:00 της Τρίτης (19/7) με τη συμμετοχή της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, του περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατουλη, των δημάρχων της περιοχής, εκπρόσωπων εθελοντικών οργανώσεων και άλλων φορέων.

Την απόφαση αυτή, η οποία συνοδεύεται με ισχυρή ενίσχυση των επίγειων δυνάμεων πυρόσβεσης κατά τη διάρκεια της νύχτας, μετέφερε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο επικεφαλής του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, Ν. Σταθόπουλος. Ο ίδιος έκανε λόγο για τις «υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν οι πάντες» για να κρατήσουν τη φωτιά στα συγκεκριμένα σημεία. Σημείωσε ότι ο αέρας παραμένει ισχυρός βοριάς, οπότε «συμβάλλει στην παραπάνω στόχευση», ενώ ο πιθανώς στροβιλισμός του και το πευκόφυτο της περιοχής με τις ρεματιές ενεργοποιούν μέτωπα στα οποία συνεχώς επεμβαίνουν πυροσβεστικές δυνάμεις, με οχήματα και άνδρες.

Ο κ. Σταθόπουλος διαβεβαιώνει ότι αντιλαμβάνεται την αγωνία των κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν και συνιστά να παραμείνουν σε απόσταση από τις οικίες και τις περιουσίες τους καθώς ο κίνδυνος παραμένει. Ωστόσο προσθέτει, «τόσο οι προληπτικές εκκενώσεις όσο και οι έκτακτες συνέβαλαν ώστε να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές ενώ δεν υπάρχουν ακόμη βεβαιωμένες ολοσχερείς καταστροφές οικιών ή άλλων κτισμάτων».