«Έφυγε» ο Νικόλαος Σφακιανάκης

Σε ηλικία 98 ετών, με 73 χρόνια ιστορίας στην Ελληνική αυτοκίνηση


ΕΛΛΑΔΑ
13:50
28/03/2020
«Έφυγε» ο Νικόλαος Σφακιανάκης
3
loading

Ένα μεγάλο κομμάτι της Ελληνικής αυτοκίνησης, δεν είναι πλέον μαζί μας. Ο λόγος, για τον Νικόλαο Σφακιανάκη που απεβίωσε χθες, πλήρης ημερών σε ηλικία 98 ετών.

Ο εκλιπών γεννημένος το 1922 στην περιοχή Πεδιάδα της Κρήτης από αγροτική οικογένεια, ξεκίνησε την επιχειρηματική του δραστηριότητα το 1947 από το Ηράκλειο της Κρήτης, ασχολούμενος με μεταφορές. Ένα χρόνο μετά μετακόμισε στην Αθήνα για να ξεκινήσει το εμπόριο οχημάτων, δραστηριότητα που διατήρησε μέχρι τέλος του βίου του, όντας ένας από τους συμβολικούς επιχειρηματίες της αυτοκίνησης, συνδεδεμένος κυρίως με τα επαγγελματικά οχήματα Bussing (από το 1960) και την Suzuki, την αντιπροσωπεία (αυτοκινήτων & δικύκλων) της οποίας ανέλαβε το 1967.

Παράλληλα δημιούργησε (1967) βιοτεχνία κατασκευής αμαξωμάτων, στην Μαγούλα της Αττικής, ενώ το σύνολο των επιχειρήσεων μετεξελίχθηκε σε όμιλο (Σφακιανάκης ΑΕΒΕ) που εδώ και πολλά χρόνια είναι εισηγμένος στο Χρηματιστήριο.

*Η κεντρική φωτογραφία είναι από το βιβλίο «Η ιστορία του αυτοκινήτου στην Ελλάδα (Ε. Ρούπα – Ε. Χεκίμογλου) των εκδόσεων economia).

Νίκος Τσάδαρης

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
 1. avatar ΚΑΡΑΜΟΥΖΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

  ΗΤΑΝ ΑΠΛΟΣ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ, ΔΙΚΑΙΟΣ ΚΑΙ ΕΥΦΥΗΣ...
  ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ, Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΤΟΝ ΧΑΒΑ ΤΟΥ...
  ΘΑ ΤΟΝ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ.

 2. avatar Ενς

  Στο καλό Κύριε Νίκο.

 3. avatar dk.

  Μου πούλησαν ένα 4-χρονο Suzuki από την επιχείρηση \"Sfakianakis\", με σφραγίδες του Personal Best πάνω στα χαρτιά του, 68.000 χλμ... με πολλούς \"τεχνικούς ελέγχους\" κάθε τόσο... , το οποίο \"ποτέ δεν είχε ατύχημα\". Και μετά αποδείχτηκε πως ποτέ δεν άνοιξαν από τεχνικό ούτε τα φρένα του. Και βέβαια ήταν μετά από ατυχήματα, με στόκο κάτω από το χρώμα... και η μηχανή του ήταν μετά κάποιες \"ραλλύ...\" μεταμφιέσεις...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει