Με το δήμαρχο της Βοστόνης, Τόμας Μενίνο, συναντήθηκε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, μέσα στα πλαίσια της επίσημης επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο κ. Μενίνο αναφέρθηκε με κολακευτικά λόγια στην ελληνοαμερικανική κοινότητα της περιοχής, για το «σημαντικό ρόλο» της ελληνορθόδοξης Εκκλησίας , για τη φιλία του με τον Μητροπολίτη Μεθόδιο, αλλά και για το «λίκνο του πολιτισμού και της δημοκρατίας», την Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος συνοδευόταν από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, το Μητροπολίτης Μεθόδιο και τους συνεργάτες του, ενημέρωσε το Δήμαρχο Βοστόνης για τη σημερινή κατάσταση στην χώρα μας και αναφέρθηκε στο έργο που επιτελεί η Αρχιεπισκοπή με σκοπό να στηριχθούν ευπαθείς ομάδες του Ελληνικού λαού, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι «οι δυσκολίες θα ξεπεραστούν». Στο τέλος της συνάντησης αντηλλάγησαν δώρα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος πραγματοποιεί απόψε επίσκεψη στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Ελληνικό Κολέγιο – Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού, όπου του επιφυλάσσεται θερμή υποδοχή. Ο κ. Ιερώνυμος θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί από τις αρχές του Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, θα επισκεφθεί τη Βιβλιοθήκη Αρχιεπισκόπου Ιακώβου, η οποία βρίσκεται εντός της Σχολής και θα ανταλλάξει απόψεις με τους φοιτητές.

Κατά την αυριανή τελετή αποφοίτησης, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδας θα αναγορευθεί επίτιμος διδάκτορας της Ελληνικής Ορθοδόξου Θεολογίας, ενώ απόψε θα παρατεθεί προς τιμή του το καθιερωμένο επίσημο δείπνο, παρουσία προσωπικοτήτων της πόλης και Αμερικανών αξιωματούχων.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, Σταύρος Παπαγερμανός, ανέφερε ότι ήταν “συγκινητική” η χθεσινή επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στο σημείο όπου έγινε η έκρηξη, κατά τη διάρκεια του τερματισμού του Μαραθωνίου της πόλης. Η παρουσία των Ορθοδόξων Ιεραρχών και κληρικών, όπως ανέφερε, προσέλκυσε το ενδιαφέρον δεκάδων ατόμων και αμερικανικών ΜΜΕ.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τοποθέτησε στεφάνι δίπλα στους αυτοσχέδιους ξύλινους σταυρούς με τα ονόματα των θυμάτων. Στη συνέχεια, μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, τον Μητροπολίτη Μεθόδιο και τους άλλους ιεράρχες τέλεσαν τρισάγιο και έψαλαν στα ελληνικά και τα αγγλικά “Αιωνία τους η Μνήμη”.

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, απευθυνόμενος στους παριστάμενους, εξήγησε ότι πρόκειται για τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος και την εκλεκτή συνοδεία του, οι οποίοι, όπως επισήμανε «έρχονται από την Ελλάδα, απ’ όπου ξεκίνησε ο Μαραθώνιος». Πρόσθεσε δε, ότι «ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αισθάνθηκε την ανάγκη και θεώρησε υποχρέωσή του να έρθει εδώ για να προσευχηθεί και να τοποθετήσει ένα στεφάνι μνήμης και τιμής για τους νεκρούς αυτής της τραγωδίας, που συγκλόνισε όλο τον κόσμο».

Όσον αφορά την επίσκεψη του κ. Ιερώνυμου στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστόνης, ο κ. Παπαγερμανός ανέφερε ότι μια από τις ιδιαίτερες στιγμές, κατά τη ξενάγησή του σε διάφορες αίθουσες του Μουσείου από τους ειδικούς εφόρους και συντηρητές των διαφόρων εκθεμάτων, ήταν η παρουσίαση ενός τέμπλου με εικόνες αγνώστου Κρητικού-Βενετού αγιογράφου των αρχών του 15ου αιώνα, που δεν εκτίθεται ακόμη δημόσια, αλλά βρίσκεται στο στάδιο της έρευνας και της συντήρησης. Συγκεκριμένα, αποτελείται από την εικόνα της Βρεφοκρατούσας Παναγίας στο κέντρο και τις εικόνες των Αγίων Χριστοφόρου, Αυγουστίνου και Στεφάνου στα αριστερά και των Αγίων Ιωάννου του Βαπτιστού, Νικολάου και Σεβαστιανού στα δεξιά.

Η ξενάγηση συνεχίστηκε στην πτέρυγα Μπεχράκη, η οποία περιέχει μια από τις πλουσιότερες συλλογές ελληνικών αρχαιοτήτων ανά τον κόσμο. Το Μουσείο και ο φιλέλληνας διευθυντής του Malcolm Rogers παρέθεσε γεύμα εντός του Μουσείου προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, στο οποίο παρακάθισαν, εκτός των άλλων και ο διευθυντής Διεθνών Σχέσεων του Μουσείου Andrew Russell και η συνεργάτης του Μουσείου για ελληνικά θέματα κα Μπέτυ Γεωργακλή.

Ακολούθως, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και τα μέλη της συνοδείας του επισκέφθηκαν τον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της Βοστόνης, όπου ιερατικώς προϊστάμενος είναι ο π. Κλεόπας Στρογγύλης.