Στην εξέλιξης της διαδικασίας εμβολιασμού κατά του κορονοϊού στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα. Όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, μέχρι αυτήν την ημέρα έχουν γίνει συνολικά 850.000 εμβόλια.

Ο κ. Θεμιστοκλέους εξήγησε πως λειτουργεί ο μηχανισμός αναπλήρωσης που σκοπό έχει καμία δόση εμβολίου χαμένη, «κάθε δόση είναι πολύτιμη». Μέχρι στιγμής, όπως είπε, ένα πολύ μικρό ποσοστό δόσεων έχουν μείνει αδιάθετες, περίπου γύρω στο 0,36% και η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως. Πρόσθεσε ότι, διερευνούνται όλες οι περιπτώσεις παράβασης της λίστας εμβολιασμού.

«Η διενέργεια εμβολιασμών δεν είναι ένα παιχνίδι κλέφτες και αστυνόμοι, είναι μια διαδικασία που θα μας οδηγήσει στην ελευθερία και το κυριότερο, αφήνουμε τους παραβάτες στην ηθική απαξίωση της κοινωνίας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Εξήγησε πως, μέχρι στιγμής έχουμε πετύχει ένα πολύ μικρό ποσοστό χαμένων δόσεων, το οποίο είναι 0,36% στα εμβολιαστικά κέντρα και αυτό όπως είπε φέρνει την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως. Αναφέρθηκε λεπτομερώς στον μηχανισμό αναπλήρωσης όπου όπως είπε επιχειρησιακά είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία.

Τα εμβόλια έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής, όπως το εμβόλιο της Pfizer που έχει διάρκεια ζωής πέντε μέρες και αν δεν χρησιμοποιηθεί θα πρέπει να καταστραφεί. Αυτό σημαίνει ότι σε μια συγκεκριμένη μέρα, όταν κλείνει η διαδικασία εμβολιασμού, λαμβάνεται ένας αριθμός από τα εμβολιαστικά κέντρα με τις αδιάθετες δόσεις που μπορεί να προκύψουν κυρίως από ακυρώσεις ραντεβού. Έτσι, ο μηχανισμός αναλαμβάνει μέσα από εκατοντάδες τηλεφωνήματα να κινητοποιήσει τα στελέχη και τους πολίτες, ώστε να μην υπάρχει καμιά αδιάθετη δόση εμβολίου «και μέχρι στιγμής τα Σώματα Ασφαλείας και οι Ενοπλες Δυνάμεις έχουν αποδείξει ότι έχουν το μηχανισμό να το κάνουν».

«Όπου δεν είναι εφικτή η αναπλήρωση, είτε από τα επόμενα ραντεβού, είτε από τις Ενοπλες Δυνάμεις, καλείται γενικός πληθυσμός και αυτό έχει συμβεί σε εξαιρετικές περιπτώσεις, είτε σε απομακρυσμένες περιοχές ή σε καταστάσεις, όπως η κακοκαιρία στην Αττική, όπου μπροστά στον κίνδυνο πολλών αδιάθετων δόσεων, ενεργοποιήθηκαν όλοι οι διαθέσιμοι μηχανισμοί και τα Σώματα Ασφαλείας και εμβολιάστηκαν κλειστές δομές και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και γενικός πληθυσμός», σημείωσε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες θα γίνει διεύρυνση των ομάδων αναπλήρωσης και σε άλλες κατηγορίες και εξετάζεται ως λύση η επόμενη ομάδα προτεραιοποίησης και πρόσθεσε ότι σε κάποιες χώρες το θέμα το χειρίζονται τα εμβολιαστικά κέντρα και σε άλλες, όπως το Ισραήλ, το οποίο δεν εφαρμόζει σχεδόν κανένα κανόνα στις αδιάθετες δόσεις, εμβολιάζει από συνοδούς πολιτών που ήγαν να εμβολιαστούν μέχρι και περαστικούς από το δρόμο.

«Υπάρχει και το παράδειγμα της Αμερικής που εφαρμόζει ένα σύστημα περίπου σαν της Ελλάδας, αλλά χρησιμοποιεί και ομάδες από άλλες κατηγορίες (εκτός Σωμάτων Ασφαλείας και Ενοπλων Δυνάμεων), όπως οι διανομείς σε κούριερ ή οι οδηγοί ταξί», πρόσθεσε.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook, Twitter και Viber
Μοιράσου το άρθρο