Για τους λάτρεις των εσπεριδοειδών, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από μια λιχουδιά που είναι ισορροπημένη ανάμεσα στην οξύτητα και τη γλυκύτητα. Αλλά μερικές φορές το ψήσιμο με ξύσμα λεμονιού ή λάιμ, ή ακόμα και με το χυμό τους, δεν αρκεί. Για να δημιουργήσετε επιδόρπια που πραγματικά έχουν μια γευστική ένταση, η προσθήκη κιτρικού οξέος μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Μια μικρή ποσότητα κιτρικού οξέος έχει μεγάλη σημασία, είτε το χρησιμοποιείτε σε μια συνταγή για γλυκά, είτε ενισχύετε απλώς ένα αλμυρό πιάτο. Τι είναι όμως το κιτρικό οξύ και γιατί πρέπει να το έχετε στην κουζίνα σας;

Τι είναι το κιτρικό οξύ

Λεμόνια και κιτρικό οξύ

Το κιτρικό οξύ βρίσκεται φυσικά στα εσπεριδοειδή, αλλά μπορεί, επίσης, να παρασκευαστεί σε μορφή σκόνης. Επειδή μοιάζει με αλάτι, συχνά αποκαλείται και ξινό αλάτι.

Είναι σύνηθες να βλέπετε το κιτρικό οξύ να αναγράφεται στην ετικέτα συστατικών πολλών επεξεργασμένων τροφίμων, καθώς είναι ένα συντηρητικό που προστίθεται συχνά σε ξινές καραμέλες, ποτά και πολλά σνακ, παρατείνοντας τη διάρκεια ζωής ενός προϊόντος, ενώ παράλληλα προσδίδει οξύτητα και γεύση.

Χρήσεις του κιτρικού οξέος στη μαγειρική και το ψήσιμο

Λεμόνια και κιτρικό οξύ

Το κιτρικό οξύ μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο σπίτι για να ενισχύσει τη γεύση ενός πιάτου ή ενός ψητού, ενώ παράλληλα εξισορροπεί την οξύτητα. Επειδή κυκλοφορεί σε μορφή σκόνης, είναι εύκολο να πασπαλίσετε μια μικρή ποσότητα σε ένα πιάτο. Το κιτρικό οξύ μπορεί να προστεθεί στην αγαπημένη σας συνταγή για δείπνο με λεμόνι, όπως τα ζυμαρικά με λεμόνι ή το σεβίτσε.

Είναι, επίσης, μια εξαιρετική προσθήκη σε ντοματόσουπα, μαργαρίτες και πολλά άλλα. Θα προσθέσει μια ώθηση οξύτητας σε οποιοδήποτε πιάτο ή ποτό χωρίς να προσθέσει υγρό, καθιστώντας το μια εξαιρετική αντικατάσταση του ξιδιού ή του χυμού λεμονιού.

Το ψήσιμο με κιτρικό οξύ είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενισχύσετε τη γεύση των γλυκών με λάιμ ή λεμόνι. Μπορεί να ανακατευτεί σε πηγμένο λεμόνι, να αναμιχθεί σε ένα γλάσο ή να ενσωματωθεί σε μια επικάλυψη. Μπορείτε, επίσης, να ενσωματώσετε το κιτρικό οξύ στη ζύμη των αρτοσκευασμάτων, αλλά είναι σημαντικό να θυμάστε ότι θα προκαλέσει χημική αντίδραση με το μπέικιν πάουντερ ή τη μαγειρική σόδα, προκαλώντας περαιτέρω διόγκωση.