«Στα κάγκελα» με την Ε.Ε. οι παραγωγοί τσίπουρου

«Κατεξοχήν ελληνική παράδοση το τσίπουρο» τονίζουν


ΕΛΛΑΔΑ
11:53
17/02/2017
«Στα κάγκελα» με την Ε.Ε. οι παραγωγοί τσίπουρου
12
loading

Έντονη είναι η δυσαρέσκεια των παραγωγών Αλκοολούχων Ποτών της Ελλάδας σε σχέση με την παραπομπή της Ελλάδας στο Δικαστήριο της Ε.Ε. από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επειδή δεν εφαρμόζει τον κανονικό συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο τσίπουρο και την τσικουδιά.

Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών & Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ) χαρακτηρίζει ατυχή εξέλιξη την σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (IP/17/242).

Ωστόσο, σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει την ύπαρξη στρέβλωσης στην αγορά του ονομαζόμενου «τσίπουρου διημέρων». Ο κλάδος της επίσημης αποσταγματοποιίας έχει κατά καιρούς επισημάνει αυτή τη στρέβλωση, την οποία επέτεινε περαιτέρω και η πρόσφατη νομοθετική τροποποίηση του Ν. 2969/2001, υπογραμμίζοντας την ανάγκη άμεσης εξυγίανσης του σχετικού καθεστώτος, προς την κατεύθυνση της προστασίας του καταναλωτή και την καταπολέμηση του παραεμπορίου.

Σύμφωνα με τον ΣΕΑΟΠ, «το ισχύον καθεστώς έχει επιτρέψει σε μία μερίδα επιτηδείων να καταστρατηγούν τη νομοθεσία επιδιδόμενοι σε παράνομες πρακτικές παραγωγής, διακίνησης και εμπορίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία του καταναλωτή αλλά και τα δημόσια έσοδα. Ως αποτέλεσμα ο καταναλωτής, συχνά παραπλανημένος καθώς τα προϊόντα αυτά παρουσιάζονται πάντα ως «αγνά παραδοσιακά», βρίσκεται εκτεθειμένος σε προϊόντα κατώτερης ή αμφίβολης ποιότητας, δυνητικά ακόμα και επικίνδυνα για την υγεία - στα προϊόντα αυτά υπάρχει κίνδυνος να περιέχονται μολυντές ή πλαστικοποιητές (καρκινογόνες ουσίες) που δρουν σε βάθος χρόνου και που ο καταναλωτής δεν μπορεί άμεσα να αντιληφθεί. Δεδομένης δε της διασποράς του φαινομένου, ο έλεγχος από την πλευρά της Πολιτείας καθίσταται πρακτικά αδύνατος. Απόδειξη των παραπάνω είναι πως έχουμε επανειλημμένα κρούσματα λαθραία εισαγομένων ποσοτήτων αλκοόλης από όμορες χώρες που βαφτίζονται ως χύμα τσίπουρο ή τσικουδιά και διοχετεύονται μέσα από το υπάρχον καθεστώς. Σύμφωνα με "Πόρισμα Ευκαιριακής Επιτροπής του Υπ. Οικονομικών" στα 5 ποτήρια χύμα τσίπουρου που καταναλώνονται τα 4 έχουν παραχθεί λαθραία».

Ο ΣΕΑΟΠ, υποστηρίζει με πάθος την ελληνική παράδοση και τον Έλληνα καταναλωτή δηλώνοντας ότι η παραγωγή τσίπουρου από αμπελουργούς-διήμερους αποσταγματοποιούς για ιδία χρήση, αποτελεί μια κατεξοχήν ελληνική παράδοση, χαρακτηρίζει τον τόπο μας και οφείλει να παραμείνει έτσι όπως έχει διατηρηθεί αναλλοίωτη, στο πέρασμα του χρόνου.

Ωστόσο, επισημαίνει ότι στην περίπτωση της εμπορίας του τσίπουρου/τσικουδιάς, αυτή οφείλει να γίνεται με τους ίδιους όρους που ισχύουν για τους επίσημους παραγωγούς τσίπουρου, δηλαδή να υπάρχει σχετική άδεια αποσταγματοποιού, ίδιος έλεγχος της παραγωγικής διαδικασίας και των πρώτων υλών, ίδια φορολογία κ.λπ. ώστε το προϊόν που διακινείται στο εμπόριο να είναι επίσημο, τυποποιημένο βάσει των όρων και προϋποθέσεων που ισχύουν για όλα τα αλκοολούχα.

Αναφορικά με τη φορολόγηση του εμφιαλωμένου τσίπουρου, ο ΣΕΑΟΠ συντάσσεται με την πάγια θέση της Ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με την οποία η ισχύς του μειωμένου κατά 50% ΕΦΚ για το εμφιαλωμένο τσίπουρο, όπως και για το ούζο ως παραδοσιακά αποστάγματα, είναι απολύτως νόμιμη και συμβατή με την ενωσιακή νομοθεσία, καθώς αυτά απολαμβάνουν Ευρωπαϊκής προστασίας των γεωγραφικών τους ενδείξεων (στη βάση του Κανονισμού (ΕΚ) 110/2008).

«Ο κλάδος εδώ και πολλά έτη επισημαίνει την ανάγκη εξορθολογισμού του καθεστώτος των διήμερων αποσταγματοποιών και της διακίνησης και εμπορίας των προϊόντων τους. Δυστυχώς οι όποιες νομοθετικές ρυθμίσεις και παρεμβάσεις της πολιτείας δεν άγγιξαν το πρόβλημα αντίθετα το άφησαν να γιγαντωθεί, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουμε σήμερα την παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Ελπίζουμε πως η Πολιτεία θα δει ξανά το θέμα και θα πάρει τις κατάλληλες αποφάσεις ώστε να αποφευχθούν περιπέτειες και επιβαρύνσεις που στο τέλος, όλοι γνωρίζουμε πως θα κληθεί να πληρώσει ο Έλληνας Πολίτης» επισημαίνει ο ΣΕΑΟΠ.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

12
σχόλια
 1. avatar τσιπουρο

  ο = ΣΕΡ 30+=
  θα παη μια βολτα στην υπαιθρο ταχα δια διακοπες και απο , απο εκει θα βρη
  καποιον να του πη μηπως εει πουθενα τσιπουρα να παρουμε(οχι αγορασουμε)
  διοτι να παρουμε ειναι στην μαυρη φιλτατε ΣΕΡ 30.
  Τετοιοι εισθαι ολοι οι ελληνες

 2. avatar Λ

  Ρε παιδιά, έχετε πάρει χαμπάρι ότι οτιδήποτε ελληνικό τους ενοχλεί και θέλουν να το αφανίσουν, από παιδεία, παράδοση, γλώσσα κ.λ.π. Και ρωτάω εγώ τώρα, ποιος λαός είναι αυτός, που θέλει να αφανίσει τους Έλληνες και εάν πούμε κάτι γι' αυτούς, σε βάζουν και στην φυλακή;

 3. avatar criskalts-persona non grata

  να το υπερ φορολογησουν το σπιτικο τσιπουρο, γιατι πειραζει στον προστατη οπως λενε οι φιλοι μας ιταλοι !
  εγω επαθα μονιμη μερικη ανικανοτητα στο .....(μπιπ) απο σπιτικο τσιπουρο!!! προσοχη!!!

  1. avatar Εσύ έπαθες….

   μονιμη ΟΛΙΚΗ ανικανοτητα στο μυαλο ερρ....κα...
   τα θηλυκά τρόλια έχουν προστάτη.... χεχεχε

 4. avatar Μστ

  Με απλά λόγια, η ανακοίνωση της ευρωπαικής επιτροπής έχει σκοπό να ωφελήσει τις αλυσίδες σουπερ μάρκετ και τους επίσημους εμπόρους, οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να πουλάνε χύμα...σιγά μη νοιάζονται για την υγεία μας.!!!

 5. avatar Ρε Ευρωπαιοι σας το ξαναλεω

  Αλλο ΤΣΙΠΟΥΡΟ, αλλο CHEAP-URO(φθηνο ουρο) και θελετε να το ακριβυνετε.
  Εκτος αν εσεις το πινετε κι αυτο ως αλκοολουχο!

 6. avatar ΣΥΡΙΖΑ2017

  ΝΕΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΕΙΠΡΑΞΗΣ ΔΙΑ ΝΑ ΚΑΛΗΦΘΟΥΝ ΟΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΤΩΝ
  ΧΑΦΙΑΔΩΝ ΠΟΥ ΔΙΟΡΙΖΕΙ ΣΥΝΕΧΩΣ Η ΝΥΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΤΕΤΟΙΑ ΜΕΤΡΑ
  ΤΟΥΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΧΡΕΟΣ Η ΕΛΛΑΔΑ
  ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΦΙΛΤΑΤΕ == ΣΥΡΙΖΑ ==

