Κλείνει την πόρτα στις ιδέες για μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ ο επίτροπος της Κομισιόν για τη φορολογία και τα τελωνεία, Αλγίρντας Σεμέτα.

Σε συνέντευξή του στη Real Money, ο επίτροπος απορρίπτει την επιχειρηματολογία της ελληνικής πλευράς σε σχέση με την αύξηση των εσόδων από την κατανάλωση και προειδοποιεί ότι αν οι ελληνικές Αρχές επιχειρήσουν να μειώσουν τον ΦΠΑ, το δημοσιονομικό κενό που θα δημιουργηθεί «θα πρέπει να καλυφθεί με πρόσθετα μέτρα».

Ο επίτροπος εκτιμά ότι «ακόμη και σήμερα, υπάρχει έλλειψη πολιτικής βούλησης πίσω από τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις στη φορολογική διοίκηση.

Σχετικά με τον ΦΠΑ λέει χαρακτηριστικά: «Ο ΦΠΑ πρωτίστως επιβαρύνει την ιδιωτική κατανάλωση και τα στοιχεία δείχνουν ότι η ιδιωτική κατανάλωση έπεσε το 2012 σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Προφανώς αυτό οφείλεται στην επίπτωση της κρίσης στα επίπεδα της κατανάλωσης, που έχει σοβαρές επιπτώσεις στα έσοδα από τον ΦΠΑ.

Έχουμε σοβαρούς λόγους να αμφιβάλλουμε ότι η μείωση των ποσοστών του ΦΠΑ θα οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές στη συμπεριφορά των πολιτών, αυξάνοντας την κατανάλωση και καταλήγοντας σε υψηλότερα έσοδα από τον ΦΠΑ. Αντιθέτως, υπολογίζουμε ότι θα εμφανιστεί ένα νέο δημοσιονομικό κενό που θα πρέπει στη συνέχεια να καλυφθεί με πρόσθετα μέτρα».