Ένα σχέδιο δανεισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συζητείται μεταξύ αξιωματούχων της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ, προκειμένου να ενισχυθεί το Ταμείο με επαρκή κεφάλαια, ώστε να διασώσει εάν χρειαστεί μεγάλες χώρες της Ευρωζώνης, σύμφωνα με πηγές, που επικαλείται το Reuters.

«Κάποιες αρχικές συζητήσεις έχουν γίνει… Θα μπορούσε με αυτόν τον τρόπο, να δοθεί μια λύση σχετικά με τις νομικούς περιορισμούς, της ΕΚΤ» δήλωσε στο πρακτορείο ένας αξιωματούχος που συμμετέχει στις εν λόγω συζητήσεις. Ένας ακόμη αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι μελετάται ο δανεισμός του ΔΝΤ από την ΕΚΤ.

Η ιδέα αυτή ήρθε στο προσκήνιο λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης στην Ευρωζώνη, που τώρα απειλεί ανοιχτά την Ιταλία και ακόμη τη Γαλλία.

Σύμφωνα με αναλυτές, η ΕΚΤ μπορεί μόνο πλέον να παρέχει αξιόπιστες εγγυήσεις στις αγορές, καθώς τα σχέδια μόχλευσης του Χρηματοπιστωτικού Ταμείου Σταθερότητας, EFSF πολύ πιθανόν να μην μπορούν να πραγματοποιηθούν ή να μην είναι πλέον επαρκή για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.