Το κρίσιμο έργο της διαπραγμάτευσης της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, της σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας και της μείωσης της φορολογίας θα αναλάβει ο νέος υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης (διαβάστε το θέμα: Ποιος είναι ο νέος «τσάρος της Οικονομίας») ο οποίος θα αντικαταστήσει τον κ. Γιάννη Στουρνάρα στην θέση του επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Ο νέος υπουργός πέφτει κατευθείαν στα βαθιά καθώς θα πρέπει να βάλει την υπογραφή του στα μέτρα που θα ξεκλειδώσουν μέσα στον Ιούνιο και τον Ιούλιο τη χορήγηση των δύο δόσεων ύψους 1 δισ. ευρώ εκάστη από τη ζώνη του ευρώ. Πάντως, ο κ. Χαρδούβελης θα επικουρηθεί τις πρώτες μέρες από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα και τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη που δεν μετακινήθηκαν και συνεχίζουν κανονικά το έργο τους στο υπουργείο. Ομοίως, θα επικουρηθεί από τον καθηγητή κ. Πάνο Τσακλόγλου, τον επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ).

Μέχρι τις 13 Ιουνίου η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει στο Eurogroup Working Group την πρόοδο που έχει επιτευχθεί. Ωστόσο, ακόμη δεν έχει επικαιροποιηθεί η λίστα με τους φόρους υπέρ τρίτων, καθώς αρκετά υπουργεία δεν έχουν αποστείλει νέα στοιχεία, προβλήματα υπάρχουν στο νόμο για τον χωροταξικό σχεδιασμό, σε εκκρεμότητα παραμένει η περαιτέρω μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών, ενώ επίσης, δεν έχει εκδοθεί η κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης για το σχέδιο δράσης σχετικά με την είσπραξη των οφειλών, αλλά και ο κώδικας συμπεριφοράς για τα μέλη της κυβέρνησης ώστε να περιοριστεί η διαφθορά.

Σε ότι αφορά στα προαπαιτούμενα για τη δεύτερη δόση του 1 δισ. ευρώ, μέσα στον Ιούνιο πρέπει να έχει ψηφιστεί το δασικό νομοσχέδιο, η δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ», αλλά και ο νόμος για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, καθώς και για τον έλεγχο των περιουσιακών τους στοιχείων.

Σήμερα αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η έκθεση του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται οι δηλώσεις του Πόουλ Τόμσεν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις αλλαγές στην ηγεσία του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.