Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στα ανθρώπινα δικαιώματα αποτέλεσαν αντικείμενο της συνάντησης κλιμακίου του Συνηγόρου του Πολίτη με τον ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ Χουάν Πάμπλο Μποχοσλάφσκι.

Οι εκπρόσωποι του Συνηγόρου επισήμαναν τη θεαματική αύξηση του αριθμού των αναφορών που δέχεται ετησίως ο Συνήγορος του Πολίτη, ιδίως εκείνων που αφορούν ζητήματα κοινωνικής προστασίας και φορολόγησης, και απέδωσαν την αύξηση αυτή στις σοβαρές επιπτώσεις των οικονομικών μέτρων στη ζωή των πολιτών. Προσέθεσαν δε ότι αυτή η αύξηση υποδηλώνει την εμπιστοσύνη με την οποία εξακολουθούν να περιβάλουν οι πολίτες έναν ανεξάρτητο θεσμό προστασίας των δικαιωμάτων τους.

Τόνισαν, επίσης, την ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου και της αποτελεσματικότητας θεσμών, όπως είναι ο Συνήγορος του Πολίτη, ώστε να μπορούν να επιτελούν το έργο τους με ακόμη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, συμβάλλοντας στην ασφάλεια των δικαιωμάτων, που αποτελεί προϋπόθεση για την υπέρβαση της κρίσης

Ο κ. Μποχοσλάφσκι επισκέπτεται την Ελλάδα με την ιδιότητα του ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ για τις επιπτώσεις του εξωτερικού χρέους και άλλων συναφών διεθνών οικονομικών υποχρεώσεων των κρατών στα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δικαιώματα των πολιτών.