Υλικά

  • 300 γρ. μαύρη σοκολάτα, σπασμένη σε κομμάτια
  • 225 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 175 ml βραστό νερό
  • 225 γρ. αλατισμένο βούτυρο, κομμένο σε κύβους
  • 6 αυγά, χωριστά τα ασπράδια από τους κροόκους
  • 1 κ. γλ. στιγμιαίο καφέ σε σκόνη
  • 2 κ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας

Εκτέλεση

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και λαδώστε ελαφρώς μια φόρμα για κέικ.
  2. Χτυπήστε τη σοκολάτα και τη ζάχαρη στο μούλτι μέχρι να γίνει μια λεπτή σκόνη. Προσθέστε το βραστό νερό, το βούτυρο, τους κρόκους αυγών, τη σκόνη καφέ και το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά.
  3. Σε ένα καθαρό μπολ, χτυπήστε τα ασπράδια μέχρι να σχηματιστούν σκληρές κορυφές και στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας ένα μεταλλικό κουτάλι, προσθέστε απαλά στο μείγμα σοκολάτας και ανακατέψτε.
  4. Αδειάστε το μείγμα στην προετοιμασμένη φόρμα για κέικ και ψήστε για 45- 55 λεπτά ή μέχρι μία οδοντογλυφίδα που εισάγετε στη μέση να βγαίνει καθαρή.
  5. Αφαιρέστε το κέικ από το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει μέσα στη φόρμα, στη συνέχεια μεταφέρετε το κέικ στο ψυγείο για 2-3 ώρες.
  6. Για να σερβίρετε, αφαιρέστε το κέικ από τη φόρμα και τοποθετήστε το σε μια πιατέλα σερβιρίσματος ή σε μια βάση για κέικ. Για να διακοσμήσετε, τρίψτε λίγη σοκολάτα από πάνω ή πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη.