«Προσγειώθηκε» δέκα χρόνια πίσω η αγορά ακινήτων

Ένα εκατομμύριο εμπλεκόμενοι κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς δουλειά


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
9:37
28/03/2012
«Προσγειώθηκε» δέκα χρόνια πίσω η αγορά ακινήτων
3
loading

Δεν έχει τέλος η κατρακύλα της οικοδομικής δραστηριότητας στη χώρα μας την τελευταία διετία. Η κατακόρυφη αύξηση των φόρων, σε συνδυασμό με το κλείσιμο της κάνουλας ρευστότητας και χορήγησης στεγαστικών δανείων από τις τράπεζες, αλλά και τη δραματική επιδείνωση των οικονομικών των νοικοκυριών, έχουν ως αποτέλεσμα να πραγματοποιούνται ελάχιστες αγοραπωλησίες και η αγορά να έχει γυρίσει δέκα χρόνια πίσω.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που έδωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας, τα συμβόλαια αγοραπωλησιών ακινήτων είναι - σε σύγκριση με το 2005 - μειωμένα κατά τουλάχιστον ένα τρίτο ! Δηλαδή, από 112.231 μειώθηκαν σε μόλις 40.321.
Επιπλέον, την τριετία 2009 - 2011 καταγράφηκε μείωση των αγοραπωλησιών νεόδμητων κατοικιών μεγάλης επιφάνειας σε ακριβές περιοχές άνω του 70%, κάμψη άνω του 50% στις αγοραπωλησίες μεταχειρισμένων ακινήτων, αλλά και δραματική πτώση 80% στο αριθμό συναλλαγών εξοχικών κατοικιών τη διετία 2009- 2011.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Η πτώση έκδοσης οικοδομικών αδειών του 2011 σε σχέση με το 2010 πλησίασε το 40%, ενώ η πτώση του 2010 σε σχέση με το 2009 έφτασε το 25%!

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα εκατομμύριο εργατοτεχνίτες, και όλοι όσοι είναι άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενοι με την οικοδομική δραστηριότητα, να κινδυνεύουν να μείνουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία στην ανεργία.

Τα νεόδμητα ακίνητα, που παραμένουν απούλητα, έχουν φτάσει στον αριθμό ρεκόρ των 110.000 με 120.000. Το στοιχείο αυτό μπορεί να αποτελέσει - σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς - την απαρχή της επί της ουσίας και καθολικής μείωσης των τιμών σε όλο το φάσμα του ελληνικού real estate, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει επέλθει αποκλιμάκωση των αξιών ανάλογη της κατάστασης, που επικρατεί στην οικονομία και στο συγκεκριμένο κλάδο.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
 1. avatar Tiger Kotsos

  Είμαι πολιτικός μηχ/κός κατασκευαστής .
  Εχω σκάψει τον τάφο μου !
  Νομίζω ότι τώρα μπορώ να μπώ μέσα ... Στο επανιδείν !!

  1. avatar tsakman36

   ΠΟΤΈ ΘΑ ´ΒΓΕΙΣ ΤΗΝ ΑΝΆΣΤΑΣΗ ?

 2. avatar CantStandMeloDrama

  Η αγορά θα βρεί την ισσοροπία της εκει που πραγματικά είναι χωρίς τα δανεικά. Θα είναι βίαια η προσγίωση για όλους.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει