«Καλωσορίσατε στο μεγάλο ευρωπαϊκό ξεπούλημα!»

Independent: Για κάποιους η Ευρώπη της λιτότητας είναι η γη της ευκαιρίας


ΕΛΛΑΔΑ
12:06
03/01/2014
«Καλωσορίσατε στο μεγάλο ευρωπαϊκό ξεπούλημα!»
8
loading

«Ελληνικό αρχιπέλαγος έναντι 8,5 εκατ. ευρώ, διαβατήριο Μάλτας για ένα εκατ. ευρώ, πολωνικά κάστρα σε τιμή ευκαιρίας… καλωσορίσατε στο μεγάλο ευρωπαϊκό ξεπούλημα», γράφει η εφημερίδα Independent, σημειώνοντας πως για κάποιους η Ευρώπη της λιτότητας είναι η γη της ευκαιρίας: κάστρα, νησιά, υπηκοότητες, είναι όλα προς πώληση. Αλλά δεν είναι όλοι οι ντόπιοι χαρούμενοι.

«Για ένα πολίτη που δεν προέρχεται από την ΕΕ και έχει όνειρα για μια καλή ζωή και μερικά εκατομμύρια στην τράπεζα, το 2014 μπορεί να είναι μια πολύ καλή χρονιά», γράφει η εφημερίδα. «Πρώτον, αγοράζει υπηκοότητα Μάλτας και άρα διαβατήριο της ΕΕ, για 1,15 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια μπορεί να επιδεικνύει μια βίλα πρώην καρδιναλίου στην Ιταλία ως κύρια κατοικία. Για μια ανάσα ξεκούρασης, πωλούνται πολωνικά κάστρα. Και τι καλύτερο για το καλοκαίρι από ένα ελληνικό αρχιπέλαγος έναντι 8,5 εκατ. ευρώ;», καταλήγει.

Το ευρωπαϊκό ξεπούλημα, που άρχισε καθώς η οικονομική κρίση ανάγκασε τις κυβερνήσεις να βρουν καινοτόμους τρόπους να καλύψουν τις «τρύπες» στους προϋπολογισμούς τους, έφτασε σε νέα επίπεδα καθώς όλο και περισσότερα «ασημικά» βγαίνουν προς πώληση, σημειώνει ο Independent.

Ωστόσο υπάρχουν αντιδράσεις από τους εξοργισμένους πολίτες σχετικά με το ποιος έχει το δικαίωμα να πουλά την ιστορία και τον πολιτισμό ενός έθνους.

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει για την Ελλάδα την αγορά νησιών στο Ιόνιο- που βρίσκονταν ήδη σε ιδιωτικά χέρια- από τον Εμίρη του Κατάρ, έναντι 8,5 εκατ. ευρώ. η αγορά θεωρήθηκε ευκαιρία για τον Εμίρη που, όπως λέγεται, φτιάχνει ένα πολυτελές καταφύγιο ξεκούρασης για τις τρεις συζύγους του και τα 24 παιδιά του.

Παρόμοια παραδείγματα υπάρχουν και στην Ιταλία αλλά και στην Πολωνία. Στη Μάλτα μπαίνει το θέμα της υπηκοότητας.

Όπως αναφέρει ο Independent, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες προσφέρουν την υπηκοότητα σε αλλοδαπούς που επενδύουν μεγάλα ποσά στη χώρα, αλλά οι περισσότερες απαιτούν και λίγα χρόνια κατοικίας εκεί. Η Μάλτα ανακοίνωσε το Νοέμβριο ξεπέρασε το σκόπελο της κατοικίας και έθεσε ως προϋπόθεση την επένδυση των 650.000 ευρώ. Το σχέδιο πάγωσε αλλά πριν λίγο καιρό ξαναενεργοποιήθηκε με το κόστος να εκτοξεύεται στο 1,15 εκατ. ευρώ και τα 500 από αυτά να απαιτείται να επενδύονται σε ακίνητα, ομόλογα και μετοχές στο νησί.

Ακόμα κι αν ο αμφιλεγόμενος νόμος περάσει, πάντως, οι μελλοντικοί υπήκοοι Μάλτας θα πρέπει να έχουν υπόψη τους, πριν αγοράσουν το όνειρο της ευρωπαϊκής ζωής, πως το Εθνικιστικό Κόμμα της χώρας δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ανακαλέσει τις υπηκοότητες αυτές εάν εκλεγεί.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

8
σχόλια
 1. avatar manos koumiotis

  ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΣΑΣ ΔΙΝΕΤΕ: " πως το Εθνικιστικό Κόμμα της χώρας δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ανακαλέσει τις υπηκοότητες αυτές εάν εκλεγεί."

 2. avatar κεραυνος

  8,5 εκ € για νησι στο αρχιπελαγος της Ελλαδας ΜΟΝΟ.Γιατι ΜΟΝΟ;Τα διπλα ομολογησε ο Καντας για μιζες.Αν βεβαια ειναι αυτα ΜΟΝΟ.

 3. avatar Albatros

  να σχολιάσεις τι;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; οι μ............... πληρώνονται τελικά και οι κάλπες της ΕΕ προ των πυλών!!!!

 4. avatar Ανδρεας

  Αν αυτοί οι εγγλέζοι είχαν εγκαταλείψει αυτό το μίζερο και κομπλεξικό αντιευρωπαϊκό επαρχιωτισμό τους και είχαν επενδύσει περισσότερα στην Ευρώπη και δεν άφηναν την ΕΕ στα χέρια των γερμανών (όπως ο Τσώρτσιλ την Ευρώπη στα χέρια του Χίτλερ τότε!!!), ίσως κάποτε να γινόταν κάτι σε αυτή την ήπειρο καλύτερο για όλους ! Όμως εκεί αυτοί αποκλεισμένοι στο νησάκι τους με τις αποικιουλες τους , να λαμβάνουν επιδοθσουλες και να μην πληρώνουν μια οι τράπεζες και τα φαντς τους για τα παιχνίδια εις βάρος του ευρώ. κι από πάνω μονίμως κομπλεξικοτατ αρθράκια ! Ακόμα και για την Μάλτα ακόμα τους τσούζει !

  1. avatar Geralt Of Rivia

   Μίζερο είναι το να κατηγορείς τους άλλους, πως δεν κάνουν αυτά που μπορούσαν να κάνουν για να σε γλυτώσουν από τα λάθη τα δικά σου. Οι Εγγλέζοι λοιπόν, όσο αχώνευτοι και να είναι - προσωπική γνώμη - κάνουν αυτό που είναι προς το συμφέρον τους και όχι προς το συμφέρον των άλλων. Είναι γελοίο να περιμένουμε πως θα κάνουν αυτό που θα βόλευε εμάς, ή τους άλλους Ευρωπαίους. Επίσης, θα πρέπει να σκεφτεί κανείς πως οι τράπεζες τους, δεν θα μπορούσαν να κάνουν παιχνίδια με το ευρώ αν ήταν και οι ίδιοι στο ευρώ.
   Θα έπρεπε να κατηγορείς τους πολιτικούς που μας έβαλαν σε αυτή την Ευρώπη - του ευρώ - χωρίς κανένα ενδοιασμό, την ώρα που άλλες χώρες όπως η Αγγλία, η Δανία, η Σουηδία, η Νορβηγία - ακόμη είναι πολύ διστακτικές ως προς το να συμμετέχουν σε μια ένωση στην οποία κουμάντο κάνουν οι Γερμανοί.
   Και τέλος, θα πρέπει να σκεφτείς πως επειδή στην Ευρώπη κάνουν κουμάντο οι Γερμανοί - και πάντα αυτοί θα κάνουν - γι αυτό τον λόγο δεν ήθελαν και οι Άγγλοι να συμμετέχουν.
   Οι Άγγλοι, είναι οι μόνοι που εξέφρασαν την δυσαρέσκεια τους προς την Γερμανοκρατούμενη Ευρώπη - και για αυτό κρατούν αποστάσεις - και οι μόνοι που μέχρι σήμερα έχουν καταφέρει να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους και την δυνατότητα να ασκούν την πολιτική που αυτοί γουστάρουν - βλέπε μεταναστευτικό κλπ.
   Τέλος, πρέπει να παραδεχθείς πως είναι γελοίο να τους κριτικάρεις επειδή "ακόμα τους τσούζει" για την Μάλτα την στιγμή που εμείς ακόμη ονειρευόμαστε την Πόλη. Είναι ωραίο να κριτικάρεις τους άλλους όταν κάνουν τα ίδια λάθη με σένα.

   1. avatar Ανδρεας

    Και εγώ προσωπικά γέρασα, αλλά δεν ονειρεύομαι καμία Πόλη! Αλλά μόνο οι Άγγλοι βγάζουν αυτό το αποικιοκρατικό φλέγμα τους για κάθετη, ενώ ας πούμε για τα Ελγίνεια η ενλόγω εφημερίδα έγραφε πριν ένα χρόνο πως....."δεν αρμόζει σε φτωχό επαίτη να κατέχει τέτοια λαμπερά μάρμαρα!".Ιντιπεντνεντ λοιπόν, την μέρα που θα διαβάσουμε καμία καλή κουβέντα για την ΕΕ , θα είναι είτε όταν οι Άγγλοι γίνουν αρχηγοί στην ΕΕ, είτε όταν έχουν πάρει 100 % των επιδοτήσεων τους !

    1. avatar Geralt Of Rivia

     Φυσικά και δεν είναι γελοίο να τους κριτικάρεις. Είναι όμως γελοίο το να τους κατηγορείς πως άφησαν την Ευρώπη στα χέρια των Γερμανών σαν να έπρεπε να κάνουν αυτοί κάτι.
     Τέλος, απλά σου θυμίζω πως άλλο είναι η ΕΟΚ και άλλο η ΟΝΕ....Απολύτως καμία σχέση.

   2. avatar Ανδρεας

    Με μια μεγάλη διάφορα όμω: αυτοί που λες, σε σχέση με τους Άγγλους, δεν θέλαν να μπουν σε μια Ευρώπη με ευρώ όχι γερμανοκρατούμενη (ας μην γελιόμαστε οι Δανοί,Σουηδοί κλπ είναι μέλη της ΕΟΚ πολύ πριν από εμάς κι άλλους!) την εποχή που φτιάχτηκε , αλλά μια Ευρώπη των πακέτων Ντελόρ, των ΜΟΠ κλπ, επειδή ακριβώς δεν ήθελαν να δίνουν λεφτά στους "νότιους"! Επειδή ήθελαν τα κέρδη που έχει η Νορβηγία από το πετρέλαιο της, να μην το δίνει σε πακέτα Ντελόρ κλπ, βάσει των ισχυόντων συνθηκών!
    Η Αγγλία μπήκε μεν στην ΕΟΚ αλλά πετύχε η Θάτσερ να παίρνει πίσω το 85 % των εισφορών της στην Αγγλία. Παράλληλα κεδριζε αρκέτα λεφτά με επιδοτήσεις σε πρόβατα και μάλι που εισέπραττε αφθονως έχοντας αποικίες σε Κωμών Γουελτη κλπ. Η Αγγλία δεν μπήκε όχι για ανεξαρτησία, αλλά γιατί θα έπρεπε να παραδώσει της ποικίες της κι αυτό.....την έτσουζε !
    Η Γερμανία όμως πληρώνει 28 % εδώ και χρόνια το μεγαλύτερο ποσοσστό σε όλες της επιδοτήσεις, πακέτα κλπ. Η Αγγλία;
    Δεν κατηγορώ πως δεν έκαναν κάτι να με σώσουν, αλλά αυτόν τον επαρχιωτισμό τους, που δεν βλέπουν πως έχει καταντήσει η Βόρεια Αγγλία, πως η Σκωτία έχει ξεσηκωθεί για τα καλά κλπ και από πάνω γράφει αυτή η συντηρητική φυλλάδα μονίμως κακεντρεχιες.
    Γελοίο δεν είναι να τους κριτικάρω, ΔΕΝ άρχισα εγώ την επίκριση, αλλά αυτοί!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει