Ο αρθρογράφος των Financial Times Τζον Πλέντερ είχε παροτρύνει, στις 5 Ιανουαρίου του 2011, την τότε κυβέρνηση Παπανδρέου να αναθέσει τη συλλογή φόρων σε ιδιώτες. Ένα χρόνο μετά αυτό έγινε πράξη!

Το υπουργείο Οικονομικών θα καταστήσει μέχρι τον Απρίλιο υποχρεωτική την πραγματοποίηση φορολογικού ελέγχου και έκδοσης φορολογικού πιστοποιητικού από ιδιώτες στις μικρές εταιρείες, κάτι που ισχύει ήδη για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Έτσι, θα καταργηθεί η υποχρεωτική διενέργεια φορολογικού ελέγχου σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες.

Μετά από πρόταση του ΔΝΤ εξετάζεται το όριο ετήσιου τζίρου πάνω από το οποίο να προκύπτει η υποχρέωση έκδοσης του φορολογικού πιστοποιητικού να είναι τα 15.000 ευρώ.

Στις περιπτώσεις που θα διαπιστώνονται λογιστικές διαφορές θα βεβαιώνεται ο πρόσθετος φόρος και θα καλείται ο φορολογούμενος να τον καταβάλει.

Πάντως, ο Πλέντερ είχε προτείνει την απόλυση των εφοριακών του Δημοσίου με μεγάλες αποζημιώσεις, κάτι που δεν είναι στις προθέσεις του υπουργείου Οικονομικών.