 7. avatar SER 30

  '' ανάγκη εξορθολογισμού του καθεστώτος των διήμερων αποσταγματοποιών και της διακίνησης και εμπορίας των προϊόντων τους'' ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΠΟΥΛΑΝΕ ΜΑΥΡΑ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΑ ΑΝΕΥ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΠΡΟΙΟΝ ΑΚΟΜΑ ΟΙ ΑΓΝΟΙ ΑΔΟΛΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ / ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ ? ΣΙΓΑ ΜΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΧΡΗΣΗ . '' στα 5 ποτήρια χύμα τσίπουρου που καταναλώνονται τα 4 έχουν παραχθεί λαθραία».'' ΟΤΑΝ Η ΜΕΛΕΤΕΣ ΛΕΝΕ 4 ΣΤΑ 5 ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ 4 , 8 5 ΣΤΑ 5 . '' τα προϊόντα αυτά παρουσιάζονται πάντα ως «αγνά παραδοσιακά», βρίσκεται εκτεθειμένος σε προϊόντα κατώτερης ή αμφίβολης ποιότητας, '' ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΝΑΤΑΝΕ ΠΟΥ ΤΡΩΜΕ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΒΡΩΜΙΚΑ ΜΟΛΥΣΜΕΝΑ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΩΜΕΝΑ ΝΟΘΕΥΜΕΝΑ ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΑΦΙ . ΕΧΟΥΜΕ ΠΙΑΣΕΙ ΤΟ ΤΖΟΚΕΡ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟ ΕΚΤΙΜΟΥΜΕ . ΧΑΖΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΕΧΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΡΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙ ΕΝΑ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥΣ ? ΕΜΕΙΣ ΤΑ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΠΑΡΑΠΙΣΩ .

 8. avatar Sotiris

  βρε παιδιά δεν μπορείτε να καταλάβετε ! ! ! !
  εσείς μιλάτε για τσίπουρο, αυτοί μιλάνε για αίμα, το αίμα σας.

  1. avatar Δεν μπορείς να καταλάβεις κι εσύ…

   πως αν δεν έχεις έσοδα ως Κράτος, έχεις μόνο 2 επιλογές:
   είτε να μάσεις έσοδα με φόρους(για να συνεχίσεις να πληρώνεις) , είτε να επιβάλεις δια ροπάλους την τάξη!
   Πως να το κάνουμε, γεμίσαμε δενπληρωνοτζήδες με εξοχικά, με σπιτια, με 3 αμάξια μ, εμ καταθέσεις αλλού και απο πανω να χρωστούν στην ΔΕΗ , στο νερό, στην εφορία κλπ;
   Ποιός θα στα πληρώεις αυτά; Ο κουτόφραγκος;
   Οοοοχι! Καιρός λοιπόν αν μπει τάξη!
   Υ.Γ. Ναι οι καημένοι τσιπουροπαραγωγοί, όλοι οι καημένοι δεν πουλάνε παράνομα τσίπουρο . Οπως ασφαλώς κι όσοι κυκλοφορούν με πινακίδες, έχουν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας ε;
   Κομμένα πιά τα δανεικάαα λεμε...

   1. avatar Sotiris

    Το καταλαβαίνω πάρα πολύ καλά αυτά που γράφεις με αναφορές σε λίγες εξαιρέσεις κυρίως για πρώην αφισοκολλητές ή σφουγκοκολάριούς τους !
    ....να μην σου πω για τη ΔΕΗ που διάβασε ένα λογαριασμό να δεις τι πληρώνεις, για το Νερό κλπ κλπ που όλους και όλα τα πλήρωναν και τα πληρώνουν οι κουτόφραγκοι αδιαμαρτήρητα.
    Όμως υπάρχουν μερικές απλές παρατηρησούλες στα γραφόμενά σου.
    Από που συνάγεται ότι η Ελλάδα είναι Κράτος ;
    Εγώ θα το βάφτιζα φυλακή υπερχρεωμένων ...... από τους "ισοτίμους" τους.
    Πως να πληρώσεις όταν, εάν και εφ' όσον είσαι νόμιμος, περισσότερα από αυτά που μπορείς να παίρνεις σε υποχρεώνουν να τα δίνεις στους "ισοτίμους" μέσω του "Κράτους" ; αλλά και συνέχεια να αυξάνονται τα χρέη σου ακόμη και τα χρέη των επομένων γενεών σου.
    Πως να επιβιώσεις νόμιμα ;
    Υπάρχει σήμερα τρόπος ένας απλός Έλληνας να επιβιώσει, εάν δεν μπει στη χορία των "δεν πληρώνω" ! Ή μήπως ξέρεις ΕΝΑ και μόνο ΕΝΑ νόμο που να βοηθάει τους Έλληνες στην όποια πρόοδο ! ! ! Είσαι πολύ αρνητικός κριτής φίλε !
    Προσωπικά, επειδή αυτή την εποχή αμείβονται από την χούντα που υπέκλεψε την εξουσία ασύστολα ψευδόμενη, οι ασυνεπείς και τυχοδιώκτες, αποφάσισα και να μην ζητάω αποδείξεις από κανέναν, προκειμένου κι αυτός να μπορέσει να επιβιώσει, αλλά και να μην πληρώνω για να μπορέσω κι εγώ να επιβιώσω.

 9. avatar Πεζοδρομιακος

  Απο την στιγμη που η ''παραδοση'' εγινε εμπορευματοποιημενη και χρηματοθηρικη να την βρασω τετοια παραδοση.. Ολα για τα ''συμφεροντακια'' μας απο κατι μεγαλους μεγαλοεμπορους..

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει