Αυτό είναι το άτομο που απεικονίζει η ιστορική κεφαλή του Πολυτεχνείου

Το έργο του Μέμου Μακρή που έγινε σύμβολο της εξέγερσης των φοιτητών


ΕΛΛΑΔΑ
8:23
17/11/2019
Αυτό είναι το άτομο που απεικονίζει η ιστορική κεφαλή του Πολυτεχνείου
26
loading

Τα χρόνια περνάνε, με αποτέλεσμα ολοένα και λιγότεροι να είναι αυτοί που γνωρίζουν σε ποιον ανήκει το κεφάλι που απεικονίζεται στο ιστορικό γλυπτό που βρίσκεται στον περίβολο του Πολυτεχνείου και συμβολίζει την εξέγερση των φοιτητών το 1973.

Το εν λόγω έργο είναι δημιούργημα του περίφημου γλύπτη Μέμου Μακρή. Ο Μέμος Μακρής γεννήθηκε το 1913 και σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα με δασκάλους τους Μιχάλη Τόμπρο, Επαμ. Θωμόπουλο και Κ. Δημητριάδη.

Ο Μέμος Μακρής στη Σχολή Καλών Τεχνών

Η παρουσία του Μέμου Μακρή ξεκίνησε την δεκαετία του ’30, ενώ έπειτα από την περίοδο της Κατοχής, κατά τη διάρκεια της οποίας ανέπτυξε έντονη αντιστασιακή δράση, συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι. Το 1950 απελάθηκε από τη Γαλλία λόγω των αριστερών του πολιτικών πεποιθήσεων και βρήκε πολιτικό άσυλο στην Ουγγαρία, όπου και δραστηριοποιήθηκε έντονα, με αποτέλεσμα να καθιερωθεί ως ένας από τους γλύπτες που εξέφραζαν την επίσημη αισθητική του κράτους με συνθέσεις μέσα στο πνεύμα του σοσιαλιστικού ρεαλισμού. Το 1964, του αφαιρέθηκε η ελληνική υπηκοότητα, την οποία επανέκτησε το 1975 μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα. Το 1978 στην Εθνική Πινακοθήκη, πραγματοποιήθηκε η πρώτη αναδρομική έκθεσή του στην Ελλάδα.

Όσον αφορά την ιστορική κεφαλή που φιλοτέχνησε, δεν σχετίζεται με την εξέγερση του Πολυτεχνείου, αλλά με τον Έλληνα ιστορικό Νίκος Σβορώνο.

Ο γεννημένος το 1911 Σβορώνος σπούδασε στην Φιλοσοφική Αθηνών και στη συνέχεια εντάχθηκε στις τάξεις του ΕΑΜ και του ΕΛ.ΑΣ, όπου διετέλεσε στρατιωτικός διοικητής Βύρωνα-Καισαριανής.

Ο Νίκος Σβορώνος σε νεαρή ηλικία

Τον Δεκέμβριο του 1945 ο Σβορώνος κατέφυγε στη Γαλλία, όπου και γνώρισε τον Μέμο Μακρή. Το 1955 του αφαιρέθηκε η ελληνική ιθαγένεια και το 1961 απέκτησε τη γαλλική.

Κατά την επιστροφή του στην Ελλάδα μετά τη δικτατορία, ο Σβορώνος δίδαξε στα πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης και Κρήτης, διετέλεσε μέλος της διοικούσας επιτροπής του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, και ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτωρ των Πανεπιστημίων Αθηνών (1976) και Θεσσαλονίκης (1977).

Το γλυπτό που απεικόνιζε τον Νίκο Σβορώνο τοποθετήθηκε στον χώρο του Πολυτεχνείου μετά τη μεταπολίτευση, όταν  χάρη σε ενέργειες του τότε Πρύτανη και μέλους του ΚΚΕ, Γιώργου Βουδούρη, ο οποίος ήταν φίλος με τον Μέμο Μακρή.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

26
σχόλια
 1. avatar xaxa

  χαχα, τοσα χρονια νομιζα οτι ηταν νεαρη κοπελα με κοντο μαλλι.

 2. avatar Απολαύστε Μεταπολίτευση

  Ο μόνος άνθρωπος που ανέθεσε την κατασκευή γλυπτού υπέρ του εαυτού του ΚΑΙ κατέθεσε στεφάνι στο άγαλμά του...

 3. avatar αφρίστε φασίστες

  αλλεργικό σοκ

 4. avatar Ευπατριδης

  Χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα,βρε την χοντροκεφάλα...

 5. avatar Stateless

  Ο οποίος Σβορωνος από το 1955 μέχρι το 1961 ήταν stateless!!!!

 6. avatar Δες το γελοίο του πράγματος

  Έτσι λεγόταν ένα σήριαλ στη tv
  Και εμείς το φάγαμε στη μάπα τόσα χρόνια

 7. avatar Mygdonas Ήμουν μέσα τιμή και δόξα Στους εθνικιστές σλειερ.

  Τα κορόιδα οι Έλληνες αφήνουν στεφάνια εκεί.

 8. avatar Mygdonas Ήμουν μέσα τιμή και δόξα Στους εθνικιστές σλειερ.

  Τα κοροι

 9. avatar SER 30

  Το γλυπτό που απεικόνιζε τον Νίκο Σβορώνο τοποθετήθηκε στον χώρο του Πολυτεχνείου μετά τη μεταπολίτευση, όταν χάρη σε ενέργειες του τότε Πρύτανη και μέλους του ΚΚΕ, Γιώργου Βουδούρη, ο οποίος ήταν φίλος με τον Μέμο Μακρή. ΧΩΡΙΣ ΔΗΛΩΣΗ ΕΙΜΑΙ ΜΕ ΕΣΑΣ , ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΓΛΥΨΙΜΟ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΕΑΣ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΟ ΔΕΝ ΠΑΣ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ . ΠΑΛΙ ΚΑΛΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΤΑΝΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΚΟΛΛΗΤΟΣ ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΟΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΙΔΕΟΛΟΓΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑΣ ΠΡΟΣ ΔΕΞΙΑ . ΔΕΝ ΘΑΧΑΝΕ ΑΦΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΥΣ ΑΝΤΙΣΥΣΤΗΜΙΚΟΥΣ ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΕΝΟΥΣ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΥΣ ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟΥΣ ΟΥΤΕ ΤΑ ΦΡΥΔΙΑ ΤΟΥ , ΤΟΥ ΑΓΑΛΜΑΤΟΥ . ΕΥΤΥΧΩΣ , ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΜΑΣ ΞΕΜΕΙΝΕ ΕΝΑ ΑΣΧΕΤΟ ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΟΥ ΜΙΑ ΑΣΧΕΤΗ ΚΕΦΑΛΗ ΕΝΑΣ ΑΣΧΕΤΟΣ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΝΑ ΤΙΜΟΥΜΕ , ΛΟΓΩ ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΗΣ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ ΦΙΛΙΑΣ ΕΛΛΑΣ ΠΕΡΙΣΣΟΥ ΓΑΛΛΙΑΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ .

 10. avatar tani265

  Του Στάλιν είναι η κεφαλα

 11. avatar tani265

  Τι λέτε ρε παιδιά εδώ είχαμε (όταν έριξε τα παλιοσίδερα το τανκ )
  Χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια τραυματίες

 12. avatar ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ..

  χάρη σε ενέργειες του τότε Πρύτανη και μέλους του ΚΚΕ, Γιώργου Βουδούρη, ο οποίος ήταν φίλος με τον Μέμο Μακρή.

  Είναι ότι από όλους τους ΕΛΛΗΝΕΣ πχ 1821 - αρχαιότητα κλπ ο Κος Βουδούρης διάλεξε τον συγκεκριμένο...

  Τα συμπεράσματα δικά σας...

 13. avatar Ιον

  Για να απελθεί ο Μακρής από την Γαλλία(!) φαντασθείτε τι σκληρπυρηνικός σταλινικός κομμουνιστής ήταν. Αυτός βρήκε τον πρώην λεγόμενο στρατιωτικό διοικητη της τοπικής καλύτερα Κοβ.του ένοπλου ΚΚΕ και του διάλεξε την κεφαλή όταν ήταν 20 χρονώ φοιτητής Σβορώνου. Ηταν μια καλοστημένη επιχείρηση του ΚΚΕ με τη έγκριση και χρηματοδότηση του κστεστημένου της μεταπολίτευσης που ήθελε ένα κομμουνιστικό κόμμα μαντρόσκυλο της πολιτικής του.
  .

 14. avatar Νεκρός της ΕΡΤ

  Μην λησμονησετε να πείτε δυο κουβέντες και για το δικό μας μνημειο

 15. avatar Σφυροδρεπανίζω ακατάπαυστα, αλλά “φώς”… δεν βλέπω. Όλο στο 5,5% είμαι. Και …γκάπα-γκούπα, χράτς χρούτς, γκάπα-γκούπα…

  Και πάνε σήμερα και καταθέτουν αντιφασιστικά και αντιδικτατορικά στεφάνια οι ...Σταλινοφασίστες, που εξαφάνισαν εκατομμύρια κόσμο, σαν τους Ναζί.
  Ποιοί? Οι συνεταίροι των Ναζί το \'39 που μπούκαραν στην Πολωνία από την άλλη μεριά σε συνεργασία μαζί τους, με βαριά συμβόλαια και υπογραφές.
  Και τιμούν τους νεκρούς της Χούντας.
  Ποίοι? Αυτοί που αν δεν ήσουν μαζί τους όπου υπήρχε κομμουνισμός, ήσουν ήδη χωμένος στο χώμα!
  Ποίοι? Αυτοί εδώ οι δικοί μας, που στην αρχή σνόμπαραν την κατάληψη του Πολυτεχνείου αλλά μετά όταν φούντωσε το πράγμα έτρεξαν να καπηλευτούν ότι μπορούσαν από αυτήν.
  Φάσκελα παιδιά, όπου τους πετυχαίνετε φάσκελα, φάσκελα πολλά.

 16. avatar Οι Μετρ της προβοκάτσιας στο ΚΚ

  Όλους ο μηχανισμός τους λειτουργεί για φτιάχνει Ήρωες και να σπιλώνει Ήρωες , να εξαφανίζει στοιχεία να διαστρεβλώνει στοιχεία. Πραγματικά θαυμάζεις σε αυτή την χώρα πώς μια πάντοτε μειοψηφία που τελευταία δεν μπορεί να ξεπεράσει το 6% και είναι ανύπαρκτη δύναμη παγκόσμιος επηρεάζει τις εξελίξεις στην χώρα. Μια χώρα που το μεγαλύτερο μέρος της Ιστορίας και τα σύμβολα της τα μισεί . Αν μπορούσε να πάρει ενα τενεκέ ασβέστη να τον έριχνε πάνω της και να έγραφε μονο μια λέξη ΚΟΥΜΟΥΝΙΣΜΟΣ τίποτα άλλο δεν υπάρχει για αυτό το Κόμμα. Κάνει ακόμα και την Ιερα εξέταση του μεσαίωνα να ωχριά μπροστά του. Ο οποίος Θεός υπάρχει να μας φυλάξει μην πάρουν ποτέ εξουσία στα χερια τους .

 17. avatar Stilitis

  Τα βόλεψε τα κουμμουνιστακια φιλαράκια του ο Πρύτανης...

 18. avatar gkagkarin.blogspot.com

  Στην Κατοχή παίρνει μέρος στην Αντίσταση, μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ, και οργανώνει παράνομες ομάδες καλλιτεχνών. Στο ατελιέ του γίνεται η επεξεργασία του κοινού λευκώματος ΕΑΜ - ΕΛΑΣ «Από τους αγώνες του ελληνικού λαού», που κυκλοφόρησε μαζί με τη Διακήρυξη - Κάλεσμα της ΚΕ του ΕΑΜ για παλλαϊκή συμμετοχή στη μεγάλη διαδήλωση που έγινε την ίδια μέρα στην Αθήνα, ενάντια στην τριπλή φασιστική κατοχή.

  Τα δύσκολα χρόνια μετά την Απελευθέρωση τον οδηγούν το 1945 στη Γαλλία, έχοντας κερδίσει ειδική υποτροφία, και συνεχίζει τις καλλιτεχνικές σπουδές του στο Παρίσι. Το 1950 απελαύνεται από τις γαλλικές αρχές λόγω της δράσης του. Εγκαθίσταται στη Λαϊκή Δημοκρατία της Ουγγαρίας. Εκεί μπόρεσε να εκφράσει τα βιώματά του σε μνημειακά έργα, που δημιούργησαν «σχολή» και απέσπασαν τη διεθνή αναγνώριση.

  1. avatar Ευπατριδης

   Τι λες τώρα,δάκρυσα...

 19. avatar Jo Geo

  Αχαχαχαχχααχχα
  Αριστερό ρουσφέτι δηλαδή! Ο φίλος του φίλου να πληρωθεί! Τα ίδια και τα ίδια... δεν αλλάζει αυτή η χώρα.
  Αν καταλάβατε τσάμπα πάνε τα στεφάνια που πληρωνουμε τόσα χρόνια!

 20. avatar Δίπλα στην κεφάλα, υπάρχει μια μαρμάρινη πλάκα η οποία αναγράφει δεκαοκτώ ονόματα, τα οποία οι αδαείς πιστεύουν ότι είναι των «νεκρών του Πολυτεχνείου». Αν προσέξουμε καλά την επιγραφή της πλάκας, η οποία σκοπίμως (για προφανείς λόγους…) είναι μισοσβυσμένη, θα διαβάσουμε τα εξής: «Φοιτητές που έδωσαν την ζωή τους για τα ιδανικά της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944».

  Δηλαδή, ελλείψει πραγματικών νεκρών του 1973, επιστρατεύθηκαν οι νεκροί του 1941-1944!
  Δεν είναι… θαύμα;

  1. avatar ΤΘ1

   Δεν επιστρατεύτηκαν. Προσήλθαν εθελοντικά. Στρατεύτηκαν δηλαδή, όπως λένε οι ναριστεροί. Ο όρος επιστράτευση χρησιμοποιείται από τους μοναρχοφασίστες. Παρακαλώ πολύ μην μπερδεύετε τους δημοκραταρέους αριστερούς με τους μοναρχοφασίστες. Γειά σου ελληνάρα εξυπνότερο κορόιδο του κόσμου. Φάε τον σανό σου και άγιος ο θεός.

  2. avatar Είναι….

   ΘΑΥΜΑ-ΘΑΥΜΑ-ΘΑΥΜΑ !!!! ( Για την προπαγάνδα , τους βγάζω το καπέλο )....

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει