Ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει τις τελευταίες μέρες στους κόλπους της Εκκλησίας για το Σκοπιανό.

Μητροπολίτες και δη εκείνοι που ποιμαίνουν σε περιοχές της Βορείου Ελλάδας βρίσκονται σε επιφυλακή, ενώ άλλοι (όπως ο Καλαβρύτων) ζητάνε από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο την έκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας έτσι ώστε να τοποθετηθεί δημόσια η Εκκλησία στο θέμα, αλλά και για να συζητηθούν τα δύο άλλα σημαντικά ζητήματα, αυτά της συμφωνίας Τσίπρα-Ιερώνυμου και της αναθεώρησης του Συντάγματος.

Όπως έγινε γνωστό, αναφέρει δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, η Μητρόπολη Καλαβρύτων θα διαθέσει και λεωφορεία για τη δωρεάν μεταφορά όλων όσοι θελήσουν να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, το οποίο έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί την προσεχή Κυριακή στην πλατεία Συντάγματος.

Κάλεσμα προς τους πιστούς να δώσουν δυναμικό παρών στο συλλαλητήριο απηύθυνε και ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ.

Με εγκύκλιό του ο κ. Σεραφείμ κάνει λόγο για «κίβδηλη συμφωνία που υπονομεύει την ασφάλεια της χώρας». «Όλοι όσοι αγαπούμε αυτή την πατρίδα παρακολουθούμε τη συντονισμένη προσπάθεια του πολιτικού κόσμου, έσωθεν και έξωθεν, για την επικύρωση της λεγομένης “συμφωνίας των Πρεσπών”» λέει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη 22 μητροπολίτες από τη Μακεδονία με κοινή τους επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έχουν στείλει ηχηρό μήνυμα προς τη Βουλή να μην περάσει τη συμφωνία των Πρεσπών, εκφράζοντας και την αντίθεσή τους σε ενδεχόμενη χορήγηση αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της ΠΓΔΜ.

Οι ιεράρχες, στην επιστολή τους, τόνιζαν ότι δεν μπορούν να πιστέψουν ότι βουλευτές, ιδίως οι εκπρόσωποι της Μακεδονίας, θα «αμαυρώσουν το όνομά τους για πάντα» εάν στηρίξουν αυτή τη συμφωνία.