Η απασχόληση και η ανάπτυξη θα αποτελέσουν την προτεραιότητα της G20 «βραχυπρόθεσμα» απέναντι σε μια «εύθραυστη και άνιση» οικονομική ανάκαμψη, διαβεβαίωσαν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των Είκοσι, στη Μόσχα.

«Η παγκόσμια οικονομία παραμένει πολύ αδύναμη και η ανάκαμψη εύθραυστη και άνιση», επισημαίνεται στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου.

Οι υπουργοί Οικονομικών των πλούσιων και αναδυομένων χωρών, που συναντώνται από την Παρασκευή στη Μόσχα για να προετοιμάσουν τη σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών της G20 στην Αγία Πετρούπολη τον Σεπτέμβριο, δήλωσαν επίσης πως «υποστηρίζουν πλήρως» το σχέδιο δράσης του ΟΟΣΑ κατά των φορολογικών στρατηγικών που χρησιμοποιούν οι πολυεθνικές εταιρίες προκειμένου να αποφύγουν τους φόρους.

Ο ΟΟΣΑ πρότεινε μια εφαρμογή αυτού του σχεδίου μέσα σε δύο χρόνια από τώρα, όμως οι υπουργοί εξέφρασαν απλώς την επιθυμία να υπάρξουν «καθιερωμένα στάδια για την ανάπτυξη των προτάσεων και των συστάσεων για την εφαρμογή των 15 σημείων» αυτού του σχεδίου.

Τάχθηκαν επίσης υπέρ των «ταξινομημένων με προσοχή και σαφώς κοινοποιημένων» αλλαγών στη νομισματική πολιτική, σύμφωνα με το ανακοινωθέν.

Η σταδιακή έξοδος από το μαζικό πρόγραμμα επαναγοράς στοιχείων ενεργητικού της Αμερικανικής Αποθεματικής Τράπεζας (Fed) προκάλεσε στην πραγματικότητα διαταράξεις στις χρηματαγορές ορισμένων αναδυομένων χωρών, όπως η Ρωσία ή η Βραζιλία οι οποίες επέμειναν να αναφερθεί η G20 στο πρόβλημα αυτό.