Στις κάλπες θα προσέλθουν οι δικηγόροι της Αθήνας στις 5, 6, 7, 8 και 11 του Ιουνίου προκειμένου να αποφανθούν δια δημοψηφίσματος ποια θα είναι η στάση του Σώματος στην κυβερνητική εξαγγελία για τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου της Αθήνας.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός, εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η επίμαχη εξαγγελία, που διατυπώθηκε από τα χείλη του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή, συνδέεται με τις αυτοδιοικητικές και τις βουλευτικές εκλογές και αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή πρακτική για συγχώνευση των δικαστηρίων. Μάλιστα, ο κ. Βερβεσός τόνισε πως η διάσπαση του Πρωτοδικείου θα βοηθήσει τα μεγάλα δικηγορικά γραφεία ενώ παράλληλα θα καταστρέψει τα μικρά αλλά και τους δικηγόρους που δουλεύουν μόνοι.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του ΔΣΑ κάλεσε τον υπουργό Δικαιοσύνης να πει που θα βρεθούν τα κονδύλια για την υλοποίηση της εξαγγελίας του . «Σε ποιον κωδικό του προϋπολογισμού θα μπει, από την στιγμή που κάθε χρόνο ο προϋπολογισμός του υπουργείου Δικαιοσύνης μειώνεται» αναρωτήθηκε υποστηρίζοντας πως σε πολλές περιπτώσεις καλύπτουν τις τραγικές ελλείψεις που προκύπτουν στα δικαστήρια οι δικηγόροι αλλά και οι ίδιοι οι δικαστές και οι εισαγγελείς.  «Με τι χρήματα θα φτιαχτούν τα καινούργια Πρωτοδικεία; Εδώ δεν έχουν φωτοτυπικό χαρτί» είπε χαρακτηριστικά.

«Στον διάλογο που είχαμε τελευταία, ο κ. Κοντονής,  δεν μας είπε ποτέ ότι σκοπεύει να κάνει τρία πρωτοδικεία. Δεν μας κάλεσε ποτέ να μας ενημερώσει. Που θα τα κάνει, ποσό κοστίζουν, που θα βρει τα κονδύλια. Πως θα τα κάνει με τους ίδιους δικαστές; Με τον ίδιο αριθμό; Αυτήν τη στιγμή στο Πρωτοδικείο υπάρχουν 27 κενές θέσεις δικαστών ενώ συνολικά, εάν συμπεριλάβει κανείς και εκείνους που βρίσκονται σε άδεια, τα κενά φθάνουν τα 51. Οι ελλείψεις σε δικαστικούς υπαλλήλους φθάνουν το 40% των οργανικών θέσεων. Με ποιο έμψυχο υλικό θα φτιάξουμε νέα Πρωτοδικεία;» είπε ο πρόεδρος του ΔΣΑ συμπληρώνοντας πως ακόμη και οι δικηγόροι που διορίζονται από το δημόσιο για να υπερασπιστούν πολίτες που δεν μπορούν να πληρώσουν παίρνουν τα χρήματα τους μετά από 2 – 3 χρόνια. Ο κ. Βερβεσός αποκάλυψε δε πως  ο γιατρός που βρίσκεται στα δικαστήρια της Ευελπίδων έχει προσληφθεί από τον ΔΣΑ, ο οποίος με δικά του χρήματα αναβαθμίζει και το Ίντερνετ στο Πρωτοδικείο.

Το 2016-2017 η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων έδωσε 6.400 ευρώ για την αγορά κλιματιστικών και εκτυπωτών, ενώ τα τελευταία χρόνια ο Δικηγορικός Σύλλογος  έχει δαπανήσει περισσότερα από 300.000 ευρώ για αγορά και συντήρηση μηχανημάτων, έπιπλα γραφείου, συντήρηση ασανσέρ, εγκατάσταση και λειτουργία wi-fi ανέφερε ο κ. Βερβεσός.

Οι δικηγόροι υποστηρίζουν ότι τα τελευταία χρόνια, έχει μειωθεί πολύ η δικαστική ύλη στο Πρωτοδικείο, είτε λόγω της οικονομικής κρίσης, είτε γιατί πολλές διαδικασίες μεταφέρθηκαν στα Ειρηνοδικεία. Παράλληλα, ενισχύεται ο θεσμός της διαμεσολάβησης και αναρωτιούνται ποιος είναι ο λόγος που καθιστά επιβεβλημένη την σύσταση νέων Πρωτοδικείων την στιγμή που μπορούν να ενισχυθούν τα ήδη υπάρχοντα Ειρηνοδικεία.