Πρόσθετα μέτρα 8 δισ. ευρώ για το 2013 και το 2014 θα πρέπει να παρουσιάσει η νέα κυβέρνηση στην τρόικα η οποία εκτιμά αν δεν υπάρξουν πρόσθετες παρεμβάσεις τότε το έλλειμμα το 2013 θα παραμείνει στο 6,8% δηλαδή δεν θα υπάρξει ουσιαστική μείωση σε σχέση με το 2012.

Συγκεκριμένα η ευρωπαϊκή επιτροπή θεωρεί ότι το 2012 η Ελλάδα μπορεί να πετύχει (με όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί και θα προβλέπονται στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού) μείωση του ελλείμματος από το 8,9% του ΑΕΠ το 2011 στο 7% του ΑΕΠ το 2012. Όμως οι εμπειρογνώμονες της τρόικα, που καταφθάνουν στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα, θα πιέσουν την νέα κυβέρνηση για να εξειδικεύσει πρόσθετο πακέτο μέτρων μέχρι το 2014. Ειδικά για το 2013 αν δεν υπάρξουν πρόσθετες παρεμβάσεις η κομισιον πιστεύει ότι το έλλειμμα δεν θα μειωθεί στο 5,3%, αλλά στο 6,8% του ΑΕΠ.

Σημειώνεται ότι και στο προσχέδιο της έκθεσης της τρόικας (με αντικείμενο την πρόσφατη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας) υπάρχει ειδική υποσημείωση ότι δεν έχουν εξειδικευτεί ακόμα με την ελληνική κυβέρνηση οι πρόσθετες παρεμβάσεις άνω των 8 δις ευρώ που απατούνται για την διετία 2013-2014.

Στο εκρηκτικό κοκτέιλ των μέτρων θα πρέπει να προστεθούν όμως και οι αποκλίσεις από τον φετινό προϋπολογισμό καθώς η σημαντική υστέρηση των εσόδων ήδη έχει ανεβάσει την πρόβλεψη για το έλλειμμα που φαίνεται ότι θα κλείσει, σύμφωνα με την Κομισιόν, στο 8,9% από 8,5% που εκτιμά η κυβέρνηση.

Οι όποιες αστοχίες καταγραφούν φέτος θα πρέπει να καλυφτούν με πρόσθετα μέτρα το 2012 προκειμένου να επιτευχθεί ο φιλόδοξος στόχος συρρίκνωσης τους ελλείμματος στο 7% του ΑΕΠ. Ακόμα και στην περίπτωση που το έλλειμμα κλείσει σε αυτά τα επίπεδα φέτος θα απαιτηθεί συνολική προσαρμογή 4,4 δισ. ευρώ την επόμενη χρονιά.