«Δεν μας πιστεύουν. Θέλουν καθαρά, απλά και σίγουρα μέτρα» τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφερόμενος στο κλίμα που συναντάει στην Ευρώπη και το ΔΝΤ κατά τις συναντήσεις που έχει και τόνισε ότι το αφορολόγητο θα πέσει αναδρομικά στα 5000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα αφορά τα εισοδήματα του 2011 για να αποδώσει πλήρως.

Ωστόσο αφορολόγητο κοντά στις 9.500 ευρώ θα έχουν οι νέοι έως 30 ετών και οι συνταξιούχοι άνω των 65 ετών. Σχετικά με τα φορολογικά μέτρα ξεκαθάρισε ότι θα ισχύσουν αναδρομικά όλα ανεξαιρέτως ενώ το νέο μισθολόγιο θα εφαρμοσθεί από την 1η Νοεμβρίου εφέτος.

Η εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης θα εφαρμοστεί από την 15η Οκτωβρίου 2012, για την περίοδο 2012- 2013. Φέτος θα αρχίσει η δημιουργία βάσης δεδομένων, με πληροφορίες από την κατανάλωση σε περιοχές της χώρας με ειδικές κλιματολογικές συνθήκες.

Το υπουργείο Οικονομικών, με ειδική εγκύκλιο, θα ορίζει το πώς θα συγκεντρώνονται τα αναγκαία παραστατικά από τους κατοίκους αυτών των περιοχών, οι οποίοι θα πρέπει να τα «διοχετεύουν» στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, είτε ηλεκτρονικά, είτε μέσω ΚΕΠ. Με βάση αυτά τα στοιχεία, θα δίδεται η επιδότηση θέρμανσης

Ο κ. Βενιζέλος είπε ακόμη ότι φέτος θα γίνουν αποκρατικοποιήσεις ύψους 4 δισ. ευρώ, ενώ επανέλαβε ότι αν χρειαστεί θα ληφθούν νέα μέτρα.

Αναφερόμενος στο κλίμα που συναντάει στο εξωτερικό είπε: «Κανείς δεν θέλει τίποτα περισσότερο από το να εφαρμοστεί το Μεσοπρόθεσμο. Ούτε το ΔΝΤ, ούτε η ΕΕ» και πρόσθεσε: «Όλα τα μέτρα υποκαθιστούν άλλα που δεν έχουν αποδώσει. Είναι μέτρα για αναγκαία περικοπή δαπανών».

Όπως είπε όταν μιλάμε για περικοπή δαπανών μιλάμε για περικοπή εισοδημάτων. «Αυτή είναι η πραγματικότητα» τόνισε ο υπουργός και υπεραμύνθηκε του τέλους μέσω της ΔΕΗ τονίζοντας: «Πρέπει να υπάρξει Ελλάδα και αγορά ακινήτων και μετά την κρίση για να ξανααποκτήσουν αξία τα ακίνητα». Παράλληλα εκτίμησε ότι τα μέτρα θα περάσουν από το κοινοβούλιο και είπε ότι τα στοιχεία από το PSI είναι ενθαρρυντικά.

«Τώρα η χώρα πρέπει να προστατεύσει την υπερηφάνεια και την τιμή της. Χρειάζεται προσπάθεια τώρα και τον επόμενο χρόνο. Είναι πολύ μικρό αυτό το χρονικό διάστημα» είπε ο Ευ. Βενιζέλος στη συνέντευξη τύπου προϊδεάζοντας για δύο δύσκολα χρόνια, ενώ επιβεβαίωσε ότι η τρόικα φτάνει στη χώρα εντός της εβδομάδας.

Παράλληλα σημείωσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο πρωθυπουργός θα στείλουν επιστολή στο ΔΝΤ και όλους τους εταίρους, με όλα τα μέτρα.

Σχετικά με το θρίλερ για την 6η δόση υπογράμμισε: «Υπάρχει σειρά από Eurogoup τον Οκτώβριο. Θα γίνει εγκαίρως η εκταμίευση της 6ης δόσης».

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι έχει ήδη επιτευχθεί συμφωνία για τους προϋπολογισμούς τους 2011 και του 2012, ενώ απομένουν κάποια συμπληρωματικά μέτρα για τους προϋπολογισμούς του 2013 και του 2014. Διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση έχει πλήρη έλεγχο των ταμιακών αναγκών.

Σε ερώτηση του 24h.gr για τα σενάρια περί κουρέματος του ελληνικού χρέους τόνισε: «Δεν ξέρω τι λένε ξένα έντυπα . Αυτό που θέλω είναι να αποφεύγουμε τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης να αναφέρονται σε αυτά τα επιβλαβή σενάρια για την Ελλάδα. Έχουμε σταθερή γραμμή. Τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου. Αυτές οι αποφάσεις σε πολλούς δεν αρέσουν. Σε ένα τμήμα της αγοράς».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος χαρακτήρισε τουλάχιστον αφελή τα δημοσιεύματα που ήθελαν το κούρεμα του ελληνικού χρέους να έχει συζητηθεί στην κλειστή σύσκεψη με τον Τρισέ και την Λαγκάρντ. «Κάνουν κακό στον τόπο, στην οικονομία, στους πολίτες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στην εισαγωγή του ο υπουργός οικονομικών ανέφερε: «Υπάρχουν κενά και αστοχίες». Ο υπουργός οικονομικών τόνισε ότι πρέπει οι Έλληνες να κάνουν υπερπροσπάθεια για να πετύχουμε τους δημοσιονομικούς στόχους. Όπως είπε πραγματική κρίση είναι να καταρρεύσει η πραγματική οικονομία και η χρηματοοικονομική σφαίρα.

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι από την Ευρώπη υπάρχει κίνδυνος καθυστερήσεων και αντιφάσεων. Τόνισε ότι υπάρχει: «Άδικη και επικίνδυνη παρεξήγηση στην Ελλάδα. Η κατανομή των ρόλων ανάμεσα σε μια κυβέρνηση που λαμβάνει δύσκολες αποφάσεις και μια αντιπολίτευση που έχει οχυρωθεί πίσω από τη θέση της, είναι αδιέξοδη και επικίνδυνη». Όπως είπε οι αποφάσεις που πήραμε έχουν: «Τεράστιο πολιτικό και κοινωνικό κόστος».

Σημείωσε ότι στο εξωτερικό υπάρχει καχυποψία γιατί δεν υπάρχει συναίνεση στο εσωτερικό της Ελλάδας.

Ο υπουργός οικονομικών είπε ότι φέτος η χώρα θα έχει πρωτογενές έλλειμμα μόνο 2 δισ. ευρώ και του χρόνου πλεόνασμα.

Πηγή: 24h.gr