Ακόμα ένας αξιωματούχος, που γνωρίζει πολύ καλά πρόσωπα και πράγματα, έρχεται να δηλώσει πως το υπό συζήτηση ύψος του κουρέματος δεν αρκεί για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

«Σεβόμενος τους ιδιώτες πιστωτές σε αυτό το σημείο, φαίνεται ότι το κούρεμα θα είναι πολύ μεγάλο», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Olivier Blanchard, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για στο Carnegie Endowment for International Peace. Έσπευσε, όμως, να προσθέσει ότι «αυτό είναι μόνο το μισό του τι απαιτείται και μπορεί κατά κάποιο τρόπο να είναι το ευκολότερο μισό, το άλλο μισό είναι η ανταγωνιστικότητα».

Για να μπορέσει να βγει η Ελλάδα από την τρέχουσα οικονομική μελαγχολία της, η κυβέρνηση πρέπει να μειώσει το χρέος και τα μισθολογικά κόστη, ώστε να βελτιώσει την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της, δήλωσε ο οικονομολόγος.

«Υπό ένα ρεαλιστικό σενάριο αυτό πρόκειται να διαρκέσει πάρα πολύ και για μεγάλο διάστημα η Ελλάδα δεν θα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές», είπε, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια δέσμευση από τους ευρωπαίους εταίρους και τους άλλους δανειστές «για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, το οποίο μπορεί να είναι αρκετά μεγάλο».