Υλικά

  • 3 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1- 1/2 φλ. τσαγιού βρώμη
  • 1- 1/2 φλ. τσαγιού καστανή ζάχαρη
  • 3/4 κ. γλ. μαγειρική σόδα
  • 1- 1/4 φλιτζάνια κρύο βούτυρο
  • 5 έως 6 φλ. τσαγιού μήλα καθαρισμένα σε λεπτές φέτες
  • 1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 3 κ. σ. κορν φλάουρ
  • 1 φλ. τσαγιού κρύο νερό
  • 1 κ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας

Εκτέλεση

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ συνδυάστε το αλεύρι, τη βρώμη, τη μαύρη ζάχαρη και τη σόδα. Προσθέστε 1 φλιτζάνι συν 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο και ανακατέψτε μέχρι το μείγμα να μοιάζει με χοντρά ψίχουλα. Αφήστε στην άκρη 2 φλιτζάνια για την επικάλυψη.
  3. Πιέστε την τριφτή ζύμη σε ένα ελαφρώς βουτυρωμένο ταψάκι και τοποθετήστε τα μήλα από πάνω.
  4. Σε μια μικρή κατσαρόλα, ανακατέψτε τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ, το νερό, τη βανίλια και τις υπόλοιπες 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο. Αφήστε να πάρει βράση. Μαγειρέψτε και ανακατέψτε μέχρι να πήξει, 1-2 λεπτά.
  5. Περιχύστε πάνω από τα μήλα και πασπαλίστε με το μείγμα τριφτής ζύμης που κρατήσατε.
  6. Ψήστε μέχρι να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια, για 35- 45 λεπτά και αφήστε να κρυώσει πριν κόψετε σε μπάρες.