Μπορεί να γνωρίζετε τη μαγειρική σόδα ως βασικό συστατικό όταν φτιάχνετε μάφιν, ψωμιά ή μπισκότα. Γνωρίζατε όμως ότι η μαγειρική σόδα δεν αποτελεί μόνο πρώτη ύλη για τη μαγειρική; Το ισχυρό (και φθηνό) συστατικό έχει επίσης πολλαπλές οικιακές και προσωπικές χρήσεις.

Η μαγειρική σόδα, γνωστή και ως διττανθρακικό νάτριο (NaHCO3), είναι στην πραγματικότητα ένας τύπος αλατιού, σύμφωνα με την Αμερικανική Χημική Εταιρεία. Η φυσική ορυκτή μορφή του ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά από τον Nicolas Leblanc τη δεκαετία του 1790 και έγινε μαζική παραγωγή τη δεκαετία του 1860. Σήμερα υπολογίζεται ότι παράγονται 2 εκατομμύρια τόνοι παγκοσμίως κάθε χρόνο.

Μαγειρική σόδα σε νερό

Η μαγειρική σόδα είναι ένα αλκαλικό ορυκτό, που σημαίνει ότι μπορεί να εξουδετερώσει τα οξέα, αναφέρει το healthdigest.com. Κάτι που την καθιστά αποτελεσματική με το να ηρεμεί το στομάχι ή να κρύβει ενοχλητικές μυρωδιές μαγειρέματος. Όταν χρησιμοποιείται στο ψήσιμο, συνδυάζεται με ένα οξύ όπως το βουτυρόγαλα ή το χυμό λεμονιού για να απελευθερώσει διοξείδιο του άνθρακα, με αποτέλεσμα το κουρκούτι ή η ζύμη σας να φουσκώσει όταν βρίσκεται στο φούρνο. Αλλά η μαγειρική σόδα έχει τόσες πολλές χρήσεις πέρα ​​από το εύρος μαγειρέματος ή ψησίματος που πραγματικά θα εκπλαγείτε μόλις τις μάθετε.

Μαγειρική σόδα: Το «πολυεργαλείο» στην κουζίνα, την καθαριότητα του σπιτιού και την ομορφιά σας

Υπάρχει κάτι που δεν μπορεί να κάνει η μαγειρική σόδα; Η απάντηση είναι ναι, αλλά οι πολλές χρήσεις της μπορεί να σας εκπλήξουν. Σύμφωνα με το Healthline, η μαγειρική σόδα μπορεί να είναι χρήσιμη με διάφορους τρόπους.

Βοηθά στην καούρα και τη δυσπεψία: Όταν το οξύ του στομάχου επανέρχεται στον οισοφάγο, μπορεί να προκαλέσει δυσφορία και πόνο. Δοκιμάστε να διαλύσετε 1/4 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα σε ένα ποτήρι νερό για να ανακουφιστείτει από τις καούρες.

Λεύκανση δοντιών: Η μαγειρική σόδα αποτελεί μια δημοφιλή θεραπεία στο σπίτι για τη λεύκανση των δοντιών. Επειδή είναι ελαφρώς λειαντική, η μαγειρική σόδα μπορεί να είναι χρήσιμη για τη διάσπαση υλικών που λερώνουν τα δόντια. Είναι, επίσης, αντιμικροβιακή και αντιβακτηριακή, καθιστώντας την μια καλή επιλογή για την προστασία από τα κακά βακτήρια.

Μαγειρική σόδα για την καθαριότητα του νεροχύτη

Απαλλάσσει από τις ανεπιθύμητες οσμές: Όταν η μαγειρική σόδα αλληλεπιδρά με τα σωματίδια οσμής, τα διασπά και ουσιαστικά τα εξαφανίζει, αντί να καλύπτει απλώς τη μυρωδιά. Αφήστε ένα φλιτζάνι μαγειρική σόδα στο πίσω μέρος του ψυγείου σας για να φρεσκάρετε την κουζίνα.

Καθαρισμός της κουζίνας: Εκτός από την καταπολέμηση των οσμών, η μαγειρική σόδα μπορεί επίσης να αναμειχθεί με νερό και να γίνει μια πάστα, κατάλληλη για το τρίψιμο του φούρνου, το γυάλισμα του ασημιού, την απόφραξη των αποχετεύσεων, τον καθαρισμό των λιπαρών εστιών και πολλά άλλα.

Μαγειρική σόδα: Θαυματουργή για την υγεία και ευεξία σας

Μαγειρική σόδα για τη λεύκανση των δοντιών

Δροσιστική αναπνοή: Δοκιμάστε να αναμίξετε μισό κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα σε ένα ποτήρι νερό και ανακατέψτε γρήγορα, σκοτώνοντας τα βακτήρια και φρεσκάροντας την αναπνοή σας.

Αντιμετώπιση εξανθημάτων και τσιμπημάτων: Η μαγειρική σόδα είναι γνωστό ότι έχει ευεργετικές ιδιότητες και για την ομορφιά, καθώς ηρεμεί το δέρμα και καταπραΰνει τον ερεθισμό. Σύμφωνα με το healthdigest.com, αναμείξτε ένα μέρος μαγειρικής σόδας με τρία μέρη νερού για να ελαχιστοποιήσετε τα συμπτώματα του δηλητηριώδους κισσού, των τσιμπημάτων εντόμων και των εξανθημάτων.

Τι να προσέχετε

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες προφυλάξεις όταν χρησιμοποιείτε μαγειρική σόδα. Σύμφωνα με το Medical News Today, η υπερβολική κατανάλωση μαγειρικής σόδας μπορεί να οδηγήσει σε δηλητηρίαση, καθώς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Επιπλέον, η υπερβολική ποσότητα μαγειρικής σόδας μπορεί να αντιδράσει με το οξύ του στομάχου και να προκαλέσει μια χημική αντίδραση που απελευθερώνει πάρα πολλά αέρια, πράγμα που προκαλεί ρήξη στο στομάχι. Η μαγειρική σόδα μπορεί επίσης να επηρεάσει τον τρόπο απορρόφησης ορισμένων φαρμάκων, οπότε φροντίστε να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας πριν την καταναλώσετε.