Το κλίμα στις εμπορικές σχέσεις Ευρώπης – ΗΠΑ περιέγραψε με τον πιο γλαφυρό τρόπο ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σημειώνοντας πως η εμπιστοσύνη με την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ σε ό,τι αφορά το παγκόσμιο εμπόριο έχει «διαρραγεί» και η Ευρώπη δεν μπορεί παρά να βασιστεί στον εαυτό της.

«Η εμπιστοσύνη έχει διαρραγεί, αυτό είναι γεγονός, δυστυχώς» δήλωσε ο Κερέ στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1, συνέντευξη που αναδημοσιεύει και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Όχι με τις ΗΠΑ ως χώρα αλλά με την εκεί κυβέρνηση» εξήγησε απαντώντας σε ερώτημα για τους δασμούς που επέβαλαν οι ΗΠΑ στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την ΕΕ.

«Αυτό που αντλώ ως συμπέρασμα, ως Ευρωπαίος αξιωματούχος, είναι ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να βασιστεί παρά μόνο στις δικές της δυνάμεις. Πρέπει η Ευρώπη να οργανωθεί, να ενδυναμωθεί, να αναπτύξει την οικονομική και στρατηγική της ισχύ» σημείωσε.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της ΕΚΤ, «ο κόσμος έχει τα μάτια στραμμένα στην Ευρώπη», επικαλούμενος ως παράδειγμα την κλιματική αλλαγή, όπου «μόνο η Ευρώπη μπορεί να υλοποιήσει αυτό που έχει αποφασιστεί στη συμφωνία του Παρισιού».

Ο Κερέ, ωστόσο, απέρριψε την ιδέα ότι τα μέτρα προστατευτισμού των ΗΠΑ έχουν προς το παρόν επιπτώσεις στην ανάπτυξη. «Προς το παρόν, αυτό είναι αρκετά περιορισμένο», εξήγησε ο Κερέ. «Προφανώς εάν αυτό επιδεινωθεί σε εμπορικό πόλεμο, θα μπορούσε να έχει πολύ πιο ανησυχητικές επιπτώσεις», δήλωσε.