Μείωση 8,6% κατέγραψε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2011. Διαμορφώθηκε σε 15,01 δισ. ευρώ, έναντι 16,4 δισ. ευρώ στο 9μηνο 2010. Τον Σεπτέμβριο του 2011 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειμμα 1,09 δισ. ευρώ, κατά 154 εκατ. ευρώ μικρότερο από εκείνο του Σεπτεμβρίου 2010.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος η μείωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών στο 9μηνο αντανακλά πρωτίστως τη σημαντική μείωση του εμπορικού ελλείμματος εκτός καυσίμων κατά 2,65 δισ. ευρώ και την άνοδο του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών κατά 0,8 δισ. ευρώ, οι οποίες υπεραντιστάθμισαν τη μεγάλη αύξηση των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων και τη διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου εισοδημάτων. Το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων έμεινε ουσιαστικά αμετάβλητο.

Ειδικότερα, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου περιορίστηκε κατά 1,3 δισ. ευρώ, στα 20,9 δισ. ευρώ, λόγω της μείωσης του εμπορικού ελλείμματος εκτός καυσίμων και πλοίων κατά 2,5 δισεκ. ευρώ και του περιορισμού των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων κατά 152 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, οι καθαρές πληρωμές για εισαγωγές καυσίμων αυξήθηκαν κατά 1,4 δισ. ευρώ. Ιδιαίτερα θετικό είναι ότι οι εισπράξεις από εξαγωγές αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων αυξήθηκαν με υψηλό ρυθμό (18,8%). Ωστόσο, οι πληρωμές για αντίστοιχες εισαγωγές εμφάνισαν σχετικά περιορισμένη μείωση (μόνο κατά 4,6%).

Η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών αντανακλά την άνοδο των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες και τη μείωση των καθαρών πληρωμών για «λοιπές» υπηρεσίες, οι οποίες υπεραντιστάθμισαν τη μείωση των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών. Ειδικότερα, οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους αυξήθηκαν αισθητά κατά 9,5% ή στα 9,3 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο 9μηνο του 2010, ενώ οι αντίστοιχες δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος αυξήθηκαν κατά 5%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της «έρευνας συνόρων» της Τράπεζας της Ελλάδος, κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2011 οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 10,4%. Την ίδια περίοδο, οι ακαθάριστες εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών (κυρίως από την εμπορική ναυτιλία) μειώθηκαν κατά 10,3% και οι αντίστοιχες πληρωμές κατά 10,1%, στα 10,5 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα οι καθαρές εισπράξεις να περιοριστούν κατά 588 εκατ. ευρώ.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων αυξήθηκε κατά 671 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010, κυρίως επειδή οι καθαρές πληρωμές για τόκους, μερίσματα και κέρδη αυξήθηκαν κατά 10,0%. Τέλος, το ισοζύγιο των τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε πλεόνασμα 687 εκατ. ευρώ, σχεδόν ίσο με εκείνο της αντίστοιχης περιόδου του 2010 (690 εκατ. ευρώ). Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στο ότι οι καθαρές μεταβιβαστικές εισπράξεις του τομέα της γενικής κυβέρνησης (κυρίως από την ΕΕ) αυξήθηκαν κατά 111 εκατ. ευρώ, ενώ οι καθαρές μεταβιβαστικές πληρωμές των λοιπών τομέων (που αφορούν κυρίως μεταναστευτικά εμβάσματα) αυξήθηκαν κατά 114 εκατ. ευρώ.