Νέα όπλα στον πόλεμο για την πάταξη του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων προβλέπει το νομοσχέδιο για την «ενίσχυση της καταπολέμησης της λαθρεμπορίας καπνού και βιομηχανοποιημένων προϊόντων καπνού», το οποίο πρόκειται να κατατεθεί αρχές Σεπτεμβρίου στη Βουλή και προανήγγειλε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Επικρατείας Παναγιώτης Νικολούδης.

Οι ένσημες ταινίες φορολογίας και ασφάλειας, που θα είναι επικολλημένες σε κάθε πακέτο τσιγάρων ή άλλων καπνικών προϊόντων, είναι μία από τις τομές που επιχειρούνται, μεταξύ άλλων, με το νέο σχέδιο νόμου, που παρουσίασε χτες ο υπουργός, ο οποίος εκτίμησε ότι, σε περίπου έξι μήνες από τη λειτουργία του συστήματος, θα αποδώσουν εισροή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στα δημόσια ταμεία από έσοδα που μέχρι σήμερα χάνονταν στη «μαύρη τρύπα» της παράνομης επιχειρηματικότητας.

Οπως χαρακτηριστικά τόνισε ο υπουργός, «με σκάνερ θα ελέγχεται κάθε τσιγάρο και κάθε πούρο, θα βρίσκουμε την πορεία του, εάν είναι για παράδειγμα από το Αγρίνιο, θα βρίσκουμε από ποιον παραγωγό ξεκίνησε, όλη την αλυσίδα παραγωγής του…».

Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός, εάν το νέο σύστημα πετύχει, θα χρησιμοποιηθεί ως βάση για την αντιμετώπιση κάθε είδους λαθρεμπορίας, καυσίμων, οινοπνευματωδών κ.λπ., καθώς και ως μπούσουλας για την αντιμετώπιση και άλλων εγκληματικών οργανώσεων.

Ο κ. Νικολούδης εξήγησε ότι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του σχεδίου νόμου έγκειται στη ριζική επέμβαση στην εφοδιαστική αλυσίδα των καπνών (βιομηχανοποιημένων και μη), ώστε να περιοριστεί, στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό η λεγόμενη «γκρίζα» περιοχή των προϊόντων καπνού που διακινούνται στην αγορά.