Η κατάργηση «πόθεν έσχες» πρέπει να περιλαμβάνει παντός είδους ακίνητο, διότι τότε μόνο θα ενισχυθεί η κτηματαγορά, ενώ οι αντικειμενικές αξίες πρέπει να «παγώσουν» όσο διαρκεί η ύφεση και μάλιστα να αναπροσαρμοστούν προς τα κάτω συντελεστές εμπορικότητας και αντικειμενικές τιμές στα εμπορικά ακίνητα, επισημαίνει η Ομοσπονδία Κατασκευαστών-Οικοδομικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΜΚΟΕΕ), σε ανακοίνωση της μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Πανελλήνιου Συνεδρίου της.

Στο Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα και ελήφθησαν αποφάσεις που είναι συνδεδεμένες με την απασχόληση του ενός και πλέον εκατομμυρίου, άμεσα ή έμμεσα, εμπλεκομένων εργατοτεχνιτών και επιστημόνων συνεργατών μας με τον κλάδο των κατασκευών και την Εθνική Οικονομία γενικότερα.

Συγκεκριμένα αποφασίστηκαν μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

– Η Κατάργηση «πόθεν έσχες» πρέπει να περιλαμβάνει παντός είδους ακίνητο, διότι τότε μόνο θα ενισχυθεί η κτηματαγορά και θα βρουν απασχόληση το ένα και πλέον εκατομμύριο συνεργατών – εργατοτεχνιτών και επιστημόνων.

– Φόρος Ακίνητης Περιουσίας και Τέλος ακίνητης Περιουσίας θα πρέπει αμέσως να καταργηθεί η υποχρέωση να πληρώνουν οι κατασκευαστικές επιχειρήσεις για τα ακίνητα (εμπόρευμα), που ατυχώς δεν πούλησαν. Αποφασίστηκε ακόμα και προσφυγή στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια.

– Αντικειμενικές αξίες: αφού η χώρα μας και οι πωλήσεις ακινήτων βρίσκονται σε τεράστια ύφεση και τα περασμένα χρόνια όλοι προσπαθούσαμε να μειώσουμε τις αξίες των ακινήτων, είναι αδιανόητο η πολιτεία να προσπαθεί να δημιουργήσει και πάλι πληθωριστικές τάσεις με τη συζητούμενη, κατά περιόδους, αύξηση των αντικειμενικών αξιών,αναφέρει η ΟΜΚΟΕΕ. Οι αντικειμενικές αξίες πρέπει να “παγώσουν” όσο διαρκεί η ύφεση και μάλιστα να αναπροσαρμοστούν προς τα κάτω συντελεστές εμπορικότητας και αντικειμενικές τιμές στα εμπορικά ακίνητα.

– Εφόσον η κρίση μίσθωσης τόσο των επαγγελματικών ακινήτων όσο και των κατοικιών είναι τόσο έντονη και με μεγάλη διάρκεια, να μην πληρώνει φόρους κανένας ιδιοκτήτης που το ακίνητό του δεν είναι μισθωμένο.

– Παράταση ρύθμισης Ημιυπαίθριων χώρων: απόφαση της ολομέλειας είναι να δοθεί παράταση μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2011 του Νόμου για ρύθμιση ημιυπαίθριων και λοιπά χώρων.

– Αλλαγή του τρόπου έκδοσης των οικοδομικών αδειών. Ο επενδυτής θα μπορεί να λάβει μια οικοδομική άδεια σε σύντομο χρονικό διάστημα και ο κάθε εμπλεκόμενος μηχανικός θα έχει τις ανάλογες ευθύνες για τη μελέτη και επίβλεψη του έργου.

– Ανάπτυξη περίοπτων περιοχών της χώρας, στο πλαίσιο ανάκαμψης της Ελληνικής αγοράς και αύξησης των κρατικών εσόδων.