Κυβερνητικό σχήμα πολλαπλών ισορροπιών θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το υπουργικό συμβούλιο που προέκυψε από τον σαρωτικό ανασχηματισμό. Πρόκειται για ένα σχήμα που, όπως σημειώνουν κυβερνητικοί παράγοντες, θα μπορούσε να είναι, αν χρειαστεί, και ένα μάχιμο εκλογικό υπουργικό συμβούλιο. Τα κύρια όμως χαρακτηριστικά του νέου σχήματος είναι δύο.

Πρώτον,η αυξημένη παρουσία στελεχών του ΠΑΣΟΚ, γεγονός που προϊδεάζει για ευρύτερες διεργασίες στο χώρο του κέντρου και της κεντροδεξίας.

Δεύτερο, η αυξημένη παρουσία βουλευτών της ΝΔ οι οποίοι συνομιλούν με τα λαϊκότερα στρώματα της παράταξης, ακριβώς αυτά στα οποία οι μετακινήσεις είτε προς τους ΑΝ.ΕΛ. όσο και προς την Χρυσή Αυγή είναι ιδιαίτερα μεγάλες στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις.

Προετοιμάζεται λοιπόν ο Α.Σαμαράς για όλα τα ενδεχόμενα; Πιθανότατα ναι.Και όπως  «προδίδει» το νέο κυβερνητικό σχήμα, η επανεκκίνηση που ήδη ευαγγελίζεται το Μέγαρο Μαξίμου σημαίνει, στροφή προς την λαϊκή δεξιά και παράλληλα άνοιγμα στο πασοκογενές κέντρο.

Κατά τα λοιπά η τοποθέτηση στο υπουργείο Οικονομικών του κ.Γκίκα Χαρδούβελη βεβαιώνει κυρίως τους εταίρους και τους δανειστές ότι δεν πρόκειται να διασαλευθεί το υπάρχον μείγμα οικονομικής πολιτικής. Οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης Σαμαράς και ουσιαστικά της χώρας θα τηρηθούν απαρέγκλιτα.

Δύο στοιχεία που θα πρέπει επίσης να σημειωθούν είναι το γεγονός ότι ο Α.Σαμαράς δεν υπουργοποίησε αποτυχόντες στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές ενώ την ίδια στιγμή υπουργοποίησε βουλευτές της Β’ Αθηνών στην οποία η ΝΔ είχε σημαντικές απώλειες σε ποσοστά στις τελευταίες αναμετρήσεις,αλλά και σημαντικές «απώλειες κύρους» και σε δήμους αλλά και στην μάχη της περιφέρειας Αττικής.