Στρατηγική ανάκαμψης για την εξασθενημένη ελληνική κυβέρνηση διακρίνει στον ανασχηματισμό ο γερμανικός Τύπος, με αναφορές στους νέους υπουργούς Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και Υγείας Μάκη Βορίδη.

Η Die Welt του Βερολίνου, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, παρατηρεί πως «ο Σαμαράς χρειάζεται νέα ώθηση μετά την ήττα στις ευρωεκλογές», δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι «το σημαντικό χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών αναλαμβάνει ο καθηγητής Οικονομικών και σύμβουλος της Eurobank Γκίκας Χαρδουβέλης».

Σύμφωνα με την Die Welt, ο ανασχηματισμός στα μισά της κοινοβουλευτικής περιόδου αποσκοπεί στο να δώσει νέα ώθηση στην κυβέρνηση Σαμαρά, η δημοτικότητα της οποίας έχει μειωθεί εξαιτίας της άκαμπτης πολιτικής λιτότητας. Για τον λόγο αυτόν η ελληνική κυβέρνηση τιμωρήθηκε στις ευρωεκλογές, με τον αριστερό Συνασπισμό του ΣΥΡΙΖΑ να την ξεπερνά με ένα ποσοστό της τάξεως του 26%.

Για το ίδιο θέμα η αυστριακή Der Standard παρατηρεί ότι δύο εβδομάδες μετά την ήττα στις ευρωεκλογές, ζητούμενο δεν ήταν μόνο η αντικατάσταση του υπουργού Οικονομικών Στουρνάρα, αλλά μια νέα ώθηση για τον κυβερνητικό συνασπισμό της ανάγκης των δύο αδύναμων εταίρων, της Νέας Δημοκρατίας και του ΠαΣοΚ προκειμένου να αντέξουν το υπόλοιπο μισό της κοινοβουλευτικής περιόδου. Στην σκηνή περιμένει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας να αναλάβει την κυβέρνηση» επισημαίνει η εφημερίδα, υπενθυμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επικράτησε στις ευρωεκλογές.

Έμφαση δίνει η αυστριακή εφημερίδα στην αποχώρηση από την κυβέρνηση του Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος «αντικατεστάθη από τον όχι λιγότερο διαφιλονικούμενο Μάκη Βορίδη, ο οποίος στα φοιτητικά του χρόνια ήταν ηγείτο μιας φασιστικής ομάδας και αργότερα έγινε γνωστός και για αντισημιτικές δηλώσεις», γράφει η Der Standard.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρει ότι «ο Σαμαράς αντικατέστησε σχεδόν όλους τους υπουργούς που συνδέονται με την καθημερινότητα των Ελλήνων και με την επειγόντως αναγκαία -πλην όμως μη υλοποιηθείσα- δημιουργία θέσεων εργασίας. Για τον νέο υπουργό Οικονομικών η συντηρητική εφημερίδα υπογραμμίζει ότι μεταξύ άλλων ήταν σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου κατά την χειρότερη φάση της ελληνικής δημοσιονομικής κρίσης.