Τη μορφή που θα έχουν οι περικοπές στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2011 εξετάζουν στο οικονομικό επιτελείο. Κρίσιμη θεωρείται γι’ αυτό η τελική συνάντηση που έχει σήμερα με την τρόικα ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος επέστρεψε αργά το βράδυ της Τρίτης από τις Βρυξέλλες και τη Σύνοδο του Eurogroup.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών θα επιμείνει στη γραμμή της κυβέρνησης να μην υπάρξουν νέες επιβαρύνσεις στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, αλλά οι πιέσεις της τρόικας φαίνεται ότι είναι αφόρητες προς αυτή την κατεύθυνση και οι τελικές αποφάσεις θα σημάνουν, ούτως ή άλλως, την επιβάρυνση των μισθωτών και συνταξιούχων με έμμεσο τρόπο.

Για παράδειγμα, η εφαρμογή του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο συνεπάγεται σημαντικές περικοπές σε επιδόματα και πρόσθετες αμοιβές πολλών εργαζομένων σε συγκεκριμένα υπουργεία, ενώ το ίδιο θα συμβεί και στις ΔΕΚΟ, με τις μετατάξεις ή απολύσεις προσωπικού.

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο αύξησης συντελεστών ΦΠΑ για συγκεκριμένα προϊόντα, ενώ σχεδόν βέβαιη πρέπει να θεωρείται η αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα τσιγάρα και το πετρέλαιο θέρμανσης.

Σε ό,τι αφορά τα διαρθρωτικά μέτρα, θα προωθηθεί άμεσα το άνοιγμα όλων των κλειστών επαγγελμάτων με νομοσχέδιο-σκούπα, ενώ παραμένει ανοιχτό τι θα συμβεί με τις εργασιακές σχέσεις και τις αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα. Θα προχωρήσουν, επίσης, οι αναλογιστικές μελέτες στα ασφαλιστικά ταμεία, οι οποίες δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε «νέο» ασφαλιστικό την άνοιξη.