Η μυστική έκθεση για τα ελληνικά πετρέλαια

Τι έχει καταγράψει μεγάλη ερευνητική εταιρεία


ΕΛΛΑΔΑ
15:00
10/12/2012
Η μυστική έκθεση για τα ελληνικά πετρέλαια
18
loading

Ένα χάρτη που αποδεικνύει ότι σε όλη την ελληνική επικράτεια έχουν γίνει εκτεταμένες μυστικές σεισμικές έρευνες, παρουσίασε στο υπουργείο Περιβάλλοντος το καλοκαίρι η νορβηγική εταιρεία PGS, η μεγαλύτερη ερευνητική εταιρεία στην αγορά πετρελαίου στον κόσμο, σύμφωνα με την εφημερίδα «Κεφάλαιο».

Τα δεδομένα από τις έρευνες αυτές χρησιμοποιήθηκαν και αναλύθηκαν, ενώ για το θέμα ενημερώθηκε και ο πρωθυπουργός. Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για τεράστια κοιτάσματα υδρογονάνθρακων και πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα περαιτέρω έρευνες. Η περιοχή νοτίως της Κρήτης χαρακτηρίζεται από την αμερικανική γεωλογική εταιρεία USGS ως «gas giant» δηλαδή ως ένα από τα πιθανά γιγαντιαία κοιτάσματα φυσικού αερίου στον πλανήτη.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την έκθεση με τίτλο Cretan Gas Fiels – Α new perspective for Greece’s hydrocarbon resources, της επενδυτικής τράπεζας Pytheas η οποία αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την Deutsche Bank η οποία στα τέλη Νοεμβρίου προχώρησε στην ανάλυση και αποτίμηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους σε σχέση με τις μελλοντικές ταμειακές ροές που μπορούν να παραγάγουν τα κοιτάσματα αυτά.

Στα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης υπογραμμίζεται ότι υπάρχουν επτά επιστημονικά ευρήματα που καθιστούν επικτακτική τη διερεύνηση της περιοχής νοτίως της Κρήτης. Αυτά είναι:

1. To 20% των γιγαντιαίων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων απαντάται στα σημεία σύγκλισης των λιθοσφαιρικών πλακών. ‘Άρα η ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην υπεράκτιο Νότια Κρήτη θα πρέπει να διερευνηθεί.

2. Τα Πρίσματα Επαύξησης σε όλο τον κόσμο, (Barbados, Makran, Irrawaddy – Andaman, West Timor Trough) είναι δείκτες ύπαρξης γιγαντιαίων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Επομένως, η ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην υπεράκτιο Νότια Κρήτη θα πρέπει να διερευνηθεί δεδομένου ότι τα επαυξητικά πρίσματα βρίσκονται στην Μεσογειακή Ράχη που έχει μήκος πάνω από 1,000 χιλιόμετρα.

3. Ενεργά λασποηφαίστεια σε όλο τον κόσμο προδίδουν την ύπαρξη γιγαντιαίων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων (Timor, Καραϊβική Θάλασσα, Νότια Κασπία Θάλασσα ήτοι Αζερμπαϊτζάν, Ιράν, Μαύρη Θάλασσα, ήτοι Ρουμανία, Ρωσία και Τουρκία, Ανατολική Μεσόγειος, ήτοι Αίγυπτος, Κύπρος και Τουρκία). Επομένως, η ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην υπεράκτιο Νότια Κρήτη θα πρέπει να διερευνηθεί.

4. Γεωχημικές αναλύσεις των φυσαλίδων του μεθανίου που εκλύονται από τα ενεργά λασποηφαίστεια τα οποία απαντώνται στον υποθαλάσσιο χώρο της Κρήτης δείχνουν με σαφήνεια ότι η προέλευσή τους δεν είναι βιογενετική αλλά θερμογενετική/πυρολυτική. Αυτό σημαίνει ύπαρξη κοιτασμάτων αργού πετρελαίου. Επομένως, η ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην υπεράκτιο Νότια Κρήτη θα πρέπει να διερευνηθεί.

5. Σε δείγματα ιλύος που λήφθησαν κατά την διάρκεια του προγράμματος Ocean Drilling Program (ODP) γύρω από τα ενεργά λασποηφαίστεια της Κρήτης πιστοποιήθηκε η ύπαρξη υγρών υδρογονανθράκων στα δείγματα. Και αυτή η ένδειξη μας υποδεικνύει την ύπαρξη συστήματος πετρελαιογένεσης σε μεγάλα βάθη (the presence of an active hydrocarbon system at depth).

6. Με βάση τα γεωλογικά και γεωχημικά δεδομένα όπως επίσης τα πολύ λίγα γεωφυσικά στοιχεία που έχουν στην διάθεσή τους ορισμένοι μόνον Έλληνες Πανεπιστημιακοί, ότι στην υπεράκτιο υπάρχουν στην Νότια Κρήτη και εντός της Μεσογειακής Ράχης δύο (2) μεγάλα αντίκλινα, μία (1) αβυσσική λεκάνη και επτά (7) οπισθοτάφροι που μπορούν να αποτελέσουν πεδία έρευνας για τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

7. Η Νορβηγική εταιρεία γεωφυσικών ερευνών Petroleum Geo-Services (PGS) με βάση τις μελέτες που έχουν γίνει νότια της Κρήτης, εν αγνοία των ελληνικών κυβερνήσεων, διαπίστωσε από την εμπειρία της με τις μελέτες που έκανε στην Ανατολική Μεσόγειο ότι υπάρχουν τεράστιες γεωλογικές ομοιότητες με την λεκάνη της Λεβαντίνης, (ΑΟΖ Κύπρου, Ισραήλ, Συρίας και Λιβάνου) η οποία θεωρείται από την Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ (USGS) ότι έχει τουλάχιστον 3.45 τρις. m³ φυσικού αερίου και 1,7 δισ. βαρέλια αργού πετρελαίου. Άρα επιβάλλεται η έρευνα για τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης.

Η αξία

Λαμβάνοντας υπόψη τις επιστημονικές εκτιμήσεις της μελέτης, η Deutsche Bank εκτιμά την αξία των κοιτασμάτων – εφόσον αποδειχθούν έπειτα από γεωτρήσεις – στα 427 δις ευρώ και μιλά για καθαρό όφελος της τάξης των 214 δις ευρώ ή αλλιώς το 107% του ΑΕΠ. Για να καταλήξει στην εκτίμηση λαμβάνει ως δεδομένο ότι το 25% της αξίας προορίζεται ως κόστος εξόρυξης, 25% ως περιθώριο της εταιρείας και το 50% είναι το όφελος του κράτους.

Επιπτώσεις και για την ΑΟΖ

Σύμφωνα με δηλώσεις Ελλήνων επιστημόνων της αγοράς πετρελαίου, πέρυσι σε συνέδριο του Λονδίνου παρουσιάστηκαν και άλλες σεισμικές έρευνες για την περιοχή νοτιοανατολικά της Κρήτης. Πρόκειται όπως επιβεβαιώνει ο πρόεδρος του ΕΛΙΝΥ (Ελληνικό Ινστιτούτο Υδρογονανθράκων) Β. Καρκούλιας μεταξύ άλλων για μελέτη που πραγματοποίησε η επίσης νορβηγική εταιρεία TGS.

Στην ίδια περιοχή, νοτίως του Καστελόριζου, σεισμικές έρευνες πραγματοποίησε πρόσφατα και η Τουρκία με το γνωστό παλαιάς τεχνολογίας σκάφος Σισμίκ, το οποίο εικάζεται ότι είχε τη συνδρομή εταιρείας που έχει τη δυνατότητα για 3D έρευνες. Πρέπει να τονιστεί ότι όλοι οι ειδικοί που ασχολούνται με το θέμα, ξεκαθαρίζουν ότι προϋπόθεση για όποια περαιτέρω κίνηση είναι η χάραξη ΑΟΖ από το ελληνικό κράτος. Η πιο ενδιαφέρουσα περιοχή βρίσκεται νοτίως του Καστελόριζου, το οποίο αποτελείται από σύμπλεγμα νήσων. Μεταξύ αυτών η νήσος Στρογγύλη, της οποίας η ΑΟΖ είναι καθοριστικής σημασίας: ενώνει την ΑΟΖ της Ελλάδας με την ΑΟΖ της Κύπρου.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

18
σχόλια
 1. avatar slopoditis

  Όταν έλεγε ότι δεν έχει πετρέλαιο η Ελλάδα είχε δίκιο ο Γιωργάκης ....γιατί:
  - Κανένας μας δεν έχει πετρέλαιο και όλες οι δεξαμενές είναι άδιες...
  - Όλες οι μελέτες δείχνουν ότι δεν έχει πετρέλαιο αλλά φυσικό αέριο....

 2. avatar Illuminato

  Οι Τούρκοι που τόσα χρόνια απειλούν την Ελλάδα με casus belli για την επέκταση των χωρικών υδάτων και για τις \"γκρίζες ζώνες\" γιατί το κάνουν;;; Για τα νερά και για τα ψάρια πάντως όχι...

 3. avatar pan10

  ΕΝΑ ΛΑΘΟΣ ΚΑΙ ΘΑ ΧΑΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΣ ΜΕΙΝΕΙ Ι ΠΙΣΣΑ

 4. avatar ArisPs

  Καλύτερα να μην τα χαμε...κάτι μου λέει θα γίνει σφαγή γύρω απ το πτώμα...

 5. avatar Κομμουνιστης

  καμία απολυτως βελτιωση δε θα εχει στη ζωη κανενος οτι και να υπαρχει. μη τρωτε τη παραμυθα. Ακομα και αν βρουν κατι θα τα κονομησου ν οι πολυεθνικες και δυο τρεις ελληνικες οικογενειες (ολοι ξερετε ποιες) και μετα ο social distortion θα λεει οτι λεφτα τους ειναι και οτι θελουν τα κανουν.... Και πολλες τριτοκοσμικες χωρες τιγκα στα πετρελαια ειναι και τιγκα στα μεταλευματα και τι εγινε. και η ρωσσια τιγκα στο αεριο ειναι και η κινα και τι εγινε? ο λαος στη φτωχια ζει . Οι μονες χωρες που το πετρελαιο εχει αμεσο αντικτυπο στο βιοτικο επιπεδο τω ν πολιτων ειναι η νορβηγια και η βενεζουελα. Γιατι? μα γιατι ειναι κρατικες και ολα τα εσοδα πανε εκει που πρεπει να πανε και οχι στις τσεπες των λιγων.

 6. avatar nikolaos

  αληθια τη απέγινε εκείνο το δημοψήφισμα για ανεξαρτησία της κρήτης πιος το έβγαλε στον αέρα και γιατί το σιώπησαν ,χοντρά παιγνείδια εεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε

 7. avatar Σκυλοπνιχτρης

  ΑΥΤΑ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΞΕΠΟΥΛΗΣΕΙ Ο ΤΖΕΦΡΥ?

  1. avatar ntinos

   ΑΚΡΙΒΩΣ.... ΣΤΟΥΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΤΟΥ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ.....ΤΥΧΑΙΑ ΕΙΧΕ ΈΡΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΧΙΛΑΡΥ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΣΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ?

 8. avatar sakis

  Γι\'αυτό έγινε η εξαθλίωση της Ελλάδας μάγκες!!!Για να ρθουν να τα πάρουν τζάμπα!!!ΞΥΠΝΗΣΤΕ!!!!!!!!

 9. avatar Andreas

  Οσο αναφερεται το *εφοσον επαληθευτουν*, κατι * σε βαθος τριακονταετιας..* και τετοια, λεω φατε ματια ψαρια!
  Εδω δεν αξιοποιησαν τα φιλετα που εχουμε για τουριστικους σκοπους κι αλλες παραγωγικες πηγες μας (ηλιακη ενεργεια κλπ) και αναμενουμε κερδη απο αυτο;
  Καταρχην θα το ξεκοκκαλισουν οι ξενοι .
  Κι οσοι δεν καταλαβαινουν τι εννοω, ας μας πουν η Αγκολα ειναι παραγωγος πετρελαιου ναι η οχι; Εχει χρεη ναι η οχι; Πλουτιζουν οι πολυεθνικες απ τα κοιτασματα αλλα πεθαινουν αποτην πεινα οι ανθρωποι;
  ΟΠοτε κραταμε μικρα καλαθια γιατι πετανε τα δις σαν στραγαλια και εγω εχω μαθει να μην μασσαω καθε σανο που μας σερβιρουν! Ξαναλεω σε βαθος τριακονταετιας λενε για αυτα τα κερδη. Οχι σε ενα χρονο! Αρα...214 δις καλα μεχρι να τα δουμε ουουουου!

 10. avatar Dim Kent

  Ναι, όπως και πριν από κάνα μήνα με τα 600 δις που έχει μαζέψει η ομογένεια για να μας ξεχρεώσει!!!
  Είναι πολύ ΒΛΑΚΩΔΕΣ αλλά και ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ σε τέτοιες εποχές να γράφονται τέτοια πράγματα... ακόμα κι αν ΟΝΤΩΣ ισχύουν.

 11. avatar skouter-akis

  Αντε ερχεται η αναπτυξη...με χρυσα κουταλια θα φαμε!!!

 12. avatar giannis

  Οταν ξένες εταιρείες μιλάνε για κοιτάσματα στην Ελλάδα , μπορέι να μας πει το πασόκ γιατί λύσαξε να καταργήσει το ΙΓΜΕ? μήπως για να μην υπάροχυν μάρτυρες στο ξεπούλημα του ορυκτου πλούτου της χώρας?

  1. avatar slopoditis

   Το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλευτικών ερευνών δεν είχε αρμοδιότητα μόνο για τα πετρέλαια αλλά και για τα υπόλοιπα σπάνια ορυκτά...

  2. avatar aris

   ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ !!!

  3. avatar King Lee

   Έχουν ήδη βγάλει στο σφυρί τον ΟΠΑΠ που είναι μια από τις πλέον κερδοφόρες επιχειρήσεις στην Ελλάδα χωρίς κόστος συντήρησης εκεί θα κολλήσουν που το χρήμα είναι μακράν περισσότερο...

 13. avatar sakis

  Δημοσθένη με κάλυψες πλήρως.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει