Η μαγειρική σόδα (διττανθρακικό νάτριο) είναι ένα χημικό αντιπηκτικό, που σημαίνει ότι χρησιμοποιείται στα αρτοσκευάσματα για να τα φουσκώσει.

Πώς λειτουργεί; Δεδομένου ότι η μαγειρική σόδα είναι βάση, ενεργοποιείται όταν συνδυάζεται με ένα οξύ. Θα παρατηρήσετε ότι οι περισσότερες συνταγές που απαιτούν μαγειρική σόδα απαιτούν, επίσης, ένα ή περισσότερα όξινα συστατικά (όπως βουτυρόγαλα, χυμό λεμονιού ή ζάχαρη). Η χημική αντίδραση που προκύπτει από αυτή την ενεργοποίηση δημιουργεί διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο προκαλεί το φούσκωμα της ζύμης ή του ζυμαριού.

Τεχνικά, μπορείτε να παραλείψετε τη μαγειρική σόδα σε ορισμένες συνταγές (όπως τα μπισκότα σοκολάτας ή τις τηγανίτες) σε περίπτωση ανάγκης, αλλά πρέπει να καταλάβετε ότι το τελικό προϊόν σας δεν θα είναι τόσο ελαφρύ και αφράτο όσο προβλέπεται στη συνταγή. Εκτός αν δεν έχετε άλλη επιλογή, θα πρέπει πραγματικά να χρησιμοποιήσετε ένα υποκατάστατό της.

Άλλα αρτοσκευάσματα που βασίζονται περισσότερο στο φούσκωμα -όπως κέικ, μάφινς και ψωμιά– δεν μπορούν να παρασκευαστούν χωρίς μαγειρική σόδα ή μια αποδεκτή εναλλακτική λύση.

Υποκατάστατα μαγειρικής σόδας

Αν ανακαλύψετε, ωστόσο, τελευταία στιγμή ότι έχετε ξεμείνει από μαγειρική σόδα, υπάρχουν συγκεκριμένα υποκατάστατα με τα οποία θα μπορέσετε να την αντικαταστήσετε, αναλόγως τις ανάγκες της συνταγής σας, τα οποία μπορεί να έχετε ήδη στην κουζίνα σας.

Μπέικιν πάουντερ

Μπέικιν πάουντερ

Το μπέικιν πάουντερ είναι, χωρίς αμφιβολία, το καλύτερο υποκατάστατο της μαγειρικής σόδας που μπορείτε να βρείτε. Δεν είναι το ίδιο πράγμα (η μαγειρική σόδα είναι περίπου τρεις φορές ισχυρότερη), αλλά είναι και οι δύο διογκωτικοί παράγοντες που λειτουργούν με παρόμοιους τρόπους. Η αντικατάσταση λειτουργεί καλύτερα όταν έχετε να κάνετε με κάτι με βάση τη ζάχαρη και με γεμάτη πυκνότητα, επειδή τα συστατικά μπορούν να παράγουν διαφορετικές υφές όταν χρησιμοποιούνται μόνα τους.

Πώς να το χρησιμοποιήσετε: Εάν η συνταγή σας απαιτεί ένα κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα, χρησιμοποιήστε τρία κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ.

Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

Αλεύρι

Το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του είναι ένας συνδυασμός αλευριού για όλες τις χρήσεις, μπέικιν πάουντερ και αλατιού που επιτρέπει στα αρτοσκευάσματα να φουσκώνουν χωρίς την προσθήκη ενός ξεχωριστού συστατικού.

Πώς να το χρησιμοποιήσετε: Είναι λίγο δύσκολο να αντικαταστήσετε το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του με μαγειρική σόδα, επειδή θα πρέπει να αλλάξετε και την υπόλοιπη συνταγή σας. Κάθε φλιτζάνι με αλεύρι που φουσκώνει μόνο του περιέχει περίπου 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ και 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, οπότε θα χρειαστεί να κάνετε λίγα μαθηματικά για να υπολογίσετε πόσα από αυτά τα συστατικά θα χρησιμοποιήσετε.

Ασπράδια αυγών

Σαντιγί ασπράδια αυγών

Τα χτυπημένα ασπράδια αυγών μπορούν να δώσουν δομή στη συνταγή σας και να προσθέσουν ικανότητες ζύμωσης. Λειτουργούν καλύτερα όταν αντικαθιστούν το μπέικιν πάουντερ, αλλά μπορούν να λειτουργήσουν ως εναλλακτική λύση για τη μαγειρική σόδα σε περίπτωση ανάγκης.

Πώς να τα χρησιμοποιήσετε: Χτυπήστε τα ασπράδια μέχρι να αφρατέψουν και να γίνουν σκληρά. Μετρήστε τα ασπράδια σε ένα κύπελλο μέτρησης υγρών και αντικαταστήστε ίση ποσότητα υγρού στη συνταγή (αν έχετε δύο κουταλιές της σούπας ασπράδια, αφαιρέστε δύο κουταλιές της σούπας υγρό, όπως γάλα).