Δυσεύρετες έχουν γίνει πλέον οι σκηνές στον καταυλισμό της Ειδομένης, όπου έχουν συρρεύσει 7.000 πρόσφυγες, εκ των οποίων, περίπου 500 αναγκάζονται να κοιμούνται έξω, κάνοντας απέλπιδες προσπάθειες να ζεσταθούν με κουβέρτες και με φωτιές.

Λίγο προτού πέσει η νύχτα και η θερμοκρασία, αρχίζει για τους πρόσφυγες η προετοιμασία για τη διανυκτέρευση. Στρώνουν με ό,τι βρουν το πάτωμα των σκηνών, παίρνουν κουβέρτες από τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και εφορμούν στα γειτονικά χωράφια για να βρουν ξύλα ή όποιο άλλο αντικείμενο, για να κάψουν.

Οι «νεοφερμένοι» που έρχονται κατάκοποι με τα πόδια, αν δεν κουβαλούν τις δικές τους σκηνές, μένουν συνήθως έξω και περιμένουν να ξημερώσει ή να φύγουν κάποιοι, για να μετακινηθούν σε ένα υποτιθέμενο, ασφαλέστερο κατάλυμα.

Βαριά πάντως είναι η ατμόσφαιρα στην Ειδομένη από την απογοήτευση που «κουβαλούν», επί μέρες, πρόσφυγες από το Ιράκ και τη Συρία, οι οποίοι περιμένουν να περάσουν από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – ΠΓΔΜ. Ακόμα πιο βαριά γίνονται τα πόδια τους, όταν φτάνουν να φωνάξουν το γκρουπ τους για να περάσουν, αλλά οι αρχές της γειτονικής χώρας, τούς απαγορεύουν τη διέλευση λόγω κάποιων παρατυπιών στα χαρτιά τους.

«Είναι σύνηθες να γίνονται λάθη στα υπηρεσιακά τους σημειώματα, κυρίως στην ημερομηνία γέννησης», λέει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων συνοριοφύλακας, τονίζοντας ότι οι έλεγχοι έχουν γίνει πλέον ασφυκτικοί.

Είναι ενδεικτικό ότι, σήμερα, η ουδέτερη ζώνη άνοιξε γύρω στις 11.30 και πρόλαβαν να περάσουν μόλις 10 άτομα καθώς ξεκίνησαν τα επεισόδια στη σιδηροδρομική γραμμή, με τη ρίψη δακρυγόνων και κρότου λάμψης από αστυνομικούς της ΠΓΔΜ. Μετά την εκτόνωση της έντασης, περίπου 200 πρόσφυγες επανήλθαν στη σιδηροδρομική γραμμή, ανάρτησαν πανό με συνθήματα για το άνοιγμα των συνόρων πάνω στη σιδερόφρακτη περίφραξη και πραγματοποιούν, έως αυτή την ώρα, καθιστική διαμαρτυρία.