Με δύο ξεχωριστές εκδηλώσεις συμμετέχει το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο στους εορτασμούς για την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων.

Την Πέμπτη 19 Μαΐου στις 20:30 η Νάντια Παπαθεοδώρου θα ερμηνεύσει την «Περιπλανώμενη μνήμη», μια μουσική performance 45 λεπτών σε σενάριο δικό της και μουσική Γιώργου Παπαδόπουλου. Πρόκειται για ένα κινηματογραφημένο βουβό οδοιπορικό μέσα σε μια πόλη-μουσείο που έρχεται να συναντήσει το μουσείο ως χώρο μνήμης και να συνδιαλαγεί με τις έννοιες της λήθης και της μνήμης. Η Νάντια Παπαθεοδώρου έχει σπουδάσει στην Ελλάδα και το εξωτερικό υποκριτική και τραγούδι, ενώ ασχολείται με τη σκηνοθετική και υποκριτική διάσταση της performance με βασικό άξονα τον φωνητικό-μουσικό αυτοσχεδιασμό.

Παρουσιάσεις-συζητήσεις, ημίωρης διάρκειας η κάθε μία, για 9 αντικείμενα θα γίνουν την Κυριακή 22 Μαΐου. Με τίτλο «9 αντικείμενα: 9 άγνωστες ιστορίες», το επιστημονικό προσωπικό του μουσείου (αρχαιολόγοι, ιστορικοί, ιστορικοί τέχνης, συντηρητές) θα συζητήσει με τους επισκέπτες για τις ιστορίες της Villa Ilissia, μιας εντυπωσιακής εικόνας του Θεόδωρου Πουλάκη, ενός διάτρητου ανθιβόλου, μιας ασημένιας λειψανοθήκης από το Τεπελένι, ενός ζευγαριού θεραπευτικών κρίκων του 19ου αι., ενός τυπωμένου αρχιερατικού βιβλίου, ενός πατριαρχικού συχωροχαρτιού, ενός προσχέδιου τοιχογραφίας μεγάλων διαστάσεων (4×2,5 μ.) του Λουδοβίκου Θείρσιου κι ενός τμήματος τοιχογραφίας από τη Στενή Ευβοίας που επέστρεψε πρόσφατα από την Ελβετία.

Εννέα αντικείμενα «αφηγούνται» επεισόδια της ιστορία τους, «μιλούν» για την εποχή που τα δημιούργησε και τον ρόλο τους ή για κάποια από τις περιπέτειες της ιστορικής διαδρομής τους μέχρι το μουσείο. Οι παρουσιάσεις ξεκινούν στις 9.30, 10.30, 11.30, 12.30 και 13.30, θα πραγματοποιούνται παράλληλα και θα επαναληφθούν 5 φορές, ενώ οι επισκέπτες θα μπορούν να επιλέξουν τη διαδρομή και τις στάσεις που τους κινούν μεγαλύτερο ενδιαφέρον.