Οφειλέτες με χρέη έως 20.000 ευρώ έχει προσελκύσει η ρύθμιση των 120 δόσεων της Εφορίας ενώ το ενδιαφέρον από τους μεγάλους οφειλέτες είναι περιορισμένο έως ανύπαρκτο.

Η επεξεργασία των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων δείχνει ότι 9 στους 10 οφειλέτες οι οποίοι έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές έως 20.000 ευρώ.

Όσοι έχουν μεγάλα χρέη καθώς και αυτοί που έχουν υψηλά εισοδήματα και παράλληλα χρωστούν στην Εφορία δεν αποφασίσουν να υπαχθούν στη ρύθμιση καθώς το εισόδημα τους λειτουργεί ως κόφτης στον αριθμό των δόσεων και φαίνεται να λειτουργεί ως αντικίνητρο.

Άλλωστε, οι οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη έως 10.000 ευρώ άλλωστε, αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των φορολογουμένων με ανοιχτούς λογαριασμούς στην εφορία. Στοιχεία της ΑΑΔΕ, τα οποία επεξεργάστηκε το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή δείχνουν ότι ένας στους δυο οφειλέτες της Εφορίας χρωστά μικροποσά έως 500 ευρώ  ενώ εννέα στους δέκα έχουν οφειλές που δεν υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ.

Οι συνολικές αιτήσεις για ρύθμιση οφειλών στην εφορία έχουν ξεπεράσει τις 100.000 και αυξάνονται με ρυθμό περίπου 5.000 αιτήσεων την ημέρα.

Καταγράφεται όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, το φαινόμενο οι οφειλέτες να εντάσσονται στη ρύθμιση και να τη χάνουν αμέσως καθώς δεν πληρώνεται η πρώτη δόση εντός τριών ημερών. Να σημειωθεί ότι η ρύθμιση επικυρώνεται μόνο με την καταβολή της πρώτης δόσης. Βέβαια στην περίπτωση αυτή, ο οφειλέτης δεν χάνει το δικαίωμα να ξανακάνει αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση η οποία όμως ενεργοποιείται μόνο εφόσον μέσα σε τρεις ημέρες πληρωθεί η πρώτη δόση.

Όπως εξηγούν λογιστές, το γεγονός της μη έγκαιρης καταβολής της πρώτης δόσης δεν αποκλείεται να συνδέεται και με την παράταση στην οποία προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών, με απόφαση της Κατερίνας Παπανάτσιου, έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Δεν αποκλείεται, εκτιμούν λογιστές, ορισμένοι φορολογούμενοι να μπαίνουν στη ρύθμιση, να βλέπουν το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης και το ύψος των μηνιαίων τους δόσεων και να αναβάλουν τελικά την απόφασή τους αφού υπάρχει το χρονικό περιθώριο, προσδοκώντας ενδεχομένως νέες βελτιωτικές κινήσεις στο σχήμα εξόφλησης οφειλών τους επόμενους μήνες.

Η πρακτική αυτή όμως ενέχει τον κίνδυνο κατασχέσεων στο μεσοδιάστημα, καθώς μόνο η υπαγωγή στη ρύθμιση με ευλαβική πληρωμή των δόσεων «απενεργοποιεί» τον κίνδυνο λήψης αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.

Όσον αφορά στις επιχειρήσεις παρά την αύξηση του πλήθους των δόσεων (24 για τακτικές υποχρεώσεις 36 για έκτακτες) σε σχέση με τους αρχικούς σχεδιασμούς, η διευκόλυνση κρίνεται περιορισμένης εμβέλειας.

Οι περισσότερες επιχειρήσεις μπορούν να λάβουν μάξιμουμ δόσεων έως 24 καθώς η πρόβλεψη για 36 μηνιαίες δόσεις αφορά μόνο φορολογικές υποχρεώσεις οι οποίες αφορούν σε φόρους που βεβαιώθηκαν κατόπιν ελέγχων ή φόρους από μεταβίβαση ακινήτων.