Ο απολογισμός της θητείας του Γιάννη Στουρνάρα

Τα πεπραγμένα του στο υπουργείο Οικονομικών


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
14:16
10/06/2014
Ο απολογισμός της θητείας του Γιάννη Στουρνάρα
5
loading

Τον απολογισμό της διετίας Ιούνιος 2012-Ιούνιος 2014 δημοσιοποίησε σήμερα Τρίτη η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Ωστόσο πλήθος αναφορών αφορούν στα πεπραγμένα του πρώην Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρη.

Σύμφωνα με τον σχετικό απολογισμό τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής από το 2010 έως το 2014 αναλογούν περίπου σε 30% του ΑΕΠ, ενώ η βελτίωση του κυκλικά διορθωμένου πρωτογενούς πλεονάσματος κατά 19,4% του ΑΕΠ την περίοδο 2009-2013 είναι μακράν η καλύτερη επίδοση ανάμεσα στις ανεπτυγμένες οικονομίες. Για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών σημειώνεται πως για πρώτη φορά από το 1948 είναι θετικό στο 0,7% του ΑΕΠ και υπογραμμίζεται πως σημαντικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη παίζει η σταδιακή ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Στον απολογισμό του Γ. Στουρνάρα σημειώνεται πως το 2014 η Ελλάδα θα ξαναμπεί σε αναπτυξιακή τροχιά μετά από 6 χρόνια ύφεσης, ενώ επισημαίνεται το ότι το Ελληνικό Δημόσιο στις 11 Απριλίου 2014, για πρώτη φορά ύστερα από τον Μάρτιο του 2010, άντλησε 3 δισ. ευρώ μέσω της κοινοπρακτικής διάθεσης ενός νέου 5-ετούς ομολόγου με ημερομηνία λήξης τη 17η Απριλίου 2019 και επιτόκιο 4,75%. Ακόμη, αναφορά γίνεται στο γεγονός ότι στο δεύτερο γύρο ανακεφαλαιοποίησης οι 4 συστημικές τράπεζες άντλησαν 8,3 δισ. ευρώ από τις κεφαλαιαγορές.

Αναφορές γίνονται και στις αλλαγές στη δομή του υπουργείου Οικονομικών. Όπως τονίζεται, ο νέος σύγχρονος οργανισμός του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε για έγκριση στο Συμβούλιο της Επικρατείας κωδικοποιεί όλη την πολυδιάσπαρτη οργανωτική νομοθεσία η οποία χρονολογείται από το 1988, δημιουργεί νέες και καλύτερα στελεχωμένες οργανικές μονάδες, αξιοποιώντας στο μέγιστο τους διαθέσιμους ανθρώπινους πόρους, μειώνει τις θέσεις ευθύνης κατά 50% και έχει ετήσιο δημοσιονομικό όφελος 5,4 εκατ. ευρώ, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι εξοικονομήσεις στα λειτουργικά έξοδα από την αναδιοργάνωση των Δ.Ο.Υ. και των Τελωνείων.

Όπως σημειώνεται, οι Δ.Ο.Υ. τη διετία Ιούνιος 2012 -Ιούνιος 2014 μειώθηκαν σε 118 από 240 και εκσυγχρονίστηκε η εσωτερική τους διάρθρωση με μείωση των τμημάτων και εξορθολογισμό των αρμοδιοτήτων. Ευρύτερα δε η φορολογική διοίκηση εκσυγχρονίστηκε και έγινε πιο φιλική στο φορολογούμενο. Χαρακτηριστικά αναφέρεται η ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων και το γεγονός πως από 13 εκατ. δηλώσεις το 2011 αυτές αυξήθηκαν σε 21 εκατ. το 2013.

Στο θεσμικό πλαίσιο μεταξύ άλλων αναφέρεται ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος ο οποίος είναι απλούστερος, κατανοητός, θέτει τις βάσεις για τη δημιουργία ηλεκτρονικού περιουσιολογίου και εντάσσει διατάξεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ο Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών ο οποίος κωδικοποίησε εκατοντάδες διάσπαρτες διατάξεις και ενοποίησε τις φορολογικές διαδικασίες σε ενιαία διαδικασία, ο Κώδικας Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών, αλλά και το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη φορολογία της ακίνητης περιουσίας.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, 43 νόμοι αρμοδιότητας υπουργείου Οικονομικών ψηφίστηκαν από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, 177 νόμοι αρμοδιότητας άλλων υπουργείων και συναρμοδιότητας υπουργείου Οικονομικών ψηφίστηκαν από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, 124 προεδρικά διατάγματα υπογράφηκαν από τον υπουργό Οικονομικών, 6449 υπουργικές αποφάσεις υπογράφηκαν από τον υπουργό Οικονομικών (ΜΟ: 9 αποφάσεις/ημέρα), 9616 υπηρεσιακοί φάκελοι διεκπεραιώθηκαν από το γραφείο υπουργού Οικονομικών (ΜΟ: 13 φάκελοι/ημέρα), 120 γνωμοδοτήσεις του ΝΣΚ έγιναν αποδεκτές από τον υπουργό Οικονομικών και 1.750 μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου απαντήθηκαν γραπτά.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar Βασίλειος ο Β’

  Εάν είχε αναλάβει οποιοσδήποτε άλλος τώρα θα είμασταν Αργεντινή.

  1. avatar Ιβάν Ντενίσοβιτς

   Δηλαδή θα παίζαμε τρελή μπάλα και θα κάναμε εξαγωγή εσπεριδοειδών σε όλον τον κόσμο;

 2. avatar Tsouxtra

  Αυτός με το σούσι του , ο Σταικούρας με τα σουβλάκια του....μέσα σε μια ωραία ατμόσφαιρα...πέρασα αυτοί καλά....κι εμείς χειρότερα.

 3. avatar georgi0

  στα κατα μονο το γεγονος οτι οι κατοικοι ειναι για να τους κλαιν' οι ρεγγες

 4. avatar shellocker

  ρε παιδια, μην κουραζεστε με κειμενα για το εργο του Στουρν! σας προτεινω μια απλη λυση - βαλτε μια φωτογραφια που να δειχνει τη ζουγκλα του Αμαζονιου ή της Μαδαγασκάρης, και γραψτε απο κατω "ΠΡΙΝ", επειτα βαλτε διπλα μια φωτογραφια της ερημου Ατακαμα, ή της Γκόμπι και γραψτε "ΜΕΤΑ" .....απλα πραγματα!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει