Υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, με στόχο την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη και στις αγορές, τάχθηκε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup στο οποίο παρουσίασε την ετήσια έκθεση του ΔΝΤ για την ευρωζώνη. Το ΔΝΤ, ανέφερε, θα επαναξιολογήσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την ελάφρυνσή του στη βάση νεότερων προβλέψεων για την ελληνική οικονομία

Ερωτηθείσα να σχολιάσει τη συμφωνία με την Ελλάδα για την ελάφρυνση του χρέους, καθώς δεν ήταν παρούσα στην προηγούμενη συνεδρίαση του Eurogroup του Μαΐου, η Κριστίν Λαγκάρντ απάντησε γελώντας: «Σε ποια συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους αναφέρεστε;», σπεύδοντας να διευκρινίσει «αυτό αποτελεί κομμάτι της απάντησής μου». «Είναι δύσκολο να σχολιάσω κάτι το οποίο δεν έχουμε συνυπογράψει», πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε, η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα επαναξιολογηθεί από το ΔΝΤ «αργότερα», στη βάση των πραγματικών αποτελεσμάτων που θα έχει η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων αυτών, το τότε μακροοικονομικό πλαίσιο και τις τότε εκτιμήσεις για την ανάπτυξη. Συνεχίζοντας, σημείωσε πως έτσι θα λάβει το ΔΝΤ την απόφασή του ως προς τις ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, με στόχο την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη και στις αγορές.

Η αμήχανη αντίδραση Ντάισελμπλουμ

Οι παραπάνω αναφορές της Λαγκάρντ έφεραν σε δύσκολη θέση τον Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος προσπάθησε να ανταπαντήσει αμήχανα.

Ο ίδιος ανέφερε πως το ΔΝΤ είχε ενεργό εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις, με την Κριστίν Λαγκάρντ να επανέρχεται λέγοντας πως το ΔΝΤ δεν έχει υπογράψει τη συμφωνία για το χρέος και πως το Ταμείο δε συμμετέχει με δικό του πρόγραμμα. Ωστόσο δέχθηκε πως οι Ευρωπαίοι ενσωμάτωσαν στη συμφωνία τους με την Ελλάδα κάποιες από τις προτάσεις του ΔΝΤ.

Ο πρόεδρος του Eurogroup υπογράμμισε πως τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης δέχθηκαν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και πως τα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν είναι ρεαλιστικά ενώ ξεκίνησαν να εργάζονται για το τι είδους παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. «Σε ό,τι με αφορά, αυτές θα τις κάνουμε μαζί», κατέληξε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ απευθυνόμενος στην επικεφαλής του ΔΝΤ.