Ο Δήμος Ηρακλείου, συμμετέχει στη δράση της Πιλοτικής Καταγραφής των Αστέγων, ως ένας από τους έξι (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιάς, Ν. Ιωνία, Τρίκαλα, Ηράκλειο) δήμους της χώρας οι οποίοι έχουν επιλεγεί για το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Η πιλοτική καταγραφή πραγματοποιείται από το Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σε συνεργασία με την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (Η.ΔΙ.Κ.Α) και εντάσσεται στο πλαίσιο του Έργου «Δημιουργία Εργαλείων και Ορισμός Διαδικασιών για την καταγραφή των Αστέγων» και στόχο έχει τη δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης και καταγραφής του πληθυσμού των αστέγων που διαβιούν στο δρόμο και εξυπηρετούνται από δομές παροχής υπηρεσιών προς τους αστέγους.

Η πιλοτική καταγραφή θα γίνει με βάση τη μεθοδολογία που έχει επεξεργαστεί η Ομάδα Εργασίας του Έργου σε εθνικό επίπεδο, σε συνεργασία με την Επιστημονική Ομάδα του Παντείου Πανεπιστημίου και τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Ο τρόπος διενέργειας της καταγραφής θα είναι με συνέντευξη, όπου τα στοιχεία θα αποτυπώνονται ηλεκτρονικά σε εφαρμογή, μέσω τηλεφωνικής συσκευής και θα αποστέλλονται απευθείας στην ΗΔΙΚΑ.Η καταγραφή των αστέγων θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 15/05/2018 (βράδυ) & την Τετάρτη, 16/05/2018 (πρωί) σε δυο φάσεις, στο δρόμο και στα πάρκα (π. Γεωργιάδη & π. Θεοτοκοπούλου), καθώς επίσης στους φορείς όπως Κέντρο Αστέγων Δ. Ηρακλείου, περιοχή γύρω από τον ΟΚΑΝΑ, Ξενώνας ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ, ΚΕΘΕΑ – Κέντρο Κοινωνικής Επανένταξης, Νοσοκομείο ΠΑΓΝΗ, Βενιζέλειο Νοσοκομείο, Συσσίτιο Ιδρυμάτων Ανδρέου Μαρίας Καλοκαιρινού, Συσσίτια της Ιεράς Αρχιεπισκοπής: Αγίου Μηνά και Αγίας Σοφίας και στο Πρόγραμμα «Στέγαση και Επανένταξη».

Τέλος, σε τοπικό επίπεδο, υπάρχει και η υποστήριξη δυο καθηγητών του Πανεπιστημίου Κρήτης, με την οποία έχει συσταθεί μια άτυπη τοπική συντονιστική ομάδα για την υλοποίηση της δράσης με 60 εθελοντές, από διάφορες δομές και εθελοντικές ομάδες αλλά και φοιτητές εθελοντές από το Πανεπιστήμιο Κρήτης.