Σημαντική ώθηση στην αγορά αυτοκινήτου αναμένεται να δώσουν οι δύο παρερμβάσεις που προανήγγειλε χθες ο Παντελής Οικονόμου, υπό την απειλή προστίμων από τις Βρυξέλλες, που θα επιβάρυναν την ελληνική οικονομία. 

Υπενθυμίζουμε ότι ο φόρος πολυτελείας επιβάλλεται στα επιβατικά ΙΧ αυτοκίνητα, με εργοστασιακή αξία πάνω από 20.000 ευρώ για τα καινούργια και άνω των 16.000 ευρώ για τα μεταχειρισμένα.

Μάλιστα, οι συντελεστές του συγκεκριμένου φόρου – που έχει αποδώσει ελάχιστα στο ελληνικό Δημόσιο και έχει γονατίσει την αγορά – κυμαίνονται από 10% έως και 40%, ανάλογα με την εργοστασιακή αξία του αυτοκινήτου.

Σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση των εισαγόμενων μεταχειρισμένων, η Ελλάδα έχει καταδικαστεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, γιατί έχει επιβάλει φορολογία για τα αυτοκίνητα αυτά. Εναντίον αυτού του μέτρου, είχε προσφύγει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Εμπόρων Αυτοκινήτων Ελλάδας.

Ποιο, όμως, θα είναι το όφελος για τους υποψήφιους αγοραστές; Το παράδειγμα, που ακολουθεί, είναι ενδεικτικό:

Επιβατηγό ΙΧ

1.800 κυβικά εκατοστά
Φορολογητέα αξία 20.000 ευρώ

Σήμερα:

Φόρος πολυτελείας 8.000 ευρώ + ΦΠΑ 23% = 9.840 ευρώ
Τέλος ταξινόμησης (30%) = 6.000 ευρώ
Σύνολο φόρων = 15.840 ευρώ

Με τις αλλαγές:

Φόρος πολυτελείας = 0 ευρώ
Τέλος ταξινόμησης (μειωμένο κατά 20%) = 4.800 ευρώ

Σύνολο φόρων 4.800 ευρώ

Διαφορά 11.040 ευρώ

Όπως επισημαίνει το μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου, Κώστα Τουλίτσης, «είναι σημαντικό το υπουργείο να εφαρμόσει κατά τέτοιο τρόπο τις αξίες, ώστε το τέλος ταξινόμησης, που πληρώνει ένα εισαγόμενο μεταχειρισμένο Ι.Χ. να ισούται με το υπολειπόμενο τέλος ταξινόμησης, που περιλαμβάνει στην αξία πώλησης του ένα ίδιο εγχώριο μεταχειρισμένο αυτοκίνητο».