Η απόδοση των ιταλικών ομολόγων αυξήθηκε περαιτέρω σήμερα πάνω από το 6,7%, επίπεδο που δεν θεωρείται βιώσιμα από τους επενδυτές, λόγω των συνεχιζόμενων ανησυχιών για την πολιτική αστάθεια που δυσκολεύει την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στη γειτονική χώρα.

Παρά τη νέα επιδείνωση των συνθηκών στην αγορά των ιταλικών ομολόγων, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται ανοδικά, επωφελούμενα από την αύξηση των κερδών μεγάλων εταιριών, όπως η Vodafone.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Eurofirst 300 καταγράφει κέρδη 1,38%, μετά από τις απώλειες που σημείωσε στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις.

Νευρικά κινείται η ισοτιμία του ευρώ, η οποία καταγράφει οριακά κέρδη, φθάνοντας στα 1,3784 δολάρια. Μεγαλύτερο κέρδη καταγράφει το ευρώ έναντι του ελβετικού φράγκου, το οποίο εμφανίζεται και σήμερα εξασθενημένο από τις δηλώσεις για πιθανές νέες παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος από την πλευρά της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας.

Η προσοχή των διεθνών επενδυτών έχει στραφεί πλέον στην Ιταλία, καθώς ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι δέχεται πιέσεις να παραιτηθεί και ενώ σήμερα θα γίνει στη Βουλή της χώρας μία κρίσιμη ψηφοφορία για την έγκριση του απολογισμού για τη δημοσιονομική διαχείριση του 2010.

Ο Πρόεδρος του Eurogroup κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα συμμετάσχει στην επίβλεψη των μεταρρυθμίσεων που υποσχέθηκε η Ιταλία.