Πρόσφυγες και μετανάστες επιστρέφουν από την Ειδομένη στο Κέντρο Μετεγκατάστασης στα Διαβατά, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, προσωρινά υπεύθυνος για το Κέντρο, Σάκης Παπαθεμελής.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Παπαθεμελής, όχι μόνο δεν φεύγουν άνθρωποι από τα Διαβατά με προορισμό την Ειδομένη αλλά κάποιοι από εκείνους που είχαν φύγει τις προηγούμενες μέρες επιστρέφουν πίσω με ταξί.

Επιπλέον, ο κ. Παπαθεμελής διευκρίνισε ότι αυτή τη στιγμή στα Διαβατά βρίσκονται περίπου δύο χιλιάδες άτομα και σημείωσε ότι δεν μεταφέρονται εκεί με λεωφορεία άλλοι πρόσφυγες ή μετανάστες. Χαρακτήρισε, τέλος, ομαλή την κατάσταση εντός του Κέντρου.

Στο μεταξύ, ο Δήμος Θεσσαλονίκης προετοιμάζει ομάδες εθελοντών αλλά και φοιτητών του Παιδαγωγικού Τμήματος προκειμένου να επισκέπτονται το Κέντρο Μετεγκατάστασης και να απασχολούν δημιουργικά τα παιδιά που βρίσκονται εκεί. Επιπλέον σε εξέλιξη βρίσκεται συνεννόηση του δήμου με αλυσίδα σούπερ μάρκετ ώστε να μπορούν όσοι επιθυμούν να προμηθεύονται κάποια αγαθά, χωρίς να πέφτουν θύματα επιτήδειων που επιδιώκουν να αισχροκερδήσουν.

Εξάλλου, το Κέντρο Μετεγκατάστασης Προσφύγων Διαβατών επισκέφθηκαν, με δική τους πρωτοβουλία, το περασμένο Σάββατο δήμαρχοι του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, προκειμένου να ενημερωθούν για τη λειτουργία του κέντρου, τις υφιστάμενες ανάγκες και τα προβλήματα που χρήζουν επίλυσης. Δήμοι διέθεσαν κάδους απορριμμάτων και διενεργούν την αποκομιδή, ενώ θα διαθέσουν κι άλλους κάδους απορριμμάτων, ηλεκτρολόγους για την επέκταση του δικτύου ηλεκτροδότησης, σκηνές και κοντέινερ αποθήκευσης τροφίμων. Σε αυτό το μήκος κύματος, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση ώστε να προβεί σε άμεση θεσμική -νομοθετική- ρύθμιση προκειμένου η ΠΕΔ να διαθέσει προσωπικό για τη στελέχωση των υπηρεσιών των Κέντρων και πόρους για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών.

Τέλος, τη συγκέντρωση τροφίμων για παιδιά ανακοίνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο πλαίσιο πρωτοβουλίας που έλαβαν η αντιπεριφέρεια Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης και το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας. Συγκεκριμένα, από αύριο, όσοι επιθυμούν να προσφέρουν, μπορούν να φέρνουν βρεφικό γάλα, βρεφικές κρέμες σε βαζάκια, κέικ, κρουασάν και μπάρες δημητριακών στο κινηματοθέατρο Αλέξανδρος, καθημερινά, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα.