Την εκτίμηση ότι αν δεν ανασταλεί η εφαρμογή των «δυσβάσταχτων προστίμων του νέου Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών (ΚΦΔ)», πολλές επιχειρήσεις θα οδηγηθούν σε οριστικό λουκέτο, εκφράζει με σημερινή ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) Παναγιώτης Παπαδόπουλος.

Όπως λέει: «το καθεστώς χρηματικών ποινών που προβλέπουν οι διατάξεις του νέου ΚΦΔ για τις παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας είναι επαχθές» και «στις περισσότερες περιπτώσεις, τα ποσά με τα οποία θα επιβαρύνονται οι φορολογούμενοι αναμένεται να είναι άκρως δυσανάλογα με το μέγεθος των εντοπιζόμενων φορολογικών παραβάσεων».

Κατά τον κ. Παπαδόπουλο, «είναι επιεικώς απαράδεκτο την ώρα που το κράτος καθυστερεί επί μήνες ή και χρόνια να επιστρέψει στους πολίτες χρήματα που δικαιούνται είτε από επιστροφή φόρου, είτε από ΦΠΑ, να επιβάλει προσαυξήσεις στους φορολογούμενους ακόμη και για καθυστέρηση μίας ημέρας» σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος.

Ενδεικτικά αναφέρει το πρόστιμο ύψους 1.000 που θα καλούνται να πληρώσουν, από το Φεβρουάριο, όσοι επιτηδευματίες με βιβλία β’ κατηγορίας υποβάλλουν εκπρόθεσμα την περιοδική δήλωση ΦΠΑ και υπενθυμίζει ότι το ποσό αυξάνεται στις 2.500 ευρώ για όσους τηρούν βιβλία γ’ κατηγορίας.