Έντονες είναι οι αντιδράσεις σε όλους τους νομούς της Πελοποννήσου μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας για συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων. Ο πρόεδρος του συλλόγου δασκάλων Αρκαδίας Κώστας Μαρκόπουλος ήταν ιδιαίτερα καυστικός για το υπουργείο Παιδείας, λέγοντας πως «δεν ισχύει πλέον από πλευράς υπουργείου το “πρώτα ο μαθητής”, ενώ τόνισε ότι οι συγχωνεύσεις «έγιναν για οικονομικούς λόγους».

«Το υπουργείο προσπαθεί να φέρει σε αντίθεση την κοινωνία με τους εκπαιδευτικούς, καθώς πάρα πολλά από αυτά που λέει δεν είναι εφαρμόσιμα και λέγονται για επικοινωνιακούς λόγους» πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Αρκαδίας Δημήτρης Καντζάβελος, σχολιάζοντας το νέο σχολικό χάρτη της Αρκαδίας, σημείωσε ότι δεν προηγήθηκε της απόφασης διάλογος και επεσήμανε το ενδεχόμενο αύξησης της μαθητικής διαρροής. Σύμφωνα με τον κ. Καντζάβελο το πρόβλημα εντοπίζεται στην έλλειψη διαφάνειας σε όλη τη διαδικασία. Σήμερα μάλιστα θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση καθηγητών στην Τρίπολη για να καθορίσουν τις περαιτέρω ενέργειές τους.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Βαγγέλης Γιαννακούρας με δηλώσεις του ανέφερε ότι είναι κατά των μικρών σχολείων γιατί δεν βοηθούν το μαθητή. Ανάλογες αντιδράσεις εκπαιδευτικών, γονέων αλλά και των τοπικών κοινωνιών έχουν εκδηλωθεί και στους υπόλοιπου νομούς της περιφέρειας.

Στην Μεσσηνία διαμαρτύρονται για την συγχώνευση του 17ου δημοτικού Καλαμάτας, ενώ στη δημοτική αρχή Οιχαλίας ο γονέας ενός μαθητή από το λύκειο Διαβολιτσίου που καταργείται, ανέβηκε στην στέγη του σχολείου και απειλούσε να πέσει, ενώ πέρασαν σχεδόν τρεις ώρες για να τον πείσουν να κατέβει.