Ο Γιώργος Λάνθιμος, οι πρωταγωνιστές και συνεργάτες του στις «Άλπεις», έφτασαν απόψε στη Βενετία, όπου αύριο προβάλλεται στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ η νέα του ταινία ενώ οι δημοσιογράφοι θα την παρακολουθήσουν στην αποψινή ειδική προβολή.

Ο Αλ Πατσίνο, η Κίρα Νάιτλι, ο Ματ Ντέιμον, η Γκουίνεθ Πάλτροου, ο Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, ο Βίγκο Μόρτενσεν και η Μαρία Γκράτσια Κουτσινότα, είναι ανάμεσα στις προσωπικότητες που έφτασαν χτες και σήμερα στο Λίντο, για να παρευρεθούν στις εκδηλώσεις του 68ου Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Βενετίας.

Στα φαβορί για το Χρυσό Λιοντάρι της Μόστρας πρέπει να τοποθετήσουμε την ταινία «Μια επικίνδυνη μέθοδος», του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, που προβλήθηκε σήμερα στο διαγωνιστικό τμήμα της Μόστρας.

Πρόκειται για τη σχέση ανάμεσα στον Γιουνγκ και τον Φρόιντ, σχέση που οδήγησε στην ανάπτυξη και καθιέρωση της ψυχανάλυσης αλλά και τη διακοπή των σχέσεων ανάμεσα στους δύο άντρες. Η ταινία αφηγείται τη σχέση ανάμεσα στους δύο επιστήμονες αλλά και τη σχέση ανάμεσα στον Γιουνγκ και την ασθενή και στη συνέχεια ερωμένη του, Σαμπίνα Σπίλρεϊν.

Με βάση ένα εξαιρετικό σενάριο του Κρίστοφερ Χάμπτον, ο Κρόνενμπεργκ έφτιαξε μία ταινία που εξερευνά σε βάθος τα ανθρώπινα πάθη και τους κρυφούς πόθους μας, με μία σκηνοθεσία που επιμένει στην αποκάλυψη της σκοτεινής πλευράς των σκέψεων και των επιθυμιών μας, με ένα στιλ που δεν απέχει και πολύ από εκείνο των φανταστικών ταινιών του (Γυμνό γεύμα, Μ, Μπάτερφλαϊ και Spider).

Η ταινία ξεχωρίζει για την εξαιρετική ανάπλαση της εποχής, τα πετυχημένα κοστούμια, την έξοχη φωτογραφία και πάνω από όλα τις θαυμάσιες ερμηνείες όλων των ηθοποιών, ιδιαίτερα των Μάικλ Φάσμπεντερ (Γιούνγκ), Κίρα Νάιτλι (Σαμπίνα) και Βίγκο Μόρτενσεν (Φρόιντ), ερμηνείες που σίγουρα θα είναι στα φαβορί για τα βραβεία.

Επηρεασμένος, όπως σε όλες τις μέχρι σήμερα ταινίες του, από τη γαλλική νουβέλβαγκ και ιδιαίτερα τις ταινίες του Γκοντάρ, ο Φιλίπ Γκαρέλ παρουσίασε, στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ, τη νέα του ταινία, «Ένα καυτό καλοκαίρι».

Η ιστορία αναφέρεται στα διάφορα ερωτικά μπερδέματα που δημιουργούνται ανάμεσα σε δύο ζευγάρια που τα ερμηνεύουν οι Λουί Γκαρέλ, Μόνικα Μπελούτσι, Σελίν Σαλέτ και Ζερόμ Ρομπέρ, μπερδέματα που ο Γκαρέλ δίνει με λεπτότητα, ωραίο ρυθμό αλλά κι ένα ρομαντισμό που θυμίζει τις ταινίες του Τριφό.