Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα (5/7) 801 νέα κρούσματα κορονοϊού, ενώ οι νέοι θάνατοι φτάνουν τους 6. Στους 173 οι διασωληνωμένοι στην Ελλάδα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ: Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου Covid-19, που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες από τον ΕΟΔΥ, είναι 801, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 426.963 (ημερήσια μεταβολή +0,2%), εκ των οποίων 51,2% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 109 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.238 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 173 (68,2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 86,1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.702 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 59 (ημερήσια μεταβολή +96,67%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 39 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid-19 είναι 6, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.743 θάνατοι. Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. 

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορονοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 5.460.968 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 5.352.993 δείγματα. O μέσος όρος του επταημέρου είναι 37.936 δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι (Self-tests): Έως 04 Ιουλίου 2021, έχουν καταγραφεί ηλεκτρονικά 26.285.278 δηλώσεις αποτελέσματος αυτοδιαγνωστικού ελέγχου, ενώ 503.160 άτομα προσήλθαν για επανέλεγχο.

Μαζικές Δειγματοληψίες ΕΟΔΥ: Στις 04 Ιουλίου 2021, πραγματοποιήθηκαν 43 δράσεις δειγματοληπτικών ελέγχων από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ, στις οποίες διενεργήθηκαν 5.636 έλεγχοι Rapid Ag και ανευρέθηκαν 119 θετικά (2,11%)»

Κορονοϊός: Ο Σωτήρης Τσιόδρας έδειξε τις περιοχές που έχουν αύξηση κρουσμάτων

Tην πλήρη επιδημιολογική εικόνα της χώρας παρουσίασε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας αμέσως μετά την εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στην τηλεδιάσκεψη με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, δίνοντας έμφαση στις περιοχές που υπάρχει έντονα αυξητική τάση των κρουσμάτων κορονοϊού το τελευταίο διάστημα, όπως είναι η Αττική, η Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο.

Η αυξητική τάση παρατηρείται ιδιαίτερα στις νεότερες ηλικίες. Όπως καταγράφεται στις ιχνηλατήσεις, στις οποίες αναφέρθηκαν στη συνέχεια ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς και ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, οι χώροι διασκέδασης και οι συναθροίσεις είναι οι βασικές εστίες μετάδοσης.

Οι περιοχές που αναδεικνύονται «πρωταθλητές» στους εμβολιασμούς

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, παρουσίασε τους πίνακες με την εμβολιαστική κάλυψη ανά περιφέρεια και τόνισε ότι είναι παντού διαθέσιμα και εμβόλια και ραντεβού. Οι υπουργοί Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, επεσήμαναν τη σημασία συνεργασίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και του εντοπισμού συγκεκριμένων προβλημάτων ανά περιοχή, ώστε να γίνει στοχευμένη εμβολιαστική προσπάθεια.

Οι κάτοικοι των νησιών του Ιονίου πελάγους αναδεικνύονται «πρωταθλητές» στους εμβολιασμούς στην Ελλάδα, καθώς η συγκεκριμένη περιφέρεια «προηγείται» (ποσοστιαία) στην άτυπη κούρσα και των πλήρως εμβολιασμένων, αλλά και αυτών που έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση.about:blank

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στην περιφέρεια Ιονίων νήσων έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση το 55% των κατοίκων, ενώ έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό το 47%. Η ίδια περιφέρεια προηγείται και στα κλεισμένα ραντεβού για εμβολιασμούς, με το συγκεκριμένο ποσοστό να ανέρχεται στο 57%.

Δεύτερη στην σχετική λίστα είναι η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με το 52% των κατοίκων να έχει κάνει την μια – τουλάχιστον – δόση και το 44% να έχει εμβολιαστεί πλήρως. Τρίτη είναι η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με αντίστοιχα ποσοστά 45% και 39% και τέταρτη, η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, η Αττική με 51% και 38% αντίστοιχα.

Στον αντίποδα, τα χειρότερα ποσοστά είναι στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Εδώ έχει πραγματοποιήσει την πρώτη δόση μόνο το 39% ενώ πλήρως εμβολιασμένο είναι το 31%.

Ακολουθούν οι περιφέρειες Πελοποννήσου (41% και 32%), Δυτικής Ελλάδας (40% και 32%), Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (39% και 32%) και Βορείου Αιγαίου (39% και 32%).

Τέλος, σε ότι αφορά στα προγραμματισμένα ραντεβού εμβολιασμών, μετά την περιφέρεια Ιονίων Νήσων που προηγείται με 57% ακολουθούν η Αττική με 56% και η Νοτίου Αιγαίου με 53%